Vesti

Ginetta plus 300kmh jednako superautomobil?

Koristeći delove i znanje sa svojih LMP1 automobila za 2019., Ginetta je kreirala ovaj čudni-zli-buljavi… super-automobil? Na šta vama ovo liči?

Ako zanemarimo “jedinstven” izgled, saznajemo da se ispod haube nalazi atmosferski V8 agregat, ali pomeren toliko unazad da ga skoro šutirate nogama kada sednete u auto. Prognozirana snaga je oko 610 KS i 700 Nm i Ginetta tvrdi da će odziv biti trenutan, bez upotrebe ikakvih elektronskih pomagala. Odlično.
Pogon je, naravno, na zadnjim točkovima do koga snaga stiže putem 6-o brzinskog menjača sa “šamaralicama” (pedalicama na volanu) i preko karbonskog kardana… ali tu karbonu nije kraj. Trošili su ga nemilice, u karoserijskim delovima, šasiji, pa čak i u deformabilnim zonama u slučaju sudara. Sve zarad uštede mase i kreiranja vozila koje je teško svega 1150kg. Što na kraju čini oko 500 zdravih konja po toni. I više nego dovoljno.
Dizajn eksterijera diktirala je aerodinamika, slično kao i kod modela McLaren Senna, ali Ginetta tvrdi da njihov model proizvodi 5% manje potiska pri 160 kmh od LMP3 trkačkog automobila (oko 376kg) i to bez ikakvih pokretnih delova (namig u smeru Ferrari-ja i McLaren-a). Dakle, old school, ništa fensi i moderno. Što se prenosi i unutrašnjost – aluminijum, karbon i zaštitni kavez koji je zavaren za šasiju. Kao i sedišta koja su fiksirina, a pedale su te koje pomiču ka vama. Karbon-keramičke kočnice, potpuno podesivo vešanja za stazu i put. Ovo čudo nije samo za stazu? Ne. Tu su ABS i kontrola proklizavanja, kao naznaka civilizovanosti, ali i navigacija, kamera za vožnju unazad, bežično punjenje telefona, klima, grejano prednje i zadnje staklo… i gepek… Gepek od 675l! Možete i na pijacu, a i na putu, jer je ova zapremina veća od onog što nudi naša omiljena hečbek klasa. Znamo da ciljaju na maksimalnu brzinu od preko 300 kmh i da je cena blizu 500.000 evra. Ukupno će proizvesti 20 primeraka, od kojih je 14 već rezervisano.

Koliko je zapravo brz ovaj “superautomobil” saznaćemo na Ženevskom salonu automobila, zajedno sa njegovim imenom. Da li vi imate neke predloge?

Autor // Vojislav Vujanić
Fotografije // Ginetta

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *