Vesti

Deseptikon na hidrogen – Hyperion XP-1

Autor /

Ultra-laki i mega-brzi automobil koji se pokreće zahvaljujući hidrogenu. Kako vam to zvuči?

Meni odlično, jer sedeći za malim ekranom i listajući “ŠOKANTNE VESTI” i “O SUZAMA ACE LUKASA” pronalazim nešto što me, za divno čudo, ne tera da se polijem benzinom. Tu slamku spasa pruža mi nova auto-kompanija, pod nazivom Hyperion. Ime koje je proisteklo od grčkog Titana, koji je delom odgovoran za epsku poemu – “Hyperion”. Ime je zvučno ali da li ga auto opravdava?

Iako su tehnički elementi i brojke srž modela XP-1, ne kaže se uzalud “daleko od očiju, daleko od srca”. Htedoh reći da je ljubav na prvi pogled ono što vam ostaje zauvek, negde u podsvesti. Volimo estetiku. Vizuelni prikaz je bitan, pogotovo kad su u pitanju super-specijalno-sonično-laki-brzi-automobili. Kako vam se čini ovaj? Deluje atraktivno? Ne znam iskreno. Nadam se da ne puca neke raketice iz ovih vertikalnih otvora napred i pozadi. Mada šta se sve desilo ove godine, to u opšte ne bi bilo čudnovato. Pak sam automobil deluje futuristički, pogotovo sa “krilcima” iza vrata, koja za divno čudo imaju, čak, dve svrhe.

Predstavljaju aktivne aerodinamičke elemente, koji pomaže da automobil ostane stabilan pri ulasku u krivinu velikom brzinom, a druga… Biće zanimljivija „eko-grin“ sekti – služe kao solarni paneli, a mogu se i blago pomerati ne bi li pronašla savršen ugao padanja sunčeve svetlosti. Pa XP-1 ne samo da je izuzetno moderan i preteran, već predstavlja sušta suprotnost u odnosu na skoro predstavljni T.50. Iako gađa iste kupce.

Naravno da ste čitali sjajan tekst o Marejevoj najfinijoj kreaciji, u kome ste shvatili važnost male mase automobila i koliko je ista važna za sveobuhvatno vozačko iskustvo. Hyperion XP-1 nije izuzetak. Hvali se malom težinom, ali je izgleda u toku dijete malo varao. Slainini se možda odupreo, ali čvarci su odradili svoje. Brojke govore umesto mene, jer je sa svojih 1258 kilograma teži za skoro trećinu od pomentog duhovnog naslednika McLaren-a F1. Ipak, karbonska dijeta, od koje je izrađena monokok šasije, je dala rezultate. U moru debelih prasića od super-automobila sa prosečnom težinom od oko 1600 kilograma, XP-1 je znatno lakši. Dobar posao Hyperion.

Najzanimljivije cifre ostavljamo za kraj. Ubrzanje od 0 do 100 se očekuje da bude oko 2.2 sekunde, a maksimalna brzina preko 356km/h. Još interesantnije jeste obećani domet od 1645 kilometara sa jednim punjenjem rezervoara! U doba u kome se glorifikujuelektrični automobili sa upitnim dometom, ova cifra je impozantna, ako mene pitate. Budućnost sa ovim ubrzanjem, dometom i uzbuđenjem za upravljačem, koju Hyperion XP-1 obećava, nije teško zavoleti. Ipak se plašim da se na kraju sve ne svede na brojke i statistike na papiru koje u realnosti neće biti baš takve. Videćemo. Kada se pojavi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *