Drift

Croatian Drift Challenge 2014 – Rd. 2

cdc_rd2_2014_bud3_naslovna_103Kako je Toni Cetinski u noći između subote i nedelje otpevao svoju poslednju strofu na koncertu, nebo se razvedrilo. Da li je on oterao oblake ili su oni pobegli nije pitanje na koje možemo da odgovorimo, ali više ni vanredne dodole nisu mogle da stvore kišne oblake nad Zagrebom i okolinom. Drift je napokon mogao da se održi, imamo zeleno svetlo!

cdc_rd2_2014_bud3_naslovna_7Posle više odlaganja zbog nepredvidivog letnjeg vremena druga runda hrvatskog drift čelendža je napokon održana. To odlaganje je vidno imalo efekta na vozače. Neki su se previše opustili i zaboravili kako izgleda boriti se za trofej, dok su drugi umalo sagoreli od želje da se uhvate u koštac sa najboljima i pokažu im šta oni zapravo umeju.

cdc_rd2_2014_bud3_naslovna_3cdc_rd2_2014_bud3_naslovna_1Mičevac u suportnom smeru je vozilo preko dvadeset takmičara. Došla su, pored dobro poznatih gostiju iz Slovenije, četiri takmičara iz Austrije. Svaki sa tipski potpuno različitim autom, pa smo tako mogli da vidimo auto naših deda, Kadet C, kako pleše svojom guzicom po stazi zajedno sa momačkim autom naših snova E36 M3. Nažalost, takmičar koji je došao sa vizuleno monstruoznim Nissanom nije nastupio i nadamo se da će na finalnoj rundi pokazati da li nas izgled samo vara.

cdc_rd2_2014_bud3_naslovna_37Dok se drift ekipa razgibavala tokom kvalifikacija, posetioci su počeli da pristižu. Prvo gde su se zaustavljali je izložba fino složenih automobila Not another style event. Njihova izložba je upotpunila ovaj automobilski vikend koji se održao na celoj površini ORYX centra. Čak su i za vreme finalnih drift vožnji uspeli da privuku svoju publiku. Da li je statična izložba konkurencija cirkusu na stazi? Zanimljiv okršaj, svakako.

cdc_rd2_2014_bud3_naslovna_88Naše mesto je ipak bilo na stazi, zato nastavljamo tamo gde smo stali, sa početkom kvalifikacionih vožnji. Tražili smo najboljih 16 vozača, to smo i dobili. Jednako dobra vožnja svih glavnih konkurenata za osvajanje prvog mesta nam je donela dosta uzbuđenja na samom startu. Nije bilo mismatch-eva. Svako je morao od početka da grize kako bi prošao dalje. Recimo, par Zrnčević – Poljak nekako uvek očekujemo negde više na lestvici a ovog puta smo ga imali na samom početku. Mrgud je pobedio, ali za dlaku.

cdc_rd2_2014_bud3_naslovna_99Najagresivnije i najatraktivnije vožnje je imao Golob koga je ova pauza prosto preporodila. Toliko žara i borbe nismo dugo videli na drift stazama. Svakome je bio na vratima i nije im davao mesta da dišu. Kao besan pas je napadao. Skinuo je skalp Šoraku i Mrgudu, a sledeći na listi za odstrel mu je bio Kauderer, gost iz Austrije. Na drugoj strani „stabla“ svoj put ka finalu je otpočeo Uroš Berdajs koga samo zbog slovenačke zastave na njegovom autu ne možemo nazvati domaćim takmičarem. Trka bez njega kao da nije trka. Osećate da nešto nedostaje. Njega je u polufinalu čekao Brklja koji je jurio dvostruku pobedu pred domaćom publikom.

cdc_rd2_2014_bud3_naslovna_113Pre njih, vreme je bilo za okršaj Goloba i iskusnog Austrijanca. Golob gubi dvomeč, ali isključivo zbog male greške koju je napravio u poslednjim centimetrima staze. Opet je sjajno vozio, napadao, ali onog trenutka kada je trebalo da popusti i da prepusti konačnu odluku sudijama, on je u prevelikoj želji preterao i sebi uskratio mesto u finalu. Verujemo da bi i osvojio prvo mesto, ali nije imao priliku za to. Ako je za utehu, osvojio je treće mesto posle borbe sa Brkljom, koji je u ponavljanom polufinalu izgubio od Berdajsa.

cdc_rd2_2014_bud3_naslovna_118Finale između Kauderera i Berdajsa je verovatno moglo da traje do sledećeg zakazanog termina za novu rundu čelendža. Toliko su dobro vozili da sudije nisu mogle da odluče ko će osvojiti pehar. Publika je dobila svoj bonus spektakl i više puta je gledala finale. Na kraju, posle verovatno dosta muke i polemike, sudije su donele odluku. Austrijanac je pobednik druge runde hrvatskog drift čelendža. Ako je suditi po onome što smo videli za vikend na Mičevcu, treća i poslednja runda će biti must-see za sve koji prate ovaj sport. Vidimo se tada.

Autor: Vukašin Medić

Fotografije: Stefan Šobot, Vukašin Medić, Vojislav Vujanić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

1 komentar

  • Nisi pustili nisana na stazu da ne pokida asfalt. 🙂