Drift

Croatian Drift Challenge 2016 – Rd. 3

Kao kada se posle izbora novog pape iz Sikstinske kapele pojavi beli dim koji označava da je papa izabran, tako je u nedelju 25. septembra dim iznad Mičevca označio završetak sezone 2016. za Croatian Drift Challenge. Čak su se četiri vozača borila za titulu šampiona, jer su bodovno bili bliski, ali od početka dana mirisalo je da će biti dosta iznenađenja.

Od 26 takmičara, koliko ih je ukupno učestvovalo u trećoj rundi CDC-a, odsustvo Marina Pirića, jednog od pretendenta na presto CDC-a, nije moglo ostati neprimećeno. Plava Korola, Klemensa Kauderera, takođe nije našla svoje mesto u parku vozača. To je samo značilo da će se najtesnija borba voditi između Daria Folera i Marka Brkljačića, kao preostale dvojice dovoljno visoko na tabeli kojima je zlatni pehar na dohvat ruke… Ili možda ne?

Matjaž Podboršek iz Slovenije je uvek rado viđen gost, kao i Anke Klajn, iz Austrije, koja je ujedno i jedina dama koja učestvuje u CDC-u. Atila Giltner, Mađarska, Zoran Savić i Miloš Đorđević, Srbija, su upotpunili listu gostiju. Ne treba nikako zanemariti ni nove face na hrvatskoj drift sceni Leona Stanića i Radeta Kosanovića, novajlije koji tek treba da pokažu šta mogu i znaju, a to znači da scena jača i postaje aktivnija.

Da treninzi neprođu monotono, postarao se Savić, kome je pukao zadnji most, a malo pre toga Đorđević je pokidao crevo za gorivo. Kvarovi ovog tipa bi generalno značili kraj takmičenja za njih dvojicu, ali kako je ovo najdrugarskiji sport, u kome smo prisustvovali da se skidaju delovi (injektori, diferencijali…) sa ispravnih automobila koji se nisu kvalifikovali, kako bi se pomoglo drugom vozaču da nastavi svoje učešće… Nije nas mnogo iznenadilo kada je Zoki zavario most, a Milošu je nabavljeno novo crevo i montirano taman na vreme za kvalifikacije.

Kvalifikacije prolaze regularnim tokom sa okretanjima i ispravljanjem kod juniora, jer trema radi, a iskusniji takmičari, skoro pa rutinski voze stazu. Foler, Brklja, Tabak i Barle uzimaju najviše bodova, dok je ostatak poretka bio dosta približniji po vožnjama i bodovima.

Igor Tabak je bio izuzetno raspoložen, što se moglo videti tokom treninga i kvalifikacija, a i po parčićima gume koje je non-stop sejao po stazi u pratnji gustog dima. Na njega ste uvek mogli da računate da će da zadimi i doda taj vau efekat koji volimo kod drifta. Tempo nije popuštao celog dana, pa i ne čudi što je došao do četvrt finala.

Iznenađenjima zaista nije bilo kraja. Kada su upareni vozači za tvin drift, iz nekih parova smo automatski pretpostavili ko ide dalje, a kako je pretpostavka majka svih zajeba… Tako je Foler već u Top16 ispao iz daljeg takmičenja, a Cerar (na fotografiji iznad) prošao dalje. Barle je ispratio Savića van staze, Stergar Begića, Brklja Viškovića…

Najnapetija borba koju smo ikada imali priliku da vidimo, odigrala se između Tihomila Iskre i Miloša Đorđevića. Vožnje su ponavljane četiri puta, ne samo zato što su veoma ujednačeno vozili, što je pohvala za Đorđevića koji je novajlija, već zato što je u svakom krugu jedan od njih dvojice pravio grešku koja je nosila 0 bodova. Sa više staža u guzici, Tikky je duže zadržao kul faktor i kada je to bilo potrebno odvozio bez većih grešaka i poslao nam omiljenog rukija na klupu.

Tabak je sve vreme vozio konzistentno i njegov proboj u četvrt finale nije ni malo došao nezasluženo. Po lestvici, zapao mu je Brklja… I ne možemo vam opisati koliko je malo falilo da ga pobedi, jer je Brklja loše prebacio brzinu i nije uspeo da ga stigne do kraja staze. Srećom iz prvog kruga je imao dovoljnu bodovnu prednost da su sudije proglasile „one more time“, pa je u ponovljenim vožnjama uspeo da se plasira u finale, ali razlike su bile minimalne.

Ni Šoraku sa druge strane tabele nije bilo lako i nijanse su presudile u njegovu korist u vožnjama protiv Podboršeka. U finalnoj vožnji protiv Brkljačića pravi grešku bukvalno pred sam kraj kruga zbog koje se okreće i gubi u borbi za prvo mesto. Podboršek se u vožnjama protiv Tabaka nije dovoljno iskazao, pa Igor uzima treće mesto.

Kraj. Di end. Tuto finito. Za ovu godinu… Vidimo se sledeće na CDC-u, a sa nekima i na finalnoj trci SDC-a na Adi Huji 16. oktobra.

Autor // Vojislav Vujanić
Fotografije // Mladen Lamešić, Vojislav Vujanić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

1 komentar

  • fotke su drkica