Drift

Croatian Drift Challenge 2018 – Rd. 3

Poslednja runda hrvatskog prvenstva u driftu održana je, po dobrom starom običaju, na Mičevcu. Hrvatskoj kući drifta ni ovog puta nije nedostajalo publike, a atraktivni vozači došli su iz Italije, Srbije, Austrije i Slovenije.

Sa teoretskom šansom za osvajanje titule bilo je više od pet vozača, a glavni sudija, Tonči Laura, je na jutarnjem sastanku sa vozačima stavio svima do znanja da nema milosti i popuštanja. Drift klipinge odavno su zamenile zone drifta, a sudije su se dodatno potrudile da podignu nivo i nateraju vozače da naprave dodatni napor ne bi li ispoštivali putanju, ugao i brzinu. Lov na titulu krenuo je od jutra. Već na treningu momci nisu štedeli ni aute, ni sebe. Ispitivali su snage i gurali se na startu, jedan protiv drugog, ne bi li pronašli slabu tačku kod svog protivnika i ostvarili komparativnu prednost kasnije u tvinovima.

Clemens Kauderer bio je ubedljivo najatraktivniji zbog količine dima koju je proizvodio paleći gume od samog početka do kraja staze. Po prvi put se pojavio sa BMW-om pripremljenim u HGK-u, Letonijskom timu koji su specijalisti za drift automobile. Ne previše slabije dimio je i Aleš Pogačar, od milja prozvan slovenski Odi Bakchis, a njemu je za vratom duvao Dario Skoko Foler.

Foler je bio pod velikim pritskom na poslednjoj rundi prvenstva. Godinama ga već prati loša karma i gubi prvenstvno pred sam kraj, za svega par bodova. Ili je auto ili je neka glupa greška. Ipak, čovek koji već 10 godina gura hrvatsku drift scenu zaslužuje svaku pohvalu i pre nego što se uopšte pojavi na startu

Očekivano, glavni trojac je zasijao na kvalifikacijama. Kauderer je zauzeo prvo mesto u kvalifikacijama. Sledi ga Pogačar, a Foler se popeo na treće mesto. Četvrto mesto zauzima slovenski Viking, Erik Jankovič, ispred Uroša Berdajsa. Rade Kosanović popeo se čak do šeste pozicije, ispred čoveka koji je na svojevrstan način, ovom trkom, obeležio svoju karijer – Marko Mike Brdek.

Mnoge mlade nade polako pokazuju svoj talenat plasirajući se sve više u kvalifikacijama, a Brdek se u tome pokazao kao najefikasniji. U top 16 izbacio je izrazito konkurentnog i puno iskusnijeg Zorana Savića iz Srbije i nakon toga se našao oči u oči sa Alešom Pogačarom, konkurentom za titulu prvaka. U pratećoj vožnji, gde smo očekivali da će ostati u dimu slovenskog majstora, Brdek je kucao Alešu na vrata i nije popuštao. Praćen ovacijama publike, Brdek je u ponovljenoj vožnji stao na start ispred Aleša i odvozao preciznu vožnju kao da vozi kvalifikacije, a ne protiv drugog takmičara. Pogačar ga je na kraju ipak pobedio, tesno, na bodove. Nadamo se da će Brdek sledeće godine imati konkurentniji automobil, jer je veštinu pokazao da ima.

Na putu do finala Kauderer je odmerio snage sa Jankovičem, koji je nažalost imao probleme sa motorom. Ipak, lavovska borba nije izostala. Jankovič je ove godine bio ozbiljan konkurent za šampiona. Sve što mu fali je snažniji auto. Viking se takmiči sa svojim automobilom koji koristi svakodnevno, srčano i bez da ga štedi.


Foler i Pogačar našli su se u duelu sa druge strane tabele. Ovo je bila borba koja će odlučiti prvenstvo. Kauderer je u tom trenutku već ispao iz borbe. Podsetimo se da se Clemens nije pojavio na Grobniku, gde je Pogačar bio prvi. Jedina šansa da Kauderer uzme titulu bila je da Foler i Pogačar ispadnu u top 16. Foler ovog puta jednostavno nije imao brzinu Pogačara. Na novim, mesnatim Achilles gumama, Pogačar je ostavio Folera u dimu. Iako je Dario imao precizne putanje i odličnu konzistentnost, to nije bilo dovoljno da deklasira Pogačara. Osigurao je treće mesto na postolju – i u očima svih ostalih – još jedno veliko postignuće u karijeri organizatora i takmičara.

Pogačar i Kauderer stajali su na startu spremni za megdan. Pogačar je već osvojio titulu prvaka. Preostalo je da uzme prvo mesto na poslednjoj trci. Sunce se spuštalo na horizontu kad su HGK Eurofighter i E30 M5 dimom ispunili prvu krivinu. Kauderer je odvozio još jedan tehnički savršen krug, a Pogačar ga je pratio u stopu. U pratećem krugu Pogačar je bio ubedljiviji zbog malog rastojanja, ali u krugu u kom je vodio, nije popunjavao drift zone kao austrijski majstor. To je presudilo u obe vožnje. Kauderer je slavio u oba duela i time osigurao pobedu na poslednjoj rundi CDC-a 2018., a Pogačar je iznad sebe podigao najveći pehar, za titulu prvaka Croatian Drift Challenge-a 2018.

Bila je ovo još jedna izuzetno napeta sezona sa mnogo uspona i padova, ali najvažnije je vidljiv napredak novajlija. Za sledeću godinu bilo bi dobro napraviti drift kamp, trening na kojem bi pojedinci naučili šta znači kvalifikacijska putanja i koliko je bitno biti fluidan. Nezavisni treninzi su preko potrebni, jer oni na dan takmičenja jednostavno nisu dovoljni. Treću rundu CDC-a posetilo je preko 3000 ljudi, što je indikacija da je popularnost drifta u Hrvatskoj i dalje na visokom nivou..

CDC 2018 Rd.3 – Mičevec
1. Clemens Kauderer
2. Aleš Pogačar
3. Dario Skoko Foler
4. Uroš Berdajs

Prvak CDC-a 2018
Aleš Pogačar

AUTOR // Miroslav Zrnčević
FOTOGRAFIJE // Mladen Lamešić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *