Drift

Croatian Drift Challenge 2017 – Rd. 2

Grobnik, jedina prava trkačka staza na prostorima bivše Jugoslavije, već decenijama spremno dočekuje oktanske zavisnike i organizuje veliki broj događaja. Nažalost, još uvek nemilosrdni asfalt trkačke staze nije ugostio najbolje driftere regiona, te su oni svoje mesto pronašli na aerodromskoj pisti odmah pored, na istoj adresu.

Drifterima su društvo pravili i najbrži na 402 metra, pa je ovaj dupli event privukao veliki broj gledalaca kojima su se đonovi na patikama topili od usijanosti tla ispod njih. Izuzetne vrućine i potpun nedostatak i najmanjeg hlada stavljaju svakog takmičara pod izuzetan stres i napor koji su „obogaćeni“ dehidratacijom i opekotinama. A o mukama automobila ne treba trošiti reči.

Prijavljeno je 15 vozača, od kojih se za živo čudo, pojavio tek jedan slovenački vozač. Na dug put su se uputili i naši domaći takmičari. A ništa manji put nije prešao verni Clemens Kauderer iz Austrije i njegova plava balerina AE86. Svima njima, sudije su spremile nešto drugačiju stazu od one na koju smo navikli da vidimo Grobniku, pa je tako dodata još jedna krivina kako bi staza bila nešto lakša za početnike i fluidnija, a time i atraktivnija za gledaoce.

Da drift nije samo igra starih vukova ovog sporta, pokazali su relativno neiskusni vozači koji su poremetili svemirsku ravnotežu. Jedini slovenački predstavnik, Erik Janković, uspeo je da sa svojim E36 325 izbaci iz borbe za top 8 Zokija Savića koji nije uspeo da se snađe prateći preciznog, ali sporog slovenca. Istu nejednačinu je u sledećoj rundi rešavao Clemens Kaudere i jedva uspeo da pronađe rešenje. Na drugoj strani stabla, zube je pokazao Rade Kosanović. I to ni manje ni više nego u duelu sa Folerom. Da li su se veterani previše opustili ili su novajlije naporno vežbale ostaje da se vidi na sledećoj rundi, kada će se njihovo umeće pomno pratiti i analizirati.

Bespoštedna borba i kontakti su počeli već u top 16. Osim provobitnih praskova iznenađenja u početnim rundama, već u top 8 smo videli manje iznenađenja, a više ozbiljnih, vrata do vrata, borbi. U polufinale ulaze najbolje raspoloženi i pripremljeni Šorak, Tabak, Foler i Kauderer. Foler, čovek koji je toliko sebe uložio u ovaj sport i samu organizaciju nikako da pronađe pobednički ritam na stazi. U finale ulaze Šorak i Clemens posle pobeda za dlaku.

Šorak je očigledno imao sjajan dan i to je želeo da podeli sa svima, a pogotovo svom protivniku u finalu. Odmah je napao žestoko i nagradio sebe pobedom u prvoj twin drift borbi. Pred drugu vožnju Clemens je očigledno uspeo da se sabere i pronađe potrebnu svežinu i odvoza na izuzetno visokom nivou, koji ni raspoloženi Šorak nije mogao da isprati. U poslednjoj vožnji, Clemens nastavlja u istom ritmu i beleži svoju drugu pobedu ove sezone na CDC.

Naizgled, borba za prvaka CDC-a je rešena, ali kako kažu da nije ništa nije gotovo dok debela dama ne zapeva, tako i na poslednjoj rundi u Zagrebu čekamo Emiliove reči: „Imamo prvaka!“ Do tada, matematika je surova ali ne i nedostižna za najbliže pratioce prvoplasiranog. Sigurno nas očekuje uzbudljiv kraj sezone na Mičevcu. Živi bili, pa videli!

Autor // Miroslav Zrnčević
Fotografije // Mladen Lamešić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.