Rally

12. Rally Legend – San Marino

rally_legends_bud3_naslovna_1Ne, nećemo početi ovu priču sa: bilo je 140 takmičarskih automobila i vozilo se na koznakoliko brzinaca, a pobedu je odneo taj i taj. A, ne. Ovo je potpuno drugačiji reli. Ovde nema veze ko je odneo pobedu. Bitno je da se vozi za sve pare. „Pobednik“ je onaj koji dobije najviše ovacija publike. Barem je to tako u našim očima. Mogu oni da mere vreme, izdaju vremenske kartone i sve što ide uz to…

rally_legend_bud3_naslovna_2Rally Legend se održava svake godine u San Marinu u Italiji, a privlači publiku iz celog sveta. Razlog je, kao što i ime relija kaže – što tamo voze legende, i to bukvalno. Od vozača ove godine pojavili su se: Juha Kankunen, Markku Alen, Armin Schwarz, Stig Blomqvist, Jari Matti Latvala, Gigi Galli, Didier Auriol, Sandro Munari i Harri Toivonen, da nabrojimo samo neke.

rally_legend_bud3_naslovna_4A šta se vozi? Ove godine je bilo desetak Lancija 037, pet Audija Quattro grupe B, Lancia Delta S4, nekolicina Lanciji Stratos, brdo Delti Integrale, dva Forda RS200, Subaru Impreze WRC, Mitsubishiji svih generacija, Peugeoti 206 WRC, Citroen Xsare WRC… Lista ide sve do VW Bube, Fiat 126 BIS, Škode 110 i Renaulta 4!

rally_legend_bud3_naslovna_3Brzinci su raštrkani po brdima udaljenim od centra par kilometara tako da se gotovo sve može obići pešaka, uz malo muke. Sva patnja ode kao rukom odnesena kad prolete prva trojica. Bez obzira što se radi o enormno skupim i retkim primercima automobila ekipa se vozi za sve pare! A među njima ima i onih koji nemaju dva grama mozga, ali zato imaju jaja veličine košarkaških lopti. Mislimo pri tome na Klausnera sa Audijem koji u hairpinove ulazi prvo stražnjicom, Gigi Štajesglavom Galli i lokalni cirkuzant Paolo Diana. Tamo gde ostali jure – ovi lete, i to po boku. Potražite ih na YouTubeu, uzmite kokice.

rally_legend_bud3_naslovna_5Nema smisla prepričavati razvoj događaja – jer je jednostavan. Uveče smo došli na prvi brzinac i nagledali se majstorija. Otišli smo sutradan ujutro na jedan brzinac sa dva hairpina i nagledali se majstorija. Zatim smo to veče krenuli na brzinac u industrijskoj zoni i – umesto planirana dva sata – ostadosmo do ranih jutarnjih sati dok se nisu svi izređali na zadnjem, kružnom brzincu dana. Tamo je bilo razbijanja i letenja – bukvalno. Bez obzira na predrasude, najdalje je leteo novajlija – Jari-Matti Latvala. Galli je leteo trunku manje – ali bočno. Niko nije imao nesreću, razbijanja su se svodila na udaranje u zid ili ivičnjak – ali dužih prekida nije bilo.

rally_legend_bud3_naslovna_6Ako vam je palo na pamet da biste mogli ovaj događaj pogledati uživo – DA, idite! Utefterite u kalendar da se u ovo doba sledeće godine nacrtate u Italiji. Ovo se ne propušta! U životu barem jednom morate videti ovaj spektakl. Ponesite udobne i čvrste cipele za treking, vežbajte tako da za vikend budete u kondiciji da prepešačite pedesetak kilometara, ponesite ranac za hranu i vodu – kamera i fotoaparat su obavezni – i GAS!!!
 
 

Autor: Miroslav Zrnčević

Fotografije: Vladimir Baće

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

1 komentar

  • Bravo, bravo, bravo!!!

    Pozdrav
    Ljubomir