Predstavljanja

VW Type 2 – Novo odelo

vw_transporter_bud3_naslovna_16Da li znate kako je nastala pikap verzija prve generacije VW modela Type 2? Svađali se Amer i Nemac oko poreza na uvoznu piletinu. Nemac prestao da uvozi, a Amer zveknuo porez na nemačke proizvode koji dolaze preko bare. Ali nije Nemac dugme. Doskočio Švabo Ameru, pretvorio automobil u kamion i izbegao porez. Prc.
vw_transporter_bud3_naslovna_1Samo o Volkswagen Type 2 možemo pisati doveka. Da nije bilo Samba izvedbe verovatno bi svi bili kolektivno gluplji i u tehničkom zaostatku. U vreme velikih sloboda i neistraženih prostranstava, što geografskih, što psihičkih, ovaj automobil je indirektno pokrenuo mnoge ideje u glavi velikih genija današnjice. Zbog njih danas i lakše živimo, između ostalog.
1No, priča ovog našeg primerka je isto tako vrlo zanimljiva, samo nema hipika i neotkrivenih predela Centralne Amerike.

Auto je svoj život započeo u Šibeniku gde je od svoje prve registracije, davne 1964. godine, bio pouzdana mazga jednog gospodina. Decenijama je prevozio masline i grožđe bez problema i svake godine prolazio tehnički pregled. Radio je kao crnac. Posle višegodišnjih pregovora i raznoraznih ponuda, današnji vlasnik uspeo je da otkupi automobil od tvrdoglavog čiče i sada je ponosni drugi vlasnik ovog vozila.
vw_transporter_bud3_naslovna_3vw_transporter_bud3_naslovna_13Automobil je u potpunosti originalan, osim par očiglednih promena. Boju i patinu koju vidite, ovaj Type 2 je godinama dobijao i savršeno izgleda. Ovo nije onaj nagruvani rat-look, koji se forsirao godinama, kada automobile skoro pa upropaste do te mere samo da bi se povinuli aktuelnom trendu. Ne, za ovo je potrebno vreme i ta razlika se odmah vidi i ceni.
vw_transporter_bud3_naslovna_29Tehnička ispavnost vozila se ne dovodi u pitanje, jer je sve u apsolutno savršenom stanju. Izgled upotpunjuju Radar felne od 17 inča koje su obavezne kod ovakvih VW vozila, kao što je štikla obavezna na nogama devojaka kada izlaze u grad. Sve to uz propisnu visinu.
vw_transporter_bud3_naslovna_2 Pravo je uživanje videti i fotografisati ovakav automobil. Kad imaš pedeset godina star auto pred sobom osećaš se počastvovano. Malo je takvih na ulici a da nisu izgubili šarm koji ih je krasio od prvog dana. Ili čak nadogradili kao ovaj. Drveni paneli na vratima, tanak i ogroman volan, nožne komande ispod kojih vidiš asfalt i sedišta rađena po uzoru na klupu iz parka. Sve je tako savršeno. Divan prevoz. Apsolutno perfektan.

Autor: Vukašin Medić

Fotografije: Vojislav Vujanić, Vukašin Medić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *