Vesti

Vuk u jarećoj koži – Toyota GR Yaris

Od kako se Subaru povukao iz WRC-a 2008. godine, niste mogli da kupite automobil koji se bazira na osnovi modela kojeg smo gledali na reli etapama. Potpuno neočekivano, ponovo je proizvođač iz Japana rešio da napravi pometnju na tržištu i to Toyota sa modelom GR Yaris.

Toyota je predstavljanjem GR Yaris-a okončala dekadu, i malo preko, u kojoj se veza između WRC mašina i njihovih cestovnih varijanti svodila isključivo na deljenje imena… I to na samo na papiru. Sa pogonom na četiri točka i 261 konjskom snagom, GR je najautentičnija replika vrhunskog WRC automobila koju je ijedan proizvođač, koji učestvuje u reli programu, ponudio od kako je Subaru prestao da učestvuje. Iako je Citroen prethodnih godina postavio mnoge rekorde, tim performansama smo jedino uspeli da se približimo sa DS3 Racing modelom koji je snagu od malo preko 200 KS prenosio putem prednje vuče. GR Yaris pogoni tro-cilindrični turbo-prehranjivani motor zapremine 1.6l (G16E-GTS), postavljen toliko pozadi, da bi u klasičnom Yarisu sedeo između vozača i suvozača(!). Uparen je sa ručnim menjačem sa šest-o brzina, a obrtni moment je deklarisan na 360Nm(!). Iz Toyote navode da je ubrzanje do “stotke” moguće za 5.5s, a maksimalna brzina je limitrana na 230 km/h. Koliko je ovaj japanski proizvođač uložio u ovaj model najbolje govori činjenica da je u njegov razvoj prste umešao Tommi Makinen sa svojim reli timom.

Platforma na kojoj je ovaj model zasnovan je jedinstvena. Prednji kraj je preuzet od Yarisa poslednje generacije, dok zadnji kraj deli sa kompanijinom GA-C platformom (CH-R, Corolla, Prius…). Ovo znači da GR Yaris koristi nezavisno zadnje vešanje sa duplim osloncem. Pogon na četiri-točka nije neki polu-sistem nove generacije koji se oslanja na “veštačku inteligenciju”, već dolazi sa Torsen šper diferencijalom na obe osovine. Sistem koji, teoretski, može da prebaci 100 posto snage na prednje ili zadnje točkove. Postoje različita podešavanje za njegovo funkcionisanje – Normal, koji prenosi obrtni moment u odnosu 60:40; Sport – za više zabave taj odnos deli 30:70 i Track – bratski 50:50. Za delove karoserije nije upotrebljavan samo aluminijum, već i karbon.  Pa tako finalna težina vozila iznosi 1280kg (oko 200kg manje od aktuelne Impreze STI). Cena, prava sitnica, preko 30.000 evropske konvertabilne valute.

P.S. Ima klasičnu ručnu kočnicu, ne elektronsku. Radujte se!

AUTOR // Vojislav Vujanić
FOTOGRAFIJE // Motor1

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *