Events

Reli Mladosti – 2013

reli_mladosti_2013_bud3_naslovna_2Ima reli u subotu u Zemunu. Molim? Kakav reli? Reli Mladosti. Valjda Dan Mladosti? Počinje kod opštine. Kod pijace?! Tamo ni radnim danom nema gde da se stane, a ne vikendom… Ali rečenica koju sam nakon razgovora pronašao na jednom forumu me je zaintrigirala „Nije bio nigde najavljen pa nije mogao ni da bude pomeran ili otkazan“. Ok, hajde da odem i vidim o kakvom reliju je reč, valjda svako ima svoj način da proslavi Dan mladosti?
reli_mladosti_2013_bud3_naslovna_4reli_mladosti_2013_bud3_naslovna_6Na platou ispred opštine Zemun u tom trenutku nije bilo mnogo automobila, a i to malo što ih je bilo sve „u standardu“… Kišica je počinjala da pada, a reka ljudi je dolazila i odlazila sa pijace… Iz razgovora saznajem da je reč o amaterskom „reliju“ koji se održava nekoliko puta godišnje i osoba koja me prvi put vidi u životu nudi mi kopilotsko mesto u svom „bolidu“.
reli_mladosti_2013_bud3_naslovna_1reli_mladosti_2013_bud3_naslovna_7U glavi mi odzvanja mamina rečenica „Pazi s’ kime sedaš u auto ne znaš kako vozi“, a pogled na Minija, odnosno na ono što je ostalo od njega posle prepravki, istog trenutka me je nateralo da neopozivo kažem „Da, hoću!“.
reli_mladosti_2013_bud3_naslovna_3Reli je organizovan tako da su vozila podeljena u tri klase – do 1200ccm, 1200-1600ccm i preko 1600ccm, kotizacija je 500din, a za učešće vam ne treba nikakav specijalan auto, gume, ogibljenje, visokooktanski benzin… Samo malo slobodnog vremena, dobre volje i nešto goriva u rezervoaru, pa tako nije ni čudo što je broj prijavljenih automobila do 10 časova narastao na 19…
reli_mladosti_2013_bud3_naslovna_9…a u skladu sa 25. majom ovaj reli je morao da okupi narode i narodnosti, pa ga slobodno možemo nazvati i međunarodnim. Početak je zakazan za 11:01, pa smo posle grupne fotke brže-bolje požurili da zauzmemo svoje startne pozicije.
reli_mladosti_2013_bud3_naslovna_10Prema pravilima svako vozilo kreće u određeno vreme (upisuje se u evedincioni list) i ima tačno određeno vreme do kada treba da stigne do sledeće etape. Naravno svaka posada dobija itinerer koji treba da prati kako bi stigla na sledeće lokaciju, a gužva pijačnog dana, uske i prekopane ulice Zemuna uticale su na to da smo ozbiljno trebali da se pomučimo da stignemo do Ikarbus-a na autoputu, gde se radi test spretnosti odnosno vožnja između čunjeva.
reli_mladosti_2013_bud3_naslovna_13reli_mladosti_2013_bud3_naslovna_15Cilj je naravno za što kraće vreme proći prepreke, a pritom ne oboriti čunjeve… Vremena su se rangirale od 27 do 40ak sekundi od zavisnosti od veštine vozača.
reli_mladosti_2013_bud3_naslovna_18Sledeća lokacija Venecija, ali ne ona u Italiji, već u Zemunu… I naravno, gužva, stajanje, sviranje, parkiranje, isparkiravanje, nekolegijalni i nerazumni vozači čija bahat… Zapravo sve ono što svakodnevno srećemo u saobraćaju, samo što ovaj put imamo tačno zacrtano vreme u koje treba da stignemo, ni minut pre, a idealno bi bilo ni sekund kasnije, pa adrenalin radi prekovremeno.
reli_mladosti_2013_bud3_naslovna_31Na Veneciji se ovaj put zauzima red za ispit „tačnosti“, jer je za 30 sekundi potrebno napraviti polukružno skretanje oko čunjeva. Lako, zar ne? Realno vam treba 15 sekundi ili manje, u zavisnosti koliko ste spretni, ali za raniji prolaz dobijate negativne bodove, a ako vam auto ne primi gas odmah, onda zakasnite i dodajete sebi sekunde na ukupno vreme. Gde ste sad Gigi Galliji vozačkog sveta?
reli_mladosti_2013_bud3_naslovna_20Sad pravac kula Gardoš u kafana na „pauzu“ od jednog sata… A na ulazu u kafanu vam daju testove, ko na prijemnom – opšta kultura i pravila saobraćaja, gde svaki netačan odgovor donosi negativne bodove. Možete da se zovete Juan Pablo Montoya ili Flojd, šta vam je lakše, ali ako ovde pogrešite teško da ćete bilo kakvom spretnom vožnjom uspeti da nadoknadite izgubljeno „vreme“.
reli_mladosti_2013_bud3_naslovna_21Pomoć prijatelja je dozvoljena, kao i došaptavanje, ali svi znamo kako smo položili testove iz vožnje, kao i oni pre nas, i oni pre…
reli_mladosti_2013_bud3_naslovna_22Možda tek sad neki novi klinci što polažu sa izmenjenim zakonom i nauče nešto na njima, ali čak im ni to neće pomoći sa pitanjem „Za koju Holivudsku filmsku zvezdu se misli da je rođena u Zemunu“, pa tri odgovora pod A, B i C. Google ne pomaže, nije da nismo probali, pa smo se kolega i ja na kraju držali one proverene – kada sumnjaš, zaokruži pod B.
reli_mladosti_2013_bud3_naslovna_32I dok smo se dogovarali, došaptavali i zvali prijatelje, oglasilo se „zvono“ za polazak i onda ponovo, kreni-stani gužva, ushićeni pogledi dece i začuđeni pogledi prolaznika dok Mini u pratnji Yuga pokušava da se probije kroz gužvu jednosmerne ulice, jer…
reli_mladosti_2013_bud3_naslovna_33Opet kasnimo!
reli_mladosti_2013_bud3_naslovna_14reli_mladosti_2013_bud3_naslovna_17Još jedan test spretnosti, pa povratak u Veneciju i na kraju ponovo na zborno mesto i nestrpljenje u iščekivanju rezultata.
reli_mladosti_2013_bud3_naslovna_25reli_mladosti_2013_bud3_naslovna_26A kada su rezultati stigli, odmah se stvorila i gužva.
reli_mladosti_2013_bud3_naslovna_27Svečana dodela pehara za prva tri mesta u svakoj klasi, za najbržu žensku ekipu, za najbrže na reliju, pohvalnice za sponzore koji su sve ovo omogućili, kao i intersantne nagrade sve je to dodeljeno uz smeh, šalu i dobacivanje publike.
reli_mladosti_2013_bud3_naslovna_29

reli_mladosti_2013_bud3_naslovna_30„Reli Mladosti“ organizuje nekadašnji automobilski as Ivica Ica Matošević, mislim da nije teško ni zaključiti da je u pitanju stari Zemunac, i drago nam je da smo saznali za ovu manifestaciju na vreme i što smo uspeli da učestvujemo u njoj. Cilj svakog takmičenja jeste biti najbrži ili najbolji, ali ovde je akcenat stavljen na zabavu i druženje za sve generacije koje poseduju vozačku dozvolu. Pa tako ako imate vremena, sledeći „reli“ bi trebao da se održi krajem juna, a mi ćemo se potruditi da vas obavestimo na vreme, kako biste mogli da se pripremite, jer je ovo događaj koji ne treba propustiti.
reli_mladosti_2013_bud3_naslovna_34Još jednom hvala ekipi koji nam je omogućila da zajedno sa njima učestvujemo u ovom zanimljivom reliju!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *