Testovi

Trident strikes back: Maserati Ghibli

Maserati_Ghibli_bud3.net_naslovna_ (7)Oštrica svakog sečiva se vremenom, kroz upotrebu, potroši i izgubi svoju funkciju. Dobro pečen komad neke konjetine ili govedine više ne možete da sečete i primorani ste da odustanete. Povučete se u svoj ćošak nadajući se da će doći vreme kada će vaše ubojito oružije ponovo biti sposobno da izvrši svoj zadatak. Dame i gospodo, automobil koji ponosno nosi trozubac, Maserati.

Maserati_Ghibli_bud3.net_naslovna_ (16)Maserati braća: Alfieri, Bindo, Carlo, Etore i Ernseto su pre tačno sto godina u Bolonji osnovali istoprezimenu marku automobila koja je zajedno sa Alfa Romeom postavila temelje italijanske automobilske industrije. Sva ta strast koja danas krasi automobile koji nastaju na radnim stolovima u Italiji se može većim delom pripisati ovim dvema markama. Ono što je, nažalost, isto tako simptomatično za Maserati su usponi i padovi ove marke koja je često menjala vlasnike. Najveće uspehe Maserati beleži pod vođstvom Adolfa Orsia koji je već 1937. godine kupio većinski paket deonica od Maserati braće. Za vreme njegove vladavine sportski uspesi su se ređali, kao i predstavljanje mnogi ključnih modela za istoriju ove marke: Tipo 61, 4CLT, 200SI, 3500, 5000, Sebring, Quattroporte i kupe Ghibli.

Maserati_Ghibli_bud3.net_naslovna_ (11)Krajem 1968. godine, Citroen preuzima Maserati. Posle početnog uspeha, kriza nastala nedostatkom goriva 1973. godine baca na kolena Citroen i PSA grupaciju, a oni zajedno sa sobom povlače Maserati. Trozubac je izgubio svoju oštrinu i od slavne marke je ostalo samo ime koje je korišćeno kako bi se nimalo interesantni modeli kupcima načinili zanimljivim. Ipak, Italijani nisu dozvolili da Maserati postane deo istorije. FIAT je preuzeo marku i otpočeo renesansu. Maserati je ponovo počeo da beleži uspehe na tržištu.

Maserati_Ghibli_bud3.net_naslovna_ (15)Tako dolazimo i do modela koji vam sa zadovoljstvom danas predstavljamo: 2013 Maserati Ghibli. FIAT je svesno degradirao Maserati za jednu stepenicu jer im ne treba automobil koji će se boriti sa Ferarijem. Umesto toga, Maserati sada napada nemačku premijum trojku (BMW, Audi, Mercedes) i britanski Jaguar, kao i američkog konkurenta Kadilaka. Zadatak je jasan. Izdvojiti kupce premijum brendova kojima je dosadno da voze klinički precizne i nestrastvene nemce i pridobiti ih uz pomoć sjaja novog i ispoliranog trozupca.

 

Eksterijer

Maserati_Ghibli_bud3.net_naslovna_ (4)Kada sam prvi put video zvanične fotografije Ghiblia nisam bio oduševljen. Automobil je nesporno lep, jedinstven ali ne i preterano interesantan. Sve se to promenilo kada smo ga videli uživo. Prvo što primetite je (kao i uvek) da je automobil mnogo veći nego što ste mislili. Ok, jeste to veličina serije 5, ali sam stav (stance) automobila je mnogo agresivniji, napadački orijentisan. Njegovo prisustvo je naglašeno. Prednji deo je (za razliku od konkurencije koja izgleda kao da je poljubila zid) oštriji.

Maserati_Ghibli_bud3.net_naslovna_ (8)To se najbolje vidi kada se automobil gleda s boka. Prosto je spreman da ujede. Kad pogledam „peticu“ imam utisak da će da kine. Ako nastavimo da gledamo auto iz profila, pogled će brzo preći na zadnji deo automobila. Naglašeni i široki bokovi skladno dopunjuju agresivnost prednjeg dela. Tu ima još par klasičnih Maserati detalja koji upotpunjuju sliku. Mislim da su definitivno uspeli, po pitanju spoljašnosti, da izdvoje Ghibli iz mase.

 

Enterijer

Maserati_Ghibli_bud3.net_naslovna_ (12)Eksterijer automobila vidite samo dva puta tokom svoje vožnje: pre nego što uđete i kad izađete iz automobila. Najviše vremena, naravno, provodite u enterijeru. Ako mene pitate, trozubac na volanu i plava pozadina na instrumentima je dovoljna. To je to. Neka pored mene bude kokošinjac, ja držim ruke na volanu koji na sredini ima prelepi Maserati trozubac i ugraviranih 270 na plavoj pozadini. Kraj!

Maserati_Ghibli_bud3.net_naslovna_ (21)Srećom, neko se pozabavio da to ne bude jedina odlika ovog enterijera. Sve je fino i mekano. Trim je kombinacija kože, prelepog tamnog drveta i aluminijuma. Tu je i neizostavni sat na sredini gornjeg dela table. Osnovne komande su svedene na minimum, a ostatak je prebačen na veliki centralni displej. Stvarno je to jedno specijalno mesto za provod vremena. Čak je i osvetljenje prijatno, prirodno i nenapadno. Uživancija i elegancija. (Onaj prelepi sat ne sija noću, samo pssssst!)

 

Pogon

Maserati_Ghibli_bud3.net_naslovna_ (26)Za pogon je zadužen 3.0 V6 motor od 270 konjskih snaga, snaga se prenosi samo na zadnje točkove, bla, bla, bla… Lepo zvuči za ono što jeste, nećemo ga više pominjati. Niko neće znati šta je. Ćao.

 

Detalji

Maserati_Ghibli_bud3.net_naslovna_ (13)Detalji su ono što treba te smorene avangardne biznismene da privuče na Ghibli stranu. Krenimo od tog, više puta spomenutog, trozupca. On se pojavljuje na barem dvadesetak mesta. Tu je, stalno vam bode oči i govori vam da vi zapravo vozite taj čuveni Maserati. I to je dobro. Lepo je kad vam neko stalno govori da ste uspeli u životu. Zatim, tu je enterijer.
Maserati_Ghibli_bud3.net_naslovna_ (24)Naravno da postoji par italijanskih brljotina, ali i dalje sedite u najfinijoj italijanskoj koži i sve je taman. Mirno i spokojno. Kad se vozite, vi ne žurite, ne jurcate, vi ste u Maseratiju, vi ste iznad toga. Vi ste posebni.

 

Zaključak

Maserati_Ghibli_bud3.net_naslovna_ (5)Na kraju se, nažalost, sve se svodi na cenu. Ovaj model košta oko 100.000 evra. A ta cifra je stravično velika kada pogledate cenu konkurencije. Jeste da je ovaj napakovan do maksimuma, ali… Kako je FIAT zamislio da sa tako velikom cenom privuče kupce, nije mi najasnije. Ok, onaj „drugi“ motor proizvodi Ferrari i auto zvuči kao isti. To niko od konkurencije ne može da ponudi. Ali recimo pozadi ste relativno skučeni i pouzdanost je uvek diskutabilna kod Italijana. Ako igraju samo na kartu „ubrzani puls srca“, a mislim da je tako, onda će im trebati mnogo takvih. Najiskrenije se nadam da ih ima. Volim ovaj auto.

Jedno veliko hvala kolegama iz Scuderia Zagreb koji su nam omogućili da se igramo sa ovim lepotanom i Sljeme Autokoffer koji su nam upotpunili događaj svojim proizvodima.

Autor: Vukašin Medić

Fotografije: Vojislav Vujanić, Vukašin Medić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *