BIG READS

As the Beast Sleeps – Chevrolet Camaro

Trojanskog konja je pokretao V8 motor, Santa Maria je imala V8 motor u svom potpalublju, Jurij Gagarin je sedeo na V8 motoru na svom putu do vasione, priča se da je i Nojeva barka pokretana V8 motorom. Imam utisak kao da ga je neko odozgo poslao nama. Ima tu moć da probudi neki čudan splet osećanja koja obuzmu celo telo, i potpuno je neobjašnjiv.

Trojanskog konja je pokretao V8 motor, Santa Maria je imala V8 motor u svom potpalublju, Jurij Gagarin je sedeo na V8 motoru na svom putu do vasione, priča se da je i Nojeva barka pokretana V8 motorom. Imam utisak kao da ga je neko odozgo poslao nama. Ima tu moć da probudi neki čudan splet osećanja koja obuzmu celo telo, i potpuno je neobjašnjiv. Lagano ti se naježi koža, uši ti se, kao kod kučeta, blago okrenu ka izvoru zvuka, a telo počinje da proizvodi toplotu u predelu stomaka koja se širi celim telom.

Takvo je barem moje mišljenje o ovoj konfiguraciji nama najvažnijeg agregata. I ne mogu uopšte sebi da objasnim zašto taj duboki, nemiran i neretko bučan rad jednog „običnog“ motora zvuči kao najlepša pesma. Ovaj moj odnos sa V8 motorima traje dugo, ne sećam se ni kad je tačno počeo, verovatno je to u genima. A zašto vam sve ovo pišem? Pa, u okolini Zagreba spava jedan V8 monstrum koji se retko budi, ali kad se probudi, njegovo zevanje čuje ceo Balkan. Taj monstrum sedi u Camaro-u gospodina Galića. A mi vam sa velikim zadovoljstvom predstavljamo ovaj automobil.

Svi vi dobro znate prethodni auto ekipe Sputnik, Chevy Malibu, koji je postavio rekord staze svojevremeno u Osijeku. Isto tako znate da je Edo imao udes sa autom u julu ove godine iz kog je izašao nepovređen, dok auto nije baš najsjajnije prošao. Nastavak sezone je doveden u pitanje, a mogućnost da se Malibu osposobi za, pre svega, siguran nastavak takmičenja je visila o koncu. U moru pitanja malo je bilo konkretnih odgovora, sve dok se bliski prijatelj Galića nije javio i ponudio kompletnu šasiju Camaro-a koju vidite danas ispred sebe.

Iako je to rešilo većinu problema, i dalje se nije znalo kako i da li će uspeti da prepakuju sve potrebno iz Malibu-a u novi, manji auto za prvu sledeću trku u septembru. Na kraju su uspeli i, dan pred trku, auto je spakovan. Imao je apsolutno spektakularnu premijeru u Osijeku. O toj borbi sa vremenom ćemo pričati naknadno, tokom sledećeg meseca.

Gospodin Galić je želeo 1076 „konja“ mehaničkog savršenstva i to je i dobio!

Karoserija ovog automobila je u principu Chevrolet Camaro iz 1969. Kažem „u principu“, jer je toliko „heavily modified“ da, osim vizuelne odrednice i osnovnih linija, ništa drugo ne deli sa fabričkim modelom. Svi vidljvi delovi karoserije zapravo su plastični, dok su stakla zamenjena leksanom. Ono što je bitno je cevasta šasija koja sve to drži na okupu. A to je zahtevan posao ako uzmemo u obzir da je za nju zakačen taj ..ebeni Big-Block V8 od 10.500ccm koji para uši. I gluvi ga čuju. Kakva zver! Kada sklapate ovakav motor najbolje da ceo taj proces prepustite ekspertima, sa svojom listom želja. Gde pronaći eksperte za drag V8 motor pitate se? ‘MERICA! Naravno.

Gospodin Galić je želeo 1076 „konja“ mehaničkog savršenstva i to je i dobio. Besprekorna pouzdanost i jednostavnost su najveće vrednosti ovog motora, a to nije ono na šta prvo pomislite, zar ne? Uspešno voziti auto sa toliko snage, bez većih intervencija nekoliko sezona uzastopce je činjenica kojom velika većina takmičara ne može da se pohvali. Pri tome, ovaj auto radi na etanol, a ne na ovaj bućkuriš koji mi sipamo na pumpama. Ozbiljne su to eksplozije i kompresije, što bi reklo društvo iz „biblioteke“. Motor napaja mehanička pumpa za gorivo sa isparivačem, tačnije 1250 CFM Pro System. Snagu do Hoosier DOT slikova u dimenziji 33×16R15 prenosi TCI TH400 automatski menjač sa tri brzine. A papučicu gasa pritiska Edo!

6

Sve ovo je dalo rezultat od 9,08 sekundi na 402 metra. Najbolje vreme ikada postignuto na ovim prostorima. Zemlja se tada tresla i gromovi su parali vazduh. Nažalost, to vreme neće moći da se lepo ušuška i skrasi na drag stazi. Ne, Camaro još uvek ima neisproban nitro sistem na sebi. Gospodo, ozbiljan spektakl naš čeka sledeće sezone. Edo ide do neba i nazad.

AUTOR // Vukašin Medić
FOTOGRAFIJE // Vojislav Vujanić

Šta vi mislite? Ostavi komentar 3

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

3 komentara

Odabrani članci