Talk the Talk

Talk The Talk – Dario Foler

Tokom trke u Horgošu, iskoristili smo jednu od pauza da popričamo sa Dariom Folerom, hrvatskim drifterom kog mnogi pamte po crnoj Burn kocki sa KOE takmičenja u Kragujevcu.
Bud3: U našem izveštaju iz Osijeka spomenuli smo razlike u načinu bodovanja tokom drift duel trka za vreme CDC i KOE takmičenja. Jedan je u potpunosti prepušten ljudskom oku i slobodnoj proceni, a drugi način koristi telemetriju i time određuje pobednika. Nama se, iskreno, ovaj drugi način bodovanja nije previše svideo, pa nas je zanimalo šta vozači misle o tome. Dario, šta je tebi bolje?
DF: Ne mogu vam reći koji sistem bodovanja je bolji. Telemetrijski sistem merenja je sigurno tačniji, ali ostavlja dosta toga nejasnog. Sve se svodi na to da jedan sudija gleda u svoj laptop, posmatra trku, telemetrija mu šalje podatke, on ih obrađuje i time određuje pobednika.
Bud3: To znači da preferiraš ovaj drugi način bodovanja?
DF: Recimo da je tako. Na primer, kako bi danas izgledao fudbal da se svaka odluka proveri putem usporenog snimka? Možda bi na prvi pogled bilo bolje, ali jednostavnost, koja je suština igre, bi se izgubila i sve bi postalo dosadnije.
Bud3: Ovako imamo sudije, koji mogu i da pogreše, a mogu i da budu neodlučni, pa nas časte ponovljenom trkom…
DF: Ljudski faktor tokom ocenjivanja daje svemu veću dozu neizvesnosti, pa je i svima zanimljivije. Više verujem ljudskom oku i subjektivnom osećaju.
Bud3: Tu se slažemo sa tobom. Primetili smo da, nekada nama vizuelno bolja i impresivnija vožnja, nije uvek pobednička. Ali dobro… Videli smo da je tvoj auto jedan od projekata BMW Klinika. Kakvo je tvoje iskustvo sa njim?
DF: Klinika su mi preporučili drugari i na slepo sam otišao kod njega. Nisam znao šta da očekujem. U auto je ubačen 4.4 V8 motor. Motor nije pretrpeo modifikacije, ali su zato sve ostale komponente izmenjene i prilagođene svrsi automobila. Klinik je to uradio besprekorno i do sada nisam imao nijedan problem sa autom. Na takmičenja idem bez prikolice, sednem u auto, odvozam se i njime se vratim kući. Prezadovoljan sam. Pri tome, niko u Hrvtaskoj ne bi mogao da mi, za taj novac, uradi ovako dobar posao.
Bud3: To jako lepo čuti. Hvala na izdvojenom vremenu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *