Drift

Serbian Drift Championship – Čačak 2015

Drifterski vikend u Čačku je iza nas. Dva dana, dva šampionata, dve trke i dva pobednika. Shodno tome i mi imamo dva dela izveštaja za vas. Prvo, krećemo sa subotom i domaćim SDC šampionatom, koji je opet naišao na male probleme…

SDC_Čačak_2015_bud3.net_naslovna_60Domaći šampionat je počeo, a ove godine učestvuju samo domaći vozači. Na prvu loptu to zvuči kao dobar potez – dopuštate domaćim takmičarima da se bore za titulu. Ali, s druge strane, smanjuje se broj takmičara i atraktivnost samih vožnji. Ako susedni CDC dopušta stranim takmičarima da učestvuju, što se mi razlikujemo?

SDC_Čačak_2015_bud3.net_naslovna_14Elem, naš dan na stazi počeo je tako što smo prvo ugledali Kicka kako uleće u zaštitni zid od automobilskih guma. Ništa strašno, naravno, ali zanimljiv prizor za početak. A pošto se sutradan vozilo i za Adria šampionat, svi koji su došli da voze bili su na stazi i vežbali. Mislim da su trening i drift taxi deo (koji mu dođe kao trening, samo što pored sebe imaš nekoga ko se uneredio u gaće) trajali skoro pet sati. Dimilo se na sve strane.

SDC_Čačak_2015_bud3.net_naslovna_78Neki su tek učili da voze, neki su učili druge da voze, a neki su iznova i iznova vozili gotovo savršen krug. Naši vozači su u početku izgledali prilično nesigurno, i u tim trenucima nije bilo jasnih favorita. Međutim, kako smo se bližili kvalifikacijama, tako su se svi popravili i usledile su prilično sigurne i dobre kvalifikacione vožnje. Istakli su se Savke i Gox, koji su skoro pa savršeno odvozali svoje krugove.

SDC_Čačak_2015_bud3.net_naslovna_75Twin drift vožnje su brzo razbistrile situaciju, pa su tako u polufinale ušli Savke i Bebe Petošević, kao i Gox i Kick. Treba napomenuti da je pre toga bilo problema prilikom eliminacionih vožnji, u vezi sa odlukama sudija. Gostujući sudija iz Irske sudio je po pravilima Adria serije da bi se naši takmičari bolje spremili za sutrašnji dan. Njegovo mišljenje se i nije baš najbolje poklapalo sa onim što su vozači i njihovi timovi očekivali i videli. Bilo je tu dosta problema, pa i poneki ružan potez pojedinih ljudi, nepriličan ovom (a i bilo kom drugom) događaju.

SDC_Čačak_2015_bud3.net_naslovna_88To nije slika koju treba da šaljemo iz Srbije, jer posle toliko rada i truda ovi momci nisu to nikako zaslužili. Sličan problem smo imali i u polufinalnom duelu između Simića i Stevanovića. Na kraju je doneta odluka da Stevanović ide u finale. U drugom polufinalu se očekivala pobeda Savketa, kao izrazitog favorita, protiv Bebeta, koji je vozio pozajmljen auto. Prvu vožnju Savke ubedljivo dobija, ali iskusni Bebe je dobro znao da ništa nije gotovo. U drugoj vožnji Nissan se okreće a Bebe sigurno privodi trku kraju i odnosi pobedu.

SDC_Čačak_2015_bud3.net_naslovna_98SDC_Čačak_2015_bud3.net_naslovna_109U finale, pomalo neočekivano, s obzirom na početak dana i još dosta drugih okolnosti, ulaze Kick i Bebe. Momci su objasnili šta znači borba za prvo mesto i šta je to drift. Malobrojna publika koja je dočekala kraj dana mogla je samo da uživa i aplauzom da isprati finaliste. Tesnu, ali zasluženu pobedu odnosi Kick. Prvi pehari i bodovi su podeljeni, čeka nas uzbudljiv nastavak šampionata. Možda i ima smisla odluka da voze samo naši vozači… Šta vi mislite?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *