Vesti

Renesansa – Delage D12

Autor /

Reinkarnacija neobuzdanog entuzijazma, ljubavi i strasti je tu. Kompanija koja je provela mnogo decenija u tami nije mogla imati bolje vaskresenje od ove veličanstvene zveri – Delage D12

Automobili Delage-a su, rame uz rame sa Bugatti-evim, jedan od najlepših u istoriji francuskog automobilizma. Osim te neformlane krune, u nebesa ih, zaista, diže Svetska šampionska titula za najboljeg konstruktora 1927. godine. Nažalost, nakon velikih uspeha firma je propala. Nedaće u svetu potpomogle su da se ova veličanstvena manufaktura zaboravi. Na sreću 2019. godine Patris Mat, sin velikog francuskog biznismena, odlučio je da uloži pravo malo bogatsvo u ovaj, nekada, senzacionalni brend, koji po njemu zaslužuje podjednaku slavu kao i Bugatti. Zanimljivo je da i nakon 67 godina od prestanka aktivnosti, još uvek postoje obožavaoci Delage-a širom planete.

Postavivši Patrika Delage-a na mesto počasnog predsednika novog entiteta „Delage automobiles“, projekat je počeo. Puno iskusnih, visoko rangiranih, inženjera FIA organizacije radilo je danonoćno na ovoj Formuli 1, legalnoj za ulice. Posle dosta ramišljanja i mozganja izrodila se fantastična ideja o jednosedu u kome je vozač postavljen na sredini vozila i to u nagnutom položaju. Svaki klijent će imati personalizovano sedište i volan koji njemu savršeno pristaje.

Beskompromisni D12 nema konkurenciju u bilo čemu što trenutno postoji na tržištu. Švaler sprega atmosferskog V12 motora, zapremine 7.8 litara i hibridnog sistema isporučuje moćnih 1230 “konja”. Težina još uvek nije poznata, ali obzirom da je Jacques Villeneuve uključen u razvoj kao glavni vozač, a i gledajući fotografije, ona ne bi trebala da bude velika.

Odakle naziv D12 i zašto se Delage odlučio baš za njega? Zbog tradicije brenda i to iz dva razloga. Prvo slovo datira pre šesdeset godina kada su „Delage automobiles“ označavali svoja drumska vozila sa slovom D (D za drum, logično?). Nakon slova ide broj cilindara motora. Takođe, to je u jednu ruku počast Lusiu Delage-u koji je posle uspeha D6 i D8 modela sanjao o D12, ali je preminuo pre nego što ih je napravio. Važno je napomenuti da je automobil debitovao prošle godine, u decembru. Delage D12 interno je predstavljen potencijalnim kupcima u Kaliforniji gde beleži već pet potencijalnih porudžbina koje će biti dostavljne tek 2022. godine.

Na kraju zaista moram priznati da me je kompanija za čije postojanje nisam ni znao, ostavila bez daha. Želje, ali i mogućnosti sadašnjeg vlasnika, kao i količina strasti kojom želi ponovo da probudi brend je, najblaže rečeno, ogromna. Od srca želim da ovaj projekat doživi staru slavu marke, jer je fascinantno videti da neko pravi ove šklopocije iskuljučivo i samo zbog ljubavi prema istima. Bonne chance!

AUTOR // Nikola Lukić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *