Rally

Rally Show Santa Domenica – Zabava za automobilske prasiće!

rallyshow_santadomenica_najava_1_bud3Donosimo vam detaljnu najavu relija Santa Domenica! Serviramo vam makadam za doručak uz blato kao desert! Rally Show Santa Domenica se jednostavno – ne propušta!

U pripremi je još jedno izdanje legendarnog relija Santa Domenica. Ovaj događaj je postao kultno okupljanje relista, mehaničara i svega vezanog za autosport na ovaj ili onaj način. Otprilike kao onaj legendarni meme, čim zahladni, počinjemo da razmišljamo o paklu hladnog makadama zapadno od Zagreba. Sa žarom u srcu. „Brace yourself, rally is coming“. I svake godine isto, kad prvi put nakon leta navučem majicu dugih rukava krene ona misao „Trebalo bi sklopiti neki auto za Domenicu“.

rallyshow_santadomenica_najava_4_bud3S ponosom predstavljamo Rally Show Santa Domenica.
Prošle godine je bud3 ekipa prvi put posetila ovaj, tada, nama nepoznati reli i odmah pala na njegov šmek. Zato smo odlučili da ga ove godine, u saradnji sa časopisom Auto i tačka, još bolje ispratimo i na taj način podržimo ovaj pravi automobilski praznik. Auto i tačka je glavni medijski pokrovitelj 6. Rally Showa Santa Domenica, i potpomognuti našim umećem i fotografijama, podelićemo sa vama najzanimljivije informacije i trenutke sa ovogodišnjeg relija. Tako smo za vas pripremili vodič za preživljavanje i intervju sa organizatorom kako bi se na vreme i temeljno informisali o svemu što morate da znate. Za svaki slučaj tu je i rečnik reli pojmova za gledaoce kojima će ovo biti prvi reli u životu (šteta što će svaki naredni biti dosadan).

 

Kako je sve počelo?

rallyshow_santadomenica_najava_7_bud3Rally Show Santa Domenica nastao je pukim entuzijazmom i bespoštednim trudom i radom članova AKK Sveta Nedelja i njihovih saradnika i prijatelja. Potpomognuti nekolicinom blagonaklonih sponzora, braća Vojvodić pokrenula su inicijativu da se organizuje neobavezno takmičenje na makadamskoj podlozi. U Hrvatskoj nema ni makadamskih, ni snežnih relija i postojao je apetit vozača da protegnu noge svojim automobilima na najatraktivniji način.

rallyshow_santadomenica_najava_6_bud3Osim ispravnih organizacionih poriva i odlične atmosfere oko celog događaja, mnogim ljubiteljima oktanskih sportova ovo je ubrzo postalo omiljeno mesto okupljanja, jer je ovo jedino takmičenje gde vozači mogu imati opremu sa bajatom homologacijom. Dovoljno je da auto i oprema zadovolji minimalne, ali stroge sigurnosne propise. Takmičenja koja se boduju za prvenstvo države su pod FIA pravilima i zahtevaju važeću homologaciju, odnosno novu opremu, koja poprilično košta.

 

Čarolija makadama

rallyshow_santadomenica_najava_3_bud3Makadamska podloga zahteva sasvim drugačiji stil vožnje od asfalta. Automobili znatno više klizaju i potrebno je u tom klizanju postaviti automobil pre krivine tako da možete kroz nju proći sa što više brzine. Ovde ne važi ono uobičajeno pravilo koje je svetinja na asfaltu – da je vožnja u klizanju spora vožnja. Vozači moraju da koriste maštu i svu svoju veštinu kako bi pronašli onaj delić sekunde koji donosi pobedu.
„Vožnja po asfaltu je jedrenje u bazenu. A ovo je na otvorenom moru, po buri, po jugu…“ rekao je uoči prošlogodišnjeg relija višestruki prvak Hrvatske Juraj Šebalj. To je možda i najživopisnija definicija.

 

Strani gosti

rallyshow_santadomenica_najava_5_bud3Makadam je smo jedan od razloga zašto i stranci vole ovaj reli. Najveći razlog aktivacija AKK Sveta Nedelja koji posećuju razne slične događaje i animiraju strane, visoko kvalitetne vozače da se pridruže makadamskom spektaklu u blizini Samobora.
Tako je s velikim brojem Mađara u Ladama, organizovan i Auto Krešo RWD trophy za takmičare sa zadnjim pogonom. Bilo je tu i gostiju sa automobilima spremljenim za Dakar, automobila za autocross, buggy-a i razno raznih drugih paklenih naprava na četiri točka.

rallyshow_santadomenica_najava_2_bud3Organizatori se trude, koliko je god to moguće, da začine celu priču pa je iznova obogaćuju i proširuju. Budući je cela ekipa organizatora iz reli voda gledaju da zadovolje obe strane. Da daju i vozačima i publici poseban događaj koji će uvek pamtiti.
 
 

Autor: Miroslav Zrnčević

Fotografije: Stefan Šobot, Aleksandar Savin, Vojislav Vujanić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *