Predstavljanja

Radical SR8 LM – Rekorder

radical_sr8lm_bud3_naslovna_36Većina vas koji ste gledali prošlonedeljnu trku u Novom Sadu se verovatno pitala šta je ono malo crveno (šareno) što prkosi zakonima fizike, postiže frapantne brzine i nemilosrdno obara rekord. Isto tako, verovatno ste i čuli voditelja da je više puta spomenuo ime Radical kada je opisivao dotičnu spravu. Mi smo, u skladu sa mogućnostima, dopustili sebi da vam malo detaljnije predstavimo ovo čudo engleskog inženjeringa.

radical_sr8lm_bud3_naslovna_1Radical Sportcars su 1997. godine osnovala dva vozača amatera – Mick Hyde i Phil Abbott. Njih dvojica su jednostavno želeli da preispitaju mogućnosti automobila za civilnu upotrebu i automobila za stazu, kao i limite koji razdvajaju ta dva skoro nespojiva tela. And PREISPITALI they did!

radical_sr8lm_bud3_naslovna_4Oni su napravili trkački automobil koji su prilagodili svakodnevnoj upotrebi. Naravno, ta svakodnevna upotreba nije bog zna kakva, ali i dalje možete potpuno legalno ovim automobilom otići u dom zdravlja na pregled kod urologa. S druge strane, na putu do doma zdravlja možete oboriti rekord Nürburgring Nordschleife staze. Ono, kao, usput vam je, pa zašto i ne biste? U rezervoar staje 77 litara, tako da je sve sređeno.

radical_sr8lm_bud3_naslovna_9Verujte mi, to je moguće, to je već urađeno. Da bi dokazali skepticima koji nisu verovali da je model SR8 (koji je proletao ispred vas na Mišeluku) spreman za svakodnevnu upotrebu, „radikali“ su pozvali svog vozača, dali mu pare za džeparac i poslali ga na put. On je čovek otišao da se provoza do Nemačke i obori rekord. Prosto. Šamar preko usta.

 

 

radical_sr8lm_bud3_naslovna_25A šta to onda pokreće SR8 LM koji je oborio rekord rezultatom od 6 minuta i 48 sekundi? Suzuki. Dobro, dva Suzukija. Dva motora iz Suzuki Hajabuse spojena u V8 je tačan odgovor. Malo čačni ovde i onde, pa su iz 2800 ccm izvukli 455 KS. Taman. Ukupna masa sa kojom se ovi silni konji bore je oko 680 kg. Težak posao, zar ne? Titanijum, karbon i još malo spaceage tehnologije.

radical_sr8lm_bud3_naslovna_10Kupiš ovu igračku, odeš gde hoćeš (tamo gde se velika deca igraju) i dominiraš. Dobar dan, ja doš’o. Ok, gospodine, evo Vaš pehar je ovde, a Vi ako baš želite, možete i da se provozate. Ali Vas molim da pripazite na nivo testosterona kod konkurencije, nemojte da padne ispod dozvoljenih vrednosti.

Autor: Vukašin Medić

Fotografije: Vojislav Vujanić, Vukašin Medić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *