Vesti

Porsche na steroidima – Gemballa GTR 8XX EVO-R Biturbo

Za sve one koji žele da se izdvoje iz mase “dosadnih” i vizuelno identičnih Poršea, Gemballa ima nešto u ponudi za vas.

Gemballa je proizvođač malo-serijskih modela, kao što je Mirage GT (prepravljena Carrera GT) ili na primer Gemballa GTR 750 EVO, u čijoj osnovi je Porsche 996 Turbo, a sada nudi paket prepravki za modele 991 Turbo i Turbo S pod nazivom Gemballa GTR 8XX EVO-R Biturbo.

Gemballa nije poznata po tome da pravi sleeper-e, a to se svakako ističe u ovom slučaju, gde je spoljašnost (eksterijer?) pretrpela značajne promene, s tim da su prepravke zapravo funkcionalne. Kako se vodilo računa i o težini, svi novi delovi (prednji lip, bočni pragovi, zadnje krilo i difuzor) izrađeni su od karbonskih vlakana. Na EVO-R krila su dodatno proširena, pa je od standardnog 991 Turbo širi za 30mm napred i čak 50mm pozadi.

U poređenju sa drugim specijalistčkim kućama koje se isključivo bave vizuelnim delom, Gemballa promene pravi i ispod oklopa. Za razliku od standardnog 911 Turbo koji proizvodi 540 KS i 650Nm tj 580 KS i 700Nm kod Turbo S verzije, Gemballa EVO-R iz twin-turbo bokser motora zapremine 3.8l, tvrdi da je izvukla snagu od 818 KS pri 7050rpm i 1100Nm obrtnog momenta pri 3920rpm! Pa ne čudi da je ubrzanje od 0-100 km-h deklarisano na samo 2.38s tj da od 0-200kmh ide za svega 7.5s, a navedena je i maksimalna brzina od 370 km-h. Ove cifre još uvek nisu zvanično potvrđene, ali su više nego impresivne.

Dostupnost i cena Gemballa GTR 8XX EVO-R paketa za 991 Turbo i Turbo S su još uvek nepoznate, ali obzirom na količinu prerada, finansijska nadoknada nikako neće biti mala.

Autor // Vojislav Vujanić
Fotografije // Gemballa

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *