Vesti

Pobeda – Aston Martin Victor

Kao što znate, Aston Martin je u problemima. Ako odete na njihovu wiki stranicu možete odmah na početku videti crveni trougao na dole koji ukazuje na stravične novčane gubitke. Grcaju…

Međutim, kako bud3 saznaje iz pouzdanih izvora u Jemenu, Aston Martin ima ergelu trkačkih kamilana koji učestvuju na trkama u Saudijskoj Arabiji i obrću veliku lovu. Upravo iz tih finansijskih izvora (jer drugog objašnjenja nema), specijalno Q odeljenje je izradilo najluđi AM projekat ikada viđen. Crpeći inspiraciju iz legendarnog V8 Vantage i jako odvratnog, ali nabiflanog mu brata, RHAM/1, stvoren je Victor.

Za razliku od mnogih, često proforma dizajnerskih inspiracija za modele, AM Victor je nesumnjivo retro-futuristički naslednik baš pomenutih modela. Novo, a prepoznatljivo, lice sa okruglim farovima i velikom tradicionalnim “aston” maskom nesumnjivo odzvanja V8 Vantage. Ostatak tela odlikuju jake i naglašene linije koje isto tako podsećaju na trkaču, LeMans, verziju RHAM/1. Teško ih je opisati, a i verovatno nepotrebno, jer su tu fotografije. Stvarno je spektakularan. Zanimljiv detalj je “Pentland Green” boja koja vam jedva dozvoljava da vidite zeleni pigment, ali je tu.

Verovatno znate za steampunk stil, ali da li znate za dieselpunk? Unutrašnjost Victor-a je baš to. Delikatna mešavina “Forest Green” i “Conker Bridge” kože, kašmira, oraha, aluminijuma i titanijuma čini spekatakularnu celinu. Iako se nigde konkretno ne pominje, zanimljiva je dužina samih vrata koja prilikom otvaranja otkrivaju i više od samog kokpita, već i delove same karoserije.

Ovaj vizuelni delikates nije samo to, nepomična skluptura, već jedan od najmoćniji AM ikada. Za početak, ispod se nalaze delovi pozajmljeni sa One-77 i Vulcan modela (pošto je njih na pretek, pa ko veli daj nešto sa police), koji su testirani i upareni od strane inženjera Valkyrie razvojnog programa. Za pokretanje je zadužen, pazi sad, 7.3 V12 iz One-77 koji je predat Cosworth-u sa zadatkom da to sve začini. I oni ga začiniše… 836 konjskih snaga i 821 Nm obrtnog momenta se prenosi, pazi sad opet, putem šestostepenog menjača. To čini ovaj automobil najsnažnijim manuelnim AM ikada.

Ljudi iza ovog projekta obećavaju performanse van ove planete i nije teško poverovatni u to. Za kraj, proizveden je samo jedan Victor, baš ovaj koji gledate i pripada najsrećnijem čoveku na svetu koga ovom prilikom pozdravljamo i pozivamo na proslavu Srpske Nove Godine kad god mu se ukaže prilika. Naravno, on je sve i finansirao.

Autor // Vukašin Medić

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *