Events

Pass Masters ’13

pass_masters_2013„Uuuuuuuu!“ prolamao se urlik Njemačkim Alpama. Ulrik nije bio vučji, već dizajnerski. U sumrak su zavijali dizajneri Volkswagena držeći pivu u ruci i veselo se smijuljeći. Urlanje je ritual koji prakticiraju putujući svako jutro na posao iz kozmopolitskog Berlina u 230 km udaljeni, dosadni, Wolfsburg. Sjedište Volkswagena je u gradu gdje nitko ne želi živjeti, pa se većina ljudi odlučuje na svakodnevno četverosatno putovanje vlakom. Dizajneri svako jutro zauzmu kupe obučeni u navijačke jakne Wolfsburga i na stol stave praznu limenku pive. Kada netko otvori vrata ne bi li sjeo u kupe, oni počnu urlati „Uuuuuuuu!“ kao pijani navijači. To uspješno odvraća putnike, a njima ostavlja mir za crtanje i dovršavanje projekata.
pass_masters_2013_bud3_6Mali aerodrom 50-ak kilometara južno od Münchena bio je zborno mjesto ovogodišnjeg neformalnog rallya dizajnera automobila nazvanog PassMasters, „Gospodari prijevoja“. Od petka do ponedjeljka 90-ak automobila vozilo se njemačkim, austrijskim i talijanskim alpskim prijevojima. Sudionici su gotovo isključivo njemci iz Volkswagenova dizajna i svi odreda zaljubljenici u automobile i vožnju. Dolaze s najrazličitijim automobilima kojima je zajedničko da bez obzira na cijenu, pružaju vrhunski užitak vožnje.
pass_masters_bud3_20Stoga nije čudno da su polovica automobila Porschea 911, svih godišta i verzija. Bez obzira što Porsche 911 ne nudi inovativan dizajn, omiljen je među dizajnerima zbog kvalitetne izrade i nenadmašnog omjera cijene i užitka uz vožnji. Nameće se usporedba s Gumballom, ali velika je razlika što PassMasters je i uvijek će ostati usmjeren na zajedničku vožnju grupe prijatelja prekrasnim pejzažima. PassMasters nije malograđansko pokazivanje novca i njegovi sudionici ne krše zakon kao sudionici Gumballa. Ideja za PassMasters rodila se 2009. na partyu u Berlinu. Philipp i Stevie, dva Audijeva dizajnera, odlučili su pozvati sve prijatelje i kolege zaljubljene u automobile, na cool vožnju.
pass_masters_2013_bud3_4pass_masters_2013_bud3_8Osim njemaca, na startu su se našli i katalonci, francuzi, brazilci, švedi, englezi, nizozemci… i tri slovenca. Mi smo sudjelovali s Bentleyem Continental GT Speed Convertible. Ma koliko nam se u početku činilo da smo odabrali pogrešan automobil, fantastičan Bentley se pokazao odličnim čak i za jurnjavu uskim alpskim prijevojima. 2,9 tona teški gran turismo uspješno je pratio čak i dva sportska Porschea 997 GT3 RS koji zajedno teže manje od luksuznog kabrioleta.
pass_masters_2013_bud3_2pass_masters_2013_bud3_11Prva večer završila je krijesom i neizostavnim urlicima „Uuuuuuuu!“. Najhrabriji su ostali spavati u hangaru, u vrećama za spavanje, na temperaturi ispod nule. Mi smo otišli u hotel, da bi se vratili slijedeći dan na Wagnerijansko jutro. Jutarnju je izmaglicu parao beskonačni Shine on You Crazy Diamond kao zvučna kulisa akrobacijama ultralakih aviona u pozadini. S Alpama kao scenografijom i crvenim dimom koji su avioni ispuštali bavarskim nebom, osjećali smo se kao pred Desant na Drvar. Čekao nas je dug put i krenuli smo u koloni put istoka. Još prije pravog početka, razbio se jedan Porsche 911 u pokušaju preticanja traktora.
pass_masters_bud3_23pass_masters_bud3_21Volkswagenov čudesni WR12, volumena 6 litara, bez problema je pratio vrišteće Elfere s upola manjim motorima. Jutarnja vožnja završila je ručkom na Großglockneru. Nadrealno je bilo uspinjati se pored niza biciklista koji su se, gazeći pedale gotovo u mjestu, snagom volje i mišića uspinjali na 3,798 m visoki alpski vrh pokriven snijegom. Na pauzi su i vozači bokser motora lamentirali o rijetkom zraku i promijenjenim performansama. S Bentleyevih 625 ks planine postaju brda, a napor zamjenjuje glazba iz odličnog Naimovog audio sustava.
pass_masters_2013_bud3_12pass_masters_2013_bud3_14S dolaskom noći, svi smo postali umorni od cjelodnevne vožnje. Posljednjih 6 kilometara vozili smo za Porscheom 928 francuza iz Los Angelesa koji svo slobodno vrijeme provodi na pisti Laguna Seca. Iskustvo s piste bilo je očito i tempo koji je nabijao bio je nevjerojatan. Ipak nevjerojatnih 800 Nm u Bentleyu nije mu dopuštalo da odmakne.
pass_masters_bud3_22Drugi dan ruta je iznosila samo 117 km do ručka, no uz laganu kišu koja je počela padati, postala je pravi izazov za nestabilne 911-ice. Bentley je pogonom na sve kotače još jednom dokazao da je savršen automobil za sve uvjete. Dan je završio 15 minutnim pješačenjem do alpske, drvene, kolibe izolirane u prekrasnoj dolini. Poseban doživlja bio je povratak u hotel kroz potpuni mrak, samo s bakljama u ruci. Za ponedjeljak je bila predviđena posljednja dionica od 140 km, ali jednoglasno smo odlučili da nam se ne da i da ćemo se ustati kada želimo i otići doma autocestom.

Autor: Daniel Tomičić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *