Drift

Osijek Street Race Show 9 – Drift day

Došao je na red i drugi dan Osijeka 4 u 2, toliko željno iščekivan. Znate onaj osećaj kada jurite da stignete na neki događaj, u strahu ste da ćete nešto važno da propustite… Pa još i kad se približite, čujete buku motora, a ništa ne vidite, a u vama kulja želja da što pre zadovoljite potrebe svojih očiju. Samo da ih vidim, sve ostalo ćemo lako…
Kad napokon dođete i ugledate te zveri, osmesi se otimaju, ne možete da ih kontrolišete. A onda one spontane pitalice i konstatacije koje prolaze kroz mozak i nesvesno izleću iz usta. Pa kako, čekaj malo, šta je ovo, ma ovi nisu normalni, to nije istina, ovaj je lud… Na kraju se setiš da u ruci držiš fotoaparat i da treba nešto i da zabeležiš, zbog toga si tu. I opet se ono prase i jagnje okreću, čist primer mobinga, to se mora prijaviti nadležnima.
Pređimo na stvar: evo jednog, ne tako brzopoteznog objašnjenja. Pored drag trka koje su održane prethodnog dana, održane su i dve drift trke: CDC – Croatian Drift Challenge i KOE – King of Europe Drift. Dva šampionata u jednom danu, bez dodirnih tačaka, osim izmešanih učesnika. CDC se ocenjuje bez telemetrije, dakle: trojica sudija, svaki posebno ocenjuje vožnju i na kraju saopštavaju konačan rezultat trke. KOE koristi telemetriju (uređaj koji meri ugao i brzinu vozila) i na osnovu očitanih podataka posle trke donosi se odluka o pobedniku. Vozači prvo prolaze kroz kvalifikacije, a potom se prave parovi i kreću eliminacione runde, i to važi za obe trke. Mislim da je sada (kao) jasnije…
Počećemo sa CDC-om koji je i terminski bio prvi. Oko 20 takmičara iz Slovenije, Hrvatske i Srbije kojima su se pridružili i neki takmičari iz KOE šampionata. Mešano meso. Draž CDC-a je u sudijskom bodovanju zbog kojeg ima dosta ponovljenih okršaja tokom eliminacionih vožnji, pa ne bi bilo čudno ni da vidimo finale sedam puta za redom.
Na kvalfikacijama su probrani vozači koji su svojim vožnjama zaslužili da uđu u twin drift vožnje. Nama su se najviše svidele vožnje i stil Calina Ciortana, rumunskog takmičara, koji nas je svojim monstrumom od Kockice ostavio bez reči. Ovaj je lud, ovaj je lud i ovaj je lud. Samo smo to znali da kažemo, čovek ima cojones del toro. Agresivnost, brzina, dim, sve…
Još jedan vozač, Rok Keršić, nas je iznenadio svojom vožnjom BMW-a E34, jer nismo mogli da verujemo da najveći auto na stazi može tako lepo da pleše pored svih tih Kockica i Svemiraca. Njegova vožnja je krunisana trećim mestom. U finalu, ubedljivu pobedu odneo je Boki Kurbalija od koga smo i očekivali mesto na podijumu. Svaka twin drift borba je bila uzbudljiva i vozači su vidno pružali svoj maksimum. Mi srećni.
Potom je usledila KOE trka koja je izmamila dodatne zveri na stazu i tu diskutabilnu telemetriju. Mi nismo stručnjaci u ocenjivanju drift trke, ali dešavalo se da su, za nas nesporni pobednici, ipak bili gubitnici. Telemetrija je nepristrasna, ali možda bi bilo zanimljivo ubaciti i ljudski faktor u celu priču. No, to nije na nama da odlučujemo, pa je tako naše dupe samo još jedno u moru dupeta ovog sveta.
Da se ne lažemo, BMW vlada ovim trkama i sve generacije trojke su viđene na stazi. A, kao što možete i da pretpostavite, u polufinalu samo Kockice, četiri generacije. Svaka dodatno brutalizovana. Prvo polufinale bilo je između Calina Ciortana i Adama Kerenyia u E36-ci sa M5 motorom. Posle ponovljene trke, naš miljenik je izgubio, a pobedu je odneo Adam Kerenyi koga je u finalu čekao Roman Kolesar koji vozi E46 M3.
Roman je u borbi za finale pobedio vodećeg vozača u KOE šampionatu, Francesca Contia, u BMW-u E92 M3. Posle finalnih vožnji, pobednik je bio poznat samo sudijama i čekala se dodela pehara kako bi on bio proglašen. To je Adam Kerenyi koji je, valjda, zasluženo pobedio, telemetrija zna najbolje. Vađenje i prskanje šampanjcem po publici je privelo veče kraju. Ipak, za nas je simpatični gospodin Calin pobednik celog vikenda. On nas je oduševljavao , više puta uplašio i učinio fotografski posao mnogo lakšim svojim sjajnim vožnjama.
Jagnje i prase su se pojeli, ali mi ih nismo probali zarad vašeg užitka u ovom izveštaju… Pivo se popilo, stotine guma je potrošeno, hiljadu litara raznih goriva je sagorelo, a tako i vreme provedeno u Osijeku. Proizvod Osijek 4 u 2 ima našu preporuku i sa zadovoljstvom ćemo ga ponovo koristiti. Veliko hvala svima onima koji su nam pomogli i vidimo se sledeće godine. Bok!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

1 komentar

  • Svaka cast na ovom izvestaju. Nisam video da je neko drugi u Srbiji objavio vest o ovom dogadjaju, a pri tome je jedan od nasih vozaca odneo pobedu…