Drag

Osijek Street Race Show 9 – Drag day

Dame i gospodo, predstavljamo vam novi proizvod na tržištu, Osijek 4 u 2. Posle velikog uspeha Osijeka 2 u 2, ovaj novi, poboljšani proizvod donosi vam još veću količinu adrenalina, vlažnih dlanova i osmeha. Miris benzina i spaljenih guma na vašem stolu. Ne tražite dalje, ovo je ono što ste čekali i želeli, novi Osijek 4 u 2.
Kome nije jasno o čemu se ovde radi, evo jednog brzopoteznog objašnjenja. Ovog vikenda u Osijeku održane su četiri trke u dva dana. Street race Osijek, King of Europe Drag, Croatian Drift Challenge i King of Europe Drift. Dva dana gusto napakovanog automobilskog iživljavanja nad gumama. Počnimo redom.
Drag takmičenje okupilo je preko sto takmičara iz regiona od klase 16 do klase 10 sekundi. Od ranog jutra boksovi takmičara mirisali su na roštilj i benzin, vozači su spremali svoje stomake, a mehaničari automobile za „torturu” koja je sledila. A nas je mučilo jedno jagnje koje se polako okretalo na ražnju nedaleko od staze. Novi, neispitani sistem merenja vremena bio je spreman da otpočne svoj rad sa najsporijim klasama.
Pre nekoliko godina u Osijeku prvi put je ukinuta puž klasa 17, a sada je možda došlo vreme da se i klasa 16 stavi u razmatranje. Jednostavno nije više atraktivna za gledanje i zabavna je samo vozačima i užoj familiji. Ono što ona ipak donosi jeste veći prihod i nagradni fond pa je možda to bitnije u ovom trenutku. Možda bi mogla da se preimenuje u ortačku klasu? Sve u svemu, klase 16 i 15 su prošle bez većih čulnih uzbuđenja.
Odličnoj organizaciji najveće muke je zadavao novi sistem merenja vremena koji je radio svoj posao kada je hteo i kako je hteo. Shodno tome videli smo dosta ponovljenih trka, što je oduzelo puno vremena. Klase 14 i 13 donele su potrebnu dozu uzbuđenja, zanimljivi okršaji Davida i Golijata, pa se i publika probudila. Pivo, ćevapi i pečenje su se uveliko konzumirali; žamor, navijanje, polako je sve počelo da se budi na stazi. Ovom prilikom želimo da pozdravimo i nesrećnog Zokija koga je voditelj toliko puta pominjao, da sada znamo sve njegove probleme sa autom.
Sumrak je sa sobom doneo dugo očekivanu grmljavinu, buđenje zverki i najveća uzduđenja na stazi. Pravi automobilski cirkus. Tri najbrže klase, najbrži automobili, sve puca, pršti, dimi i lomi. Maruti i Fića momentalno su postali favoriti publike. U mraku ne izgledaju toliko opasno, ali su najviše grizli i čupali, pa je tako Maruti na kraju i odneo pobedu u svojoj klasi.
Vrhunac prve trke je klasa 10 i buđenje nosoroga, V8 motora Malibu-a Edo Galića. Spektakl za oči, uši i nos. Ovaj auto ima veću radnu zapreminu i veću snagu po jednom cilindru svog motora od većine automobila koje viđate na ulicama. Brutalno! A šta reći za Calibru koja je uspela da svaki put uplaši nekoga svojim zvukom. Koliko god da ste spremni za ono što sledi, verujte mi, niste spremni dovoljno.
Zanimljivo je bilo gledati kako jedna suva mehanička zver kao što je Malibu stoji naspram Calibre koja živi uz pomoć svog kompjutera i finih podešavanja koja se vrše putem laptopa. Crno protiv belog u borbi za zlato. Posle ponovljene trke Edo Galić impresivno odnosi pobedu and the crowd goes wild.
Tako smo, u 22h, dočekali kraj prve trke dana. Druga, noćna, počela je odmah po završetku prve, ali mi nismo mogli više da izdržimo. Znajući šta nas tek čeka sutra, odlučili smo se da se povučemo u odaje, saberemo utiske, ispraznimo aparate i spremimo se za nov, uzbudljiv dan na aerodromu Čepin.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

1 komentar

  • Nema slike corse NP 🙂