Vesti

Novi Stratos – Ali Stvarno

Svima je dobro poznat jedan projekat iz 2010. godine koji je uzbudio automobilski svet. Niotkuda se pojavila nova Lancia Stratos koja je izgledala spektakularno i kompletan redizajn je bio dostojan originala.

Iza tog projekta stoji nemac Mihael Stošek koji je sa centrom Pininfarina dogovorio razvoj i proizvodnju tog jedinog modela. Svi su očekivali početak proizvodnje, formirane su neke cene, ali se to ipak nije desilo. Novi Stratos je ostao jedan jedini na ovom svetu.

Ono što vam je možda promaklo je buđenje ovog projekta posle osam godina. U martu prošle godine je Manifattura Automobili Torino (MAT) postigla dogovor sa originalnim finansijerom projekta, gospodinom Stošekom, da napravi limitiranu seriju od 25 novih Lancia Stratosa. A koje sad MAT, pitaćete vi? Ime Paolo Garela vam ne znači mnogo, ali je u pitanju ozbiljan dasa koji je godinama radio za Good Year gde je ispitivao dinamiku i kontrolu vozila, a potom je prešao da vodi Pininfarina odeljenje za specijalna vozila. Može se reći da tu i tamo nešto za o automobilima. Na nagovor Glinkenhausa, Scuderia Cameron Glickenhaus je dobila svog dizajnera i proizvođača – Paolo Garela i MAT. Bitno je da shvatimo koliko je ozbiljan dasa iza proizvodnje novog Stratosa.

Kako se proizvodi novi Stratos? Potrebne su vam tri stvari. Prvo vam treba Ferrari F430 ili F430 Scuderia za bazu, zatim 500.000 eura i 3 meseca mirne guzice dok čekate na finalni produkt. Vaš F430 se demontira u golu šasiju koja se skraćuje za 20cm. Na to se dodaju posebno dizajnirani mehanički sklopovi oslanjanja, kao i novo karbonsko odelo koje čini ovaj auto momentalno prepoznatljivim. Ono što ostaje od vašeg F430 je fenomenalni atmosferski V8 koji isporučuje 540ks, elektronika koja sve to kontroliše i u zavisnosti od verzije koju ste odredili kao donora, može imati automatski ili manuelni menjač.

Lista želja i modifikacija baznog novog Stratosa nije zanemarljiva, pa tako možete imati Alitalia boje koje su direktno prekopirane sa reli primerka originalnog Stratosa. U skladu sa trkačkim pedigreom ovog automobila, u vratima vozača i suvozača ima mesta za kacigu. Kad je toliki novac u pitanju, onda sve želje mogu da postanu stvarnost. Ono što je takođe interesantno je da je jedan sličan automobil, podjednako jakog pedigrea, prešao iz koncept verzije u stvarnost… Alpine A110. Nešto jeftiniji izbor.

Autor // Vukašin Medić
Fotografije // NetCarShow

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *