Vesti

Zenith El Primero World Stratos Meeting

Đorđe vam je objasnio šta je Lancia Stratos, a sada zamislite festival posvećen samo njima… Kreirali ste svoju sliku u glavi? A sada pogledajte kako je to zapravo izgledalo 2016. u Italiji.

Ideja o organizaciji ovog događaja nastala je sa ciljem da se obeleži 40 godina od pobede Stratosa na svetskom reli šampionatu (WRC). Odabran je grad Biella, koji u svetu važi kao sinonim za Stratos. U njemu je Claudio Maglioli, 1977. godine, osnovao svoju radionicu u kojoj je nastavio da razvija Stratos, nakon što se Lančijin fabrički tim povukao iz takmičenja. A iste te godine, francuski tim Chardonnet sa vozačem Bernard Darniche-om je ostvario najveći uspeh u istoriji Lancie Stratos.

Zenith El Primero World Stratos Meeting okupio je 45 Stratosa iz celog sveta na jednom mestu. Trajao je od 24-26. juna 2016. godine, a u okviru događaja organizovane su i mini-reli etape, kako bi vlasnici mogli da osete trkačku istoriju ovog automobila. Među zvanicama, našao se i novi Stratos (New Lancia Stratos), ali o tome drugi put.

Kompletnu galeriju možete pogledati na sajtu World Stratos Meeting.

Autor // Vojislav Vujanić
Fotografije // World Stratos Meeting

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *