Connoisseur

Cizeta V16T – Connoisseur Almanah

13 V16TNakon obilaska cele planete, vraćamo se u Italiju, gde je praktično leglo egzotike i inspiracija je nepresušna. Italijanska automobilska industrija je kroz vekove bila kolevka toliko velikih i malih proizvođača da je prosto nemoguće sve ih baciti na gomilu i pobrojati.

11 V16TJedan od tih proizvođača zauvek ostaje uklesan u srcu. Cizeta. Nisu baš bili nešto mnogo produktivni ali ono što su napravili je spojilo toliko toga bitnog, kontroverznog, zanimljivog… Nisam mogao da ih izostavim iz svog almanaha i, iskreno, jedva sam čekao da dođu na red, ne bi li njihova priča bila ispričana onima koji ne znaju.

06V16TClaudio Zampolli se bavio prodajom i servisiranjem sportskih automobila, ali je bio najnaklonjeniji Lamborghiniju. U njegov servis je redovno dolazio jedan gospodin da servisira svoj Countach. Naravno, bile su zlatne osamdesete, kokain na sve strane, a vlasnik se potpisivao kao Giovanni Giorgio Moroder, za prijatelje Giorgio. Ako ne znate, on je jedan od najbitnijih i najuspešnijih muzičkih producenata ikad. Lista onih sa kojima je sarađivao uključuje imena poput Donna Summer, Bonnie Tyler, Sigue Sigue Sputnik, David Bowie, i kompletan disko pokret je nastao zahvaljujući njemu. Možete čuti njegovu kolaboraciju sa Daft Punk na njihovom sjajnom poslednjem albumu Random Access Memories. Ovih dana radi turneje kao DJ, gde pušta svoje hitove iz nekoliko decenija. Budući da je njegov obilni rad uključivao i filmsku oblast, u njegovoj vitrini se sijaju i 3 „Oskara“. Dakle, vrlo, vrlo moćan i nadasve talentovan gospodin.

08 V16TOvaj spoj dvojice bogatih i kreativnih ljudi sa jasnom vizijom da stvore nešto što niko nikad pre nije stvorio je, barem na kratko, urodio plodom. Cizeta (kao italijanski izgovor Zampollijevih inicijala) Moroder je ime koje je nadenuto njihovoj kreaciji. Glavni razvojni inženjer je bio Oliviero Pedrazzi, a tim stručnjaka koji je radio na razvoju bio se okupio u Modeni. Što je sigurno, sigurno je. Ali, pre svega mala digresija…

01 V16TMarcello Gandini je čovek kojeg mnogi od vas znaju kao dizajnera koji nam je podario Miuru i Countach. Lista onoga što je on dizajnirao sadrži neke od meni najdražih automobila svih vremena, među kojima su Lancia Stratos, Fiat X1/9, De Tomaso Pantera, Alfa Romeo Montreal, Alfa Romeo Carabo Concept, Bugatti EB110… Ukratko, možemo slobodno reći da je Gandini gospodar mokrih snova svih onih koji su rođeni u četvrtom kvartalu prošlog veka. Kada je Lamborghini uprkos mnogim promenama vlasnika ipak smogao snage da najavi Diablo kao naslednika Countacha, bilo je logično da će Gandini da bude angažovan za dizajn. Uspeh garantovan njegovim prethodnim automobilima je prosto nametao njega kao jedini logičan izbor.

17 V16TČelnici Chryslera, koji su tada vladali i Lamborghinijem, zamislili su procvat italijanskog brenda na američkom tržištu najavom novog modela. Ali, avaj. Kada se Gandini pojavio sa svojim predlogom dizajna, njima se šiljato i besno stvorenje koje ih je preteći gledalo sa skica nije dopalo, te su brže bolje angažovali lokalni tim dizajnera da se to razvodni i prilagodi Amerima koji su već polako padali na zaobljenije i nežnije forme, svojstvene nadolazećem vremenu. Gandini je bio užasnut i uvređen, i hteo je da svoj novi uradak ipak nekako predstavi svetu.

04 V16TCela digresija se dešava dok su Zampolli i Moroder sanjali svoj san o hiperautomobilu. Sredstva su obezbedili, tim stručnjaka pod Pedrazzijem okupili, ludački koncept osmislili, ali trebalo je automobilu dati i vizuelni identitet. Zvezde su se poklopile u savršenom trenutku. Loše vesti uvek brzo putuju, tako da je ubrzo Gandini kontaktiran da učestvuje u projektu koji će biti zasnovan na njegovim nacrtima koje je Lamborghini (odnosno Chrysler) odbio.

14 V16TNišta u razvoju automobila nije bilo prepušteno slučaju, sve je pažljivo planirano i svaki detalj je majstorski izveden. Čak je i dizajn logotipa 1988. dobio prestižnu Philadelphia nagradu. Iako kompanija nije imala nikakvo trkačko ili bilo kakvo drugačije nasleđe, logo je udahnuo život brendu, najavljujući turbulentnost i ekstremne vrednosti koje je Cizeta stremila da pokaže svetu.

12 V16TModel je nazvan V16T, jer su jasno hteli da naznače da motor pod haubom ima ni manje ni više nego 16 cilindara! Praktično su uzeli dva V8 Ferrari motora i spojili ih uzdužno. Slovo T nije obeležavalo turbopunjač, već transverzalnu postavku motora (kao što je to bio slučaj kod Ferrarija Mondial). V16T je jedini automobil na svetu sa poprečno postavljenim motorom od 16 cilindara. Zbog ovoga je Cizeta sa 2060 mm jedan od najširih automobila na svetu, ako ne i najširi.

10 V16TMotor je imao ukupno 6 litara zapremine i isporučivao je 540 konjskih snaga i obrtni moment od 543 Nm, što je bilo dovoljno da se 100 km/h dostigne za 4 sekunde, dok je maksimalna brzina iznosila 328 km/h. Iako ove cifre u današnjoj eliti hiperautomobila ne govore mnogo, tada je bilo veoma bitno da se barem na papiru potuče omraženi konkurent Diablo. Ali cela postavka automobila je bila potpuno drugačija…

07 V16TIako su cifre nalagale da se radi o ozbiljnoj jurilici, Cizeta je bila namenjena najbogatijim ljudima sveta, koji su samo ponekad voleli, onako malo, da zapaprikaju. Enterijer je bio sav u koži i akcenat na luksuz je spiskom opreme bio vrlo naglašen.

05 V16TGodine 1988. na Ženevskom salonu automobila Cizeta V16T je prikazana svetu, uz masovno odobravanje. Moroder se u međuvremenu povukao iz cele priče i zadržao prototip koji je jedini nosio imena obojice osnivača. Tek 1991. je krenula prodaja, i cena od 300.000 tadašnjih dolara je bila, blago rečeno, paprena. Za te pare su tada mogla da se kupe dva Lamborghini Diabla.

09 V16TPrvobitna zamisao je bila da se proizvodi jedan automobil nedeljno, ali naravno to nije bio slučaj. Internetom kruže različite informacije o ukupnom broju proizvedenih automobila, ali najkompletnija cifra nalaže da ih u svetu ima samo 17. Nakon prekida proizvodnje 1995. Zampolli je otišao da živi u Kaliforniju i objavio je da i dalje proizvodi automobile, ali samo po porudžbini, uz najavu da za 200.000 dolara više može da se dobije i kabriolet verzija. Cifra od 17 uključuje i te naknadno proizvedene primerke, tako da pričamo o JAKO retkoj spravi. Sultan od Bruneja je kupio 3 komada, eto čisto da mu se nađe…

16 V16TZampolli tvrdi da će da napravi comeback sa osveženom proizvodnjom, pa čak i novim modelima… Držimo fige!

 

Autor: Matija Dagović

Fotografije: AutoWP.ru

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

2 komentara

  • Zanimljivo je da cak i za toliki novac postoje delovi jeftinih italijanskih automobila u kokpitu,a verujem i na celom automobilu.
    Komanda automatskog klima uredjaja i otvori za ventilaciju, zatim ablender i prekidac za pomeranje retrovizora su preuzeti iz Lancijinog modela Thema.

  • Oštro oko, Alane! Nažalost, istina je takva…