Testovi

Neki novi klinci – Peugeot 208 GTI

peugeot_208_gti_bud3_naslovna_6Eto nas ponovo, ili bolje reći napokon, pred još jednim novim automobilom. Iako smo žarko želeli da sednemo za volan, recimo, jednog Priusa ili čak kragujevačkog Fiata, moraćemo da sačekamo bolja vremena. Takav nam je izgleda horoskop. Ali ’ajde da ne kukamo previše. Danas smo za volanom jednog skromnijeg automobila, za one manje zahtevne porodice od jednog ili dva člana. Peugeot 208 GTI.
peugeot_208_gti_bud3_naslovna_12U poslednjih nekoliko godina izgovaranje imena Peugeot nas nije asociralo na mnogo toga. Čak ni reč „automobil“ nije bila prva asocijacija. Razlog je svima dobro poznat. Svetska ekonomska kriza je PSA grupaciju bacila na kolena. Oni su, zajedno sa Renaultom, odgovorni za gomilu bezvrednih automobila koji nisu imali nimalo onog francuskog šmeka koji je svima bio poznat i drag. Citroen i Renault su na momente imali par bisera, ali Peugeot je, nažalost, ostao na margini (možda RCZ?). Kao da je neko hteo da izvuče utikač i doživotno uspava ovog diva.
 
Postavlja se pitanje – da li proizvođač koji nam je doneo DOHC motore zaslužuje takvu sudbinu? Da li proizvođač koji je davne 1913. godine pobedio na jednoj trci kao što je Indianapolis 500 zaslužuje to? Da li je ples Ari Vatanena uz Pikes Peak poslednji „iskreni“ ples Francuza? Da li će 205 GTI ostati najveći komercijalno-sportski uspeh kompanije? I šta je sa pobednicima 24h Le Mansa?! Ok, možda smo previše tragični, ali ’ajde da vidimo ko želi da poseduje 205 GTI? Ruke gore! Ok. A sad, ko želi da poseduje 207 GTI (da, to postoji)? Hmm… Nema predaje! Lavić se vraća.
 

Eksterijer

peugeot_208_gti_bud3_naslovna_4Novi 208 je najbolji primer i predstavnik tog novog buđenja Francuza. Raskrstili su sa starim dizajnerskim elementima koji su se previše razvlačili po gami, kao neka žvaka. Sada imamo nov, svež i moderan dizajn. Automobil je sladak. Nije lep, nije ružan, već je sladak. Šta to znači? Određena doza agresivnosti postoji, ali nije toliko naglašena kao kod konkurencije, pa se ne razlikuje previše od osnove. Osim većih felni (od 17 inča) koje odaju karakter ovog GTI-a, ništa drugo vas neće momentalno asocirati na neki hot hatch. Još ako je crven, ništa nećete videti. Tek na crnom ili belom automobilu se raspoznaju detalji kao što su crvena lajsna na prednjem braniku i crveni GTI logo na zadnjem stubu (koji vuče korene od 205 GTI). Vremenom i drugi elementi dolaze do izražaja: krovni spojler, hromirani završetak auspuha itd. Međutim, uz doplatu, vi i na dizelu možete imati iste te spojlere i završetke. Možda to i nije tako loša stvar, ali taj BLING kojim odiše ceo auto je diskutabilan.
 

Enterijer

peugeot_208_gti_bud3_naslovna_22peugeot_208_gti_bud3_naslovna_23Unutra je ipak dosta drugačije. Čim vidite Rikardo kadice znate da ovaj mališa zna da se igra. Tu su i crveni štepovi na sedištima i elementima enterijera, kao i crvena traka koja obeležava sredinu malog debelog volana. Masivna aluminijumska ručica prijatno leži u ruci i taj prvi hladni dodir te uvek malo, ali prijatno naježi (osim ako se nije usijala na suncu). Problem ipak postoji u ergonomiji. Instrument-tabla je izdignuta i na nju gledate preko volana, a ne kroz njega. Otud i manja dimenzija volana. Zvuči zanimljivo, ali postoje dva iritantna problema na koje se verovatno vremenom možete navići. Prvo, volan jeste mali i sporCki, ali su krakovi ogromni i ne možete lepo da ga obuhvatite. Uvek želite da spustite ruke niže, ali onda udarate u te krakove i nastaje frustracija. Drugi problem je pogled na instrument-tablu. Na njoj je sve jasno kao dan, ali kako god da sednete i podesite volan, jedan deo će biti prekriven. Već posle deset metara vožnje uhvatio sam sebe kako se nesvesno podižem iz sedišta ne bih li video instrumente. Navikli smo da vidimo sve ispred sebe i onda verovatno mozak ulazi u neki tilt, pa pokušava da reši problem. Ostale komande su korektno i logično razmeštene. Mesta ima, čak i pozadi. Četiri osobe će moći komforno da provedu neko vreme vozeći se. A u gepeku woofer. Yeah!
 

Pogon

peugeot_208_gti_bud3_naslovna_7Za pogon je, zamislite, zadužen turbo motor. Ko bi rekao? Otkud sad to? Šokirani smo. Vreme vrištećih atmosferaca je daleko iza nas. Više niko neće da trpi tu količinu smoga ili tvoga u vazduhu. Peugeot na svojim rafovima ima već dobro isprobani 1.6 turbo Prince motor koji deli sa Citroenom i Minijem. Ugrađivao se u starije generacije Mini Cooper S, kao i u DS3 Racing. EP6CDTX je poslednja evolucija ovog motora koja će vas častiti sa čak 197 KS pri 5800rpm, odnosno 275 Nm pri niskih 1700 obrataja u minuti. Motor je živahan i može vrlo lepo da povuče, a zahvaljujući twin-scroll turbini nema velikih naleta obrtnog momenta već se sve odvija relativno glatko za jedan ovakav mali motor. Ni zvuk ovog motora nije loš, ali je očigledno da je turbina uradila svoje.
 

Detalji

peugeot_208_gti_bud3_naslovna_19Najveće i ujedno najbitnije promene u odnosu na standardni 208 su ispod karoserije. Ojačan je kompletan prednji deo: jače viljuške, deblji i tvrđi silen blokovi, kraće opruge, prilagođeni amortizeri i „muški“ pojačana balans štangla. Veće felne smo već spomenuli, ali nismo i veće kočnice. Ta agresivnost koja nije primetna spolja je sveprisutna tokom vožnje. Automobil je odlično izbalansiran i osećate da ovaj lavić može mnogo više od vaše volje. Iako ne spada u perolaku kategoriju sa 1160 kg, ne oseća se da za sobom vuče višak težine. Neko dugotrajnije testiranje bi verovatno ukazalo još mnoge vrline podvozja ovog automobila, ali to nekom drugom prilikom.
 

Zaključak

peugeot_208_gti_bud3_naslovna_20Neminovno je da se osvrnemo na model 205 GTI i pokušamo da ga uporedimo sa novim 208 GTI. Verovatno će nam ostati gorak ukus u ustima. Ali, i to veliko ALI. Vremena su se promenila i sada, trideset godina kasnije, imamo nešto novo, dobro i zabavno. Ako zadovoljava potrebe današnje generacije, onda će verovatno i oni kroz trideset godina na ovaj automobil gledati kao 205 GTI njihove generacije. A ovaj automobil ima upravo taj potencijal i to je njegov najveći plus. Samo još malo agresivnosti, molim Vas!

Autor: Vukašin Medić

Fotografije: Aleksandar Savin, Vukašin Medić, Vojislav Vujanić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *