Offroad

Muddy Boys With BIG Toys – TATA 2015

muddy_boys_2015_bud3_naslovna3Lokacija Kamenovo uskoro poznatija kao „groblje 4×4 vozila“, okolina Petrovca na Mlavi, predstavlja jedinstvenu trku izdržljivosti terenskih vozila u našoj zemlji i okruženju. Ove godine organizovana pod nazivom “TATA 2015”, a ujedno je i osma godina kako se redovno održava. Samo što ove godine dosta takmičara nije izdržalo, pa ne čudi sve veće interesovanje za ovu manifestaciju, jer neko mora da bude kralj brda…

muddy_boys_2015_bud3_naslovna10Staza je iz godine u godinu sve zahtevnija, osim terenaca koji produbljiju rupe i kanale, tu je i teška mehanizacija pre svake trke da sve to malo začini. Kiša je padala celu noć pred trku i na sam dan trke se nije udostojila da prestane, pa je poligon na kome se sve odigravalo više ličio na močvaru. Bilo je izuzetno zahtevno za takmičare na celoj stazi, a na dva najkritičnija mesta postavljeni su traktori za koje su suvozači mogli da zakače sajle za izvlačenje vozila.

muddy_boys_2015_bud3_naslovna8Ove godine trka je trajala pet sati, što u pomenutim uslovima nije malo! Na prvi pogled pomislili smo da će takmičari imati problem da završe krug! Ali ovi „alhemičari“ su se izuzetno dobro pokazali i probijali su se borbeno do samog kraja!

muddy_boys_2015_bud3_naslovna7Zašto alhemičari? Jednostavno, ni jedan terenac sam po sebi nije dovoljno dobar da bi se izborio sa ovako zahtevnom stazom, pa su osim „aftermarket“ delova tu i delovi sa različitih terenaca, različitih proizvođača. Na primer Toyota + Opel ili Mitsubishi + Nissan, hmm… Kombinacijama nikad kraja! Čekaj da probamo malo vojne tehnike + Ford?!?

muddy_boys_2015_bud3_naslovna2Toyota Land Cruiser sa Opelovim 3.0 24v motorom, zvuči zanimljivo ali ne dovoljno dobra receptura da bi odnela pobedu… Idemo dalje. „Platforma“ (trapovi, diferencijali…) od Pinzgauer-a 4×4 (svima dobro poznati vojni kamiončić) sa Fordovim V6 motorom iz modela Scorpio? Malo je falilo… Najuspešnije se pokazala kombinacija, Suzuki Samurai „kućica“ + Toyota platforma + jedan od omiljenih agregata u našem narodu, a to je 1.9 TDI iz VAG grupacije.

muddy_boys_2015_bud3_naslovna6Ili primer prošlogodišnjeg pobednika. Pajero koji ni malo ne liči na sebe sa svojim 3.0 12v agregatom i malim primesama kolege iz Japana pod imenom Nissan. Od Nissana je pozajmljena prednja kruta osovina i diferencija, a zadnja je ostala Mitsubishijeva od modela Pajero II sa zaključavanjem. Osim izvanrednih off-road performansi još jedan veliki adut njegovog uspeha je i „brzi čekrk“ (ili ti vitlo) koji za pogon ima agregat od skutera! Da, da, dobro ste pročitali! U zadnji deo terenca smešten je agregat od 250cc i uklopljen je da pokreće vitlo. Brzo rešenje za probleme zaglavljivanja.

muddy_boys_2015_bud3_naslovna1On je upravo jedan od „alhemičara“ od koga je publika možda i najviše očekivala. Kad kažemo on, mislim na Acu Stošića iz Mladenovca, koji je ubedljivo vodio i na ovogodišnjoj trci, ali… Na polovini trke je došlo do nezgode zbog koje je morao da odustane. Imao je „manji konflikt“ sa preprekom na putu, u kojoj je panj odneo pobedu. Epilog su izčupana zadnja osovina i oštećen karter u tolikoj meri da trku nije bilo moguće nastaviti.

muddy_boys_2015_bud3_naslovna4Bilo je i drugih učesnika koji nisu imali sreće ili ih je sama staza grubo kaznila za greške napravljene u vožnji. Bilo je prevrtanja, pregrevanje motora , a jednom takmičaru se veliki drveni kolac zabio u gumu,…

muddy_boys_2015_bud3_naslovna9Pet sati uzbuđenja, napetosti i dramatičnosti…. I došao je kraj, zatišje… Staza je ličila na razrovano bojno polje, prepuno otkinutih i otpalih delova, a kiša je i dalje neprestano padala… Kao scena iz nekog ratnog filma.

muddy_boys_2015_bud3_naslovna5Pobedu je odnela ekipa iz Velike Plane, vozač Saša Milošević sa Suzuki/Toyota/VAG receptom. Drugo mesto zauzela je ekipa iz Ivanjice, vozač Miloš Racić sa Pinzgauer/Ford monstrumom, a na treće mesto se plasirala ekipa iz Knjaževca, vozač Bratislav Minić sa Toyota/Opel kombinacijom. Organizator je bio više nego darežljiv i Saša je osvojio vrlo vrednu nagradu u vidu terenskog vozila Chevrolet Blazer 4.3 V6. Sve u svemu fantastičan dan a mi ćemo se pobrinuti da i sledeće godine posetimo ovo dešavanje!
 

Autor: Jovan Velojić

Fotografije: Jovan Velojić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

3 komentara

  • Jel se I novinar izblatnjavio?

  • Naravno 😀
    Blato je neizbezno!

  • Ми волимо блато и блато воли нас! Хвала Велојићу што на је пренео део атмосфере 😉