Vesti

Milovan Vesnić predstavio novi takmičarski automobil

vesnic_eko_naslovna_1Ko je bio na sajmu automobila u Beogradu, mogao je da vidi jedan od dva automobila Eko Racing Team-a. Tačnije BMW 320is S2000 WTCC, kojim će ove godine upravljati Rudi Pešović. Sa druge strane Mikica Vesnić će upravljati Vauxhall Vectrom STW BTCC, a novo-stari automobil je domaćoj publici odavno poznat, jer je reč o bivšem automobilu Pavla Komnenovića. U ponedeljak na stazi NAVAK, održana je prezentacija gde je tim predstavio svoje automobile…

vesnic_eko_naslovna_3Jedina prava staza na ovim prostorima još jednom se pokazala kao pravi izbor na kome su naši takmičari mogli da ispitaju osnovne postavke automobila pred put u Mađarsku gde se na čuvenom Hungaroringu 25. i 26. aprila voze prve dve trke ovogodišnjeg CEZ šampionata. Ono sa čim su se svi prisutni složili je činjenica da dva automobila EKO Racing Team-a izgledaju izuzetno „moćno“ i ubedljivo na stazi a kompletna ekipa sa ponosom kreće da brani boje Srbije na evropskoj automobilskoj sceni. Otkriveni su sitni problemi sa automobilima koji će biti otklonjeni pre početka takmičenja a ovakvi testovi upravo i služe tome pa verujemo da će takmičarski vikend proći bez tehničkih problema. Na konferenciji za novinare upriličenom ovom prilikom prisutnima su se obratili gospođa Marija Lukić ispred kompanije EKO Serbia A.D., automobilisti Milovan Mikica Vesnić i Andrej Kulundžić kao i legenda srpskog autosporta i šef tima Milun Vesnić.

vesnic_eko_naslovna_2„Naš tim dugo godina ima fantastičnu saradnju sa porodicom Alvirović i pre svega smo dobri prijatelji i ovom prilikom bih se još jednom zahvalio na ustupljenim terminima za test. Staza Nacionalne vozačke akademije NAVAK nam pruža sve uslove da se što bolje pripremimo za predstojeća takmičenja pa je sasvim logično da smo danas ovde. Moj novi automobil Vauxall Vectra STW je samo na prvi pogled isti kao i onaj sa kojim sam se takmičio dugi niz godina ali kada se „uđe u problem“ razlike su ogromne, pre svega u oslanjanju i aerodinamici tako da su različite i postavke automobila za trke. Moj tim ipak ima dugogodišnje iskustvo pripremanja super touring automobila a ja dosta kilometara u njima pa smo ipak više pažnje posvetili Rudiju Pešoviću koji se danas prvi put našao za volanom mog prošlogodinjeg BMW-a. Verujemo da ćemo korak po korak dizati i njegovu formu, pa sa pravom očekujemo i od njega u doglednoj budućnosti visoke plasmane. Oba automobila se tehnički doterana i spremna za izazove koji nas očekuju. Nadamo se uz malo sreće, koja nas je u 2014. mimoišla, dobrim rezultatima već u Mađarskoj. Ono što je posebno bitno je činjenica da je uz nas sada velika kompanija EKO Serbia, ljudi koji se pre svega razumeju u autosport, kao i ostali prijatelji iz našeg sponzorskog pula što nam u mnogo čemu olakšava posao.“ – poručio je Mikica Vesnić u obraćanju novinarima.

vesnic_eko_naslovna_4EKO Racing Team kreće na Hungaroring gde će u četvrtak na zvaničnim treninzima probati da se što bolje pripremi za ono što ih očekuje u subotu i nedelju. Prva trka vozi se u subotu 25. aprila sa početkom u 11h50 dok je start druge zakazan u isto vreme dan kasnije. Organizator prema poslednjim informacijama za ovaj trkački vikend na stazi očekuje oko 150 automobilista što samo po sebi govori da Vesniću i Pešoviću neće biti ni malo lako da stignu do prvih bodova. Zanimljiva je činjenica da su na adresu tima stigle ponude prijatelja iz Slovenije i Slovačke da naši vozači budu deo i njihovog šampionata što je naravno sa zadovoljstvom prihvaćeno. Na kraju treba istaći da će se tim pored CEZ-a, šampionata Slovenije i Slovačke za bodove boriti i u oviru češkog prestižnog ESET V-4 KUP-a koji u svojoj matičnoj zemlji ima ogromnu popularnost i odličnu medijsku pokrivenost.
 
Vauxall (Opel) Vectra STW BTCC:
– Zapremina motora 1998ccm, 4 cilindra
– Snaga motora 310KS/8400rpm (Spiess engine)
– Pneumatici DUNLOP 19“
– Menjač šetostepeni sekvencijalni
– Elektronika Bosch
– Amortizeri Ohlins
– Težina praznog vozila 902kg (karbonska vrata, haube i blatobrani)
 
Poslednja evolucija Vektre STW proizvedena od strane komanije Triple Eight 888 u Engleskoj za vozače Mueller-a, Plato-a i Radermacker-a koji su se takmičili u britanskom šampionatu BTCC.
 
BMW 320si S2000 WTCC:
– Zapremina motora 1998ccm, 4 cilindra
– Snaga motora 280ks/8300rpm (BMW Motorsport engine)
– Pneumatici DUNLOP 17“
– Menjač petostepeni dogbox H
– Elektronika BMW Motorsport
– Amortizeri KW
– Težina praznog vozila 1080kg
 
Poslednja evolucija BMW 320si automobila sa atmosferskim motorom. Bivši automobil svetskog WTCC šampiona Andy-a Priaux-a.
 
 

Autor: Petar Janković

Fotografije: Vojislav Vujanić, Stefan Šobot

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *