Vesti

Lamborghini više nije proizvođač superautomobila

Osvanuo je i taj dan. Posle više od 50 godina u auto-industriji, Lamborghini je postao proizvođač SUV-ova, a sporedni biznis su super-automobili. Nešto kao Porše.

Brojke ne lažu. Lamborghini je postao veoma uspešna kompanija koja pravi SUV-ove. Upravo saopšteni prodajni rezultati za 2019. godinu to potvrđuju i mi smo ostali šokirani. Kako kompanija koja je poznata po tome da ubacuje glasne motore u sredinu automobilaonp to radi veoma dobro, može to sebi da dozvoli? Može. U prošloj godini isporučili su ukupno 8205 novih Lamboa. Oko 2500 primeraka je otišlo Amerima, a većina njih je zamena za Lambo Rambo, odnosno Urus. Zahvaljujući njemu prodaja je skočila za 182%. Poražavajuće?

Ne koliko činjenica da od svih isporučenih modela 60 i slovima š-e-z-d-e-s-e-t procenata čini Urus. Vrlo iritantno ako ste mislili da je propast SUV-ova blizu ili ako ih jednostavno ne volite. Sa pozitivne strane znamo da naslednici V12 Aventadora i V10 Huracana dolaze u hibridnom obliku, pa će biti dovoljno keša da ih načine senzacionalnim. Ništa manje od toga ne možemo da prihvatimo. Jel tako?

I još par statističkih podataka za kraj – Aventador je prodat u 1104 primerka, nije loš rezultat za automobil star skoro punu dekadu, a sigurno nije škodilo obaranje rekorda na Ringu sa „osveženim“ SVJ modelima. Dom za Huracan Evo pružilo je 2139 srećnih vlasnika, popevši cifru ukupno prodatih modela za period od pet godina na 14022, više nego Gallardo za deset godina na tržištu. Možda, ipak, još uvek ima nade za „prave“ automobile?

Autor // Vojislav Vujanić
Fotografije // Top Gear

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *