Vesti

Jeep avantura na Staroj Planini

Kada pomislite na reč Jeep, zamišljate veliko vozilo sposobno da savlada nepregledne pustinje i kamenjare, da se popne duž stenovitih litica planine… i koje apsolutno ne biste znali gde i kako da parkirate u gradu. Zato je 2014. lansiran model Renegade. Dizajniran da prikaže snagu i čvrstinu Jeep brenda, sa identičnih 7 proreza u svojoj masci, karakterističnih za sva njihova (off-road) vozila, ali u gradskom pakovanju. Manjih dimenzija. Redizajniran u 2018. godini, nudi daleko više sigurnosnih dodataka, kao i tehnologija koje vam olakšavaju svakodnevni život. A na tržište stiže sa novom gamom turbo-benzinskih agregata koji ispunjavaju najstrožije standarde u zaštiti životne okoline.

Da bi nam iznova dokazali zašto je Renegade jedan od najprodavanijih automobila u B-SUV segmentu, kao i sve prednosti redizajniranog modela, kompanija FCA Srbija nas je pozvala na jedinstvenu avanturu. Početna stanica je Beograd, odakle kolona “odmetnika” kreće ka granici sa Bugarskom i snegom prekrivenom “krovu” Srbije. Prepreka tokom vožnje nije bilo, jer je put do hotela Stara planina u potpunosti obnovljen i presvučen novim asfaltom. Veliki napredak za razliku od prethodnih godina kada je bio u višestruko lošijem stanju. Sve sa ciljem da se privuče veći broj turista u ovaj prelepi predeo naše zemlje.

Tajming naše posete usklađen je sa otvaranjem nove ski sezone na Staroj planini. Tim povodom su organizovane i Jeep aktivnosti na snegu u vidu kuglanja, košarke i nadvlačenja džipa “kanapom”. Ekipa u kojoj smo učestvovali, zakazala je u kuglanju, ali nadoknađujemo u nadvlačenju, gde smo izašli kao pobednici. Lakše povrede nisu izostale,  jer se drugi tim, sa suprotne strane “renegejda”, lavovski borio. Uprkos zabavi na snegu, najviše nas je radovala Jeep off-road avantura. Osmišljena radi demonstracije “renegejdovih” mogućnosti van asfaltne džungle, kao dokaz da “jeep” DNK u njihovom najmanjem modelu nije razvodnjen. Uprkos očekivanom “lakom” terenu, ruta kojom smo prošli nikako se ne može tako okarakterisati.

Kombinacija plitkog snega i blata, dubokog snega sa skrivenim izbočinama u podlozi, proklizavanja ka drveću koje vam se i trenutak pre toga činilo preblizu… Prava adrenalinska avantura i dokaz sposobnosti ovog modela, koji nas je nakon spuštanja niz strme nagibe, popeo uz obronke planine, na višu nadmorsku visinu. Svaki “renegejd” u našoj koloni, uspeo je da stigne do mesta gde nam je bilo jasno zašto se Stara planina naziva “krovom” Srbije. Pogled seže sve do Rtnja i Šar planine. Povratak ka hotelu se nakon svega činio lagodnim, jer je otklonjena svaka sumnja u pogon najmanjeg “džipa”.

Konačni utisak o “novom” Renegejdu ostao je nepromenjen. Ovo je jedan svestran “mališa” koji se sa lakoćom bori sa svakodnevnicom, a vikendom… nema granica.

 

AUTOR // Vojislav Vujanić
FOTOGRAFIJE // Bojana Urošević, Vojislav Vujanić
U SARADNJI SA // AutoBild Srbija

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *