Events

Essence of Michelin – Hungaroring

Odleteli nas u susednu zemlju. Stavili u trkački auto. Vozili se po Hungaroringu ceo dan. Potrošili deset setova guma.

Bilo je trenutaka kada su nam stariji novinari pričali da je najbolje ići na predstavljanje nove gume. Nismo razumeli. Šta je tu posebno? Crne su i okrugle. Sve do sada… Sada nam je jasno da je to zapravo suludo paljenje crnog zlata uz uzvik – u ime nauke!

Reč je o promociji nove Mišelinove crne smese koja se obmotava oko felne i štiti je da se ne ogrebe. Neki to zovu pneumatik, a neki guma. Pilot Sport 4 je naziv njihovog novog proizvoda namenjenog hot-hečevima i drugim automobilima iz višeg performantnog razreda (Porsche, BMW…), a zbog kojeg su nas doveli na Hungaroring. Dok smo se mi svim snagama opirali, jer ne volimo trkačke staze – šatro.

E sad, ne znam koliko vas interesuje tehnologija iza nekog proizvoda, ali mene je to uvek fasciniralo. Uvek kažemo da je ovo “vrh” i “da bolje ne može”, a onda inženjeri lupaju glavom o noseći zid dok novo rešenje ne ispadne iz nje. I bi tako. Naravno do toga se nije došlo tokom jedne večeri, već tokom dugog perioda neprespavanih noći i radnih dana. Kao i u saradnji sa Formulom E. One koju baš ne volimo, jer se vozi na struju i nema svih onih divnih zvukova motora sa unutrašnjim sagorevanjem od kojih nam se dižu dlačice na vratu. E baš ta. Zapravo, Formula E je skoro pa idealna platforma za unapređenje pneumatika, jer se koriste standardizovane dimenzije guma (245/40/18), slične onim kod regularnih automobila, i sve trke se odigravaju na gradskim (uličnim) stazama kao što su Ušće ili Mišeluk. Pa se sam proizvod razvija u realnim uslovima eksploatacije, a ne sintetičkim i kompjuterski generisanim testovima, koji ma koliko da su uznapredovali, ne mogu u potpunosti prikazati realno stanje.

Najveću novinu predstavlja upotreba tankih niti Aramida u gazećem sloju gume koji ojačava strukturu gume i onemogućava je da se neželjeno uvija pri kočenju ili nagloj promeni pravca, zauzvrat dajući konstantne performanse. Već vidim da se pitate šta je to Aramid? Apsolutno ista stvar kao i Kevlar, samo stiže od drugog proizvođača. Aramid u kombinaciji sa najlonom daje izuzetno čvrstu vezu, oko pet puta jaču od one sa čelikom, koja predstavlja klasično rešenje. A još jedna prednost novog pneumatika je novo tehnološko, tačnije hemijsko, rešenje vezivanja silicijuma za gumu koje zauzvrat daje smešu koja se bolje ponaša pri kočenju ili upravljanju na mokroj podlozi. Naspram prethodnog modela poboljšana je potrošnja gume, pa ona sada duže traje, ali najbitnije je da trošenje same gume sada znatno ravnomernije, kao i da performanse gume ostaju iste ili je varijacija minimalna od perioda kada je kupite novu do trenutka kada dođe vreme za zamenu. Dakle ponašanja auta se ne menja sa potrošnjom gume, a to uliva dodatno poverenje vozaču, jer su performanse konstantne.

Kako bi nam sve ovo dokazali u praksi, prisilno su nas gurnuli u auto sa otmičarima koji su nas rasterali po Hungaroringu. Za grupu otmičara radilo je par profesionalnih vozača. Oružje izbora BMW M6 i 640d. Ovim likovima je život izuzetno težak. Likovali su dok su premeštali naše organe levo-desno, usput nam smirujućim glasom objašnjavajući šta im je kod tih guma super. Što bi bilo vrhunsko iskustvo da puls nije lupao oko 150 i zenice bile razrogačene u pravcu izletne zone. Šalim se zapravo, uživali smo. Momci imaju obilje iskustva, a mi ne bismo mogli na tim granicama da probamo ove gume, bez opasnosti za fotku mene kako naglavačke letim kroz vazduh i dalje držeći se za volan kao da mi život zavisi od toga i urlam „Miiišeeeeliiiiin!!!“. Zato su nam dali nešto lakši kurs.

Pred nas su stavljena tri izazova. Najbolji kući odnosi gajbu piva… Tačnije, onaj koji se najlošije pokaže plaća rundu pića. Ništa bolje od zdrave konkurencije. Prvi test je test stabilnosti koji treba da pokaže visok nivo odziva pri nagloj promeni pravca i većoj brzini. Pravila fer borbe nalažu da su mi „slučajno“ isključili sva pomoćna elektronska sredstva, pa je prva krivina prošla po boku. Ne kao Bojan Kurbalija, više kao Bambi na ledu… Nisam se okrenuo, ali sam na kraju ipak porušio najviše čunjeva.

Usledio je test precizne vožnje po mokrom (kao po ledu), gde za najkraće vreme treba da prođete kroz niz kapija, a da ne izgubite kontrolu nad autom. Brzina će vam možda zvučati smešno 30kmh, ali ako cimate volan iste sekunde gubite trakciju, pa počinje jurenje veverica. Sve dok ste fluidni, tačno ćete osetiti momenat otkačinjanja i moćićete da korigujete. Iako sam uspeo da u prvom krugu zabeležim najbrže vreme, do kraja testa su me iskusne kolege prestigle. Početak kraja. Treći test za cilj ima da pokaže koliko sama guma drži na mokrom pri brzinama većim od 60kmh. Ne na pravcu, već u krivini. Ideja je da se vozi u krug, a da se pritom ne promeni putanja kojom se vozi. Kako je neko parkirao skuter pored staze, kladili smo se ko će prvi da izleti i da ga pokupi… I niko nije „pobedio“. Pilot Sport 4 je držao sve vreme i ni u jednom trenutku nije bilo osećaja da guma popušta, klizanja ili bilo čega drugog što bi ugrozilo stabilnost auta i unelo osećaj nelagodnosti u vožnju.

Da skratim… dok sam plaćao tu „pobedničku“ turu pića kolegama, padao je dogovor kako ćemo sutra dalje. Izvukli smo kraću slamku i dobili BMW-a serije 2 da vozimo do 250km udaljene fabrike u Niređhazi. Pokazao sam sve veštine i taj drugi dan. Nakon onih za upravljačem i osobine mungosa po snalaženju u prostoru. Tako smo došli na vrata neke druge fabrike… Srećom, Mišelinova je odmah pored.

Kada kao ključne reč odaberete Mišelin, specijalni pneumatik i fabrika, nekako je logično, ili je makar meni tako bilo, da mesto proizvodnje zamišljam kao neko haj-tek, saj-faj, giga-mega mesto. Sve belo. Zidovi, mašine, uniforme ljudi, maske na licima… Samo je guma crna. Pravi crno-beli svet. Ali na mestu gde se radi sa visokim temperaturama, isparenjima i fabrika koja je stara više od mog dede, to nije slučaj. A kako odelo ne čini čoveka, tako ni boja enterijera ne čini fabriku manje modernom. Iako ne proizvodi veliku količinu guma, ona je specijalizovana za pravljenje guma visokih performansi, pa je dovoljno reći da više od 40% od celokupne godišnje proizvodnje pneumatika ide u Porše (sa kojim imaju posebnu saradnju u razvoju guma), AMG, BMW, Volkswagen, Ford… Tačnije za sve one koji imaju potrebu za gumama visokih performansi, u dimenzijama od 17 do 21 inč.

Sama proizvodnja Pilot Sport 4 se nadgleda i kontroliše od samog početka kada materijal stigne u fabriku, preko sečenja na dimenziju, spajanja slojeva, graviranja, pečenja… Proces koji na prvi, a i drugi pogled, izgleda jednostavno, jer konstantno gledate finalni polu-proizvod neke od faza, a iza njega se krije nerealna količina tehnološkog razvoja. I onda dođete do stanice za kontrolu kvaliteta, gde se vrši rentgenska i vizuelna inspekcija guma. Apsolutno svaka PS4 guma prolazi ovaj poslednji proces, ništa se ne prepušta slučaju kad dođe do sportske gume. Na naše oči jedna od guma se našla na traci za otpad, jer joj natpis na boku nije bio lepo ugriviran… Ne pogrešno ugraviran, ne ukrivo, nije bio koliko sam primetio, čak ni izdeformisan. Odstupanje je bilo van minimalne tolerancije koja se stavlja u proizvodnji ove gume. Risajkl bin, bez pogovora.

Čudim se samo da sa druge strane ograde ne kampujuu drifteri koji noću obijaju kontejnere sa otpadom… Ne, nisam uspeo da izmolim da mi je poklone, kao ni kolege novinari koji su bili samnom. Zamolili su nas da produžimo ka izlazu. Teška srca sam je ostavio za sobom.

Nakon svega viđenog, guma nije samo crna i okrugla, već se u njoj zaista krije crna magija. Od položaja i smera niti, smese, uzorka, preko pritiska, indeksa brzine, nosivosti… Novi Mišelin Pilot Sport 4 nosi u sebi protkano znanje i iskustvo zadnjih 127 godina ispitivanja, trošenja, jurnjave… Fascinacija ne prestaje. Sva zahvalnost kompaniji Mišelin koja nam je omogućila da posetimo proizvodne pogone za izradu pneumatika, uputila nas u tehnologiju iza proizvodnje guma i dopustila da isprobamo njihove proizvode u kontrolisanim uslovima.

Autor // Vojislav Vujanić
Fotografije // Mišelin, Vojislav Vujanić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *