Talk the Talk

Design Area – Martin Janković

Jeste se provozali danas? Malo snega nikome nije škodilo, je l’ da? Lepo, lepo. I kažeš, prijala ti je vožnja. A šta bi radio da ne možeš da voziš, da nemaš ni vozačku dozvolu? Kako bi ispoljio svoju ljubav prema automobilu, šta bi radio, sad kad si ispekao zanat?
Da li bi projektovao automobile u slobodno vreme? Zanimljiva ideja. Svi smo odrasli u različitim vremenima, neko je mogao da skuplja sličice i da ide na trke, neko je mogao da ih crta i gleda emisije, a pojavom kompjutera i intraweba, mnogo mladih talenata je uspelo da na pravi način pokaže šta zna i ume.
Jedan takav mladi talenat je Martin, naš čitalac iz Smedereva, koji nam je poslao slike svojih radova i ostavio nas bez teksta. Bez ijednog sekunda oklevanja, odlučili smo da njegovu priču podelimo sa vama i podstaknemo ostale da nam pošalju svoje radove ili počnu da rade na istim.
Martin je učenik Tehničke škole u Smederevu i aktivno pravi svoje verzije poznatih automobila već godinu i po dana. Provodi slobodne noći i dane pred svojim kompjuterom i radi na svojim idejama. Za neke automobile je trošio i 14 sati kontinuiranog rada. Impresivno, zar ne? Ono što je nas oduševilo su detalji, funkcionalnost i specifičnost svakog modela, koji imaju svoju svrhu. Ništa nije ubačeno tek tako, već je svaki model dobro promišljen projekat. Recimo: Golf sa bokser motorom, Impreza za drift, track day Datsun sa BMW-ovim motorom…
bud3: Odakle ti inspiracija i kako dolaziš do ideja?
MJ: Na ideju dolazim pregledajući razne sajtove kao što su Speedhunters, StanceWorks, Fast Car, i mnoštvo drugih. Naravno, tu ste vi zbog kojih sam došao na ideju da napravim Lanciu, tako da imam mnogo ideja, ali ne i vremena da ih sve uradim toliko brzo.
bud3: A kako ideje sprovodiš u delo?
MJ: Od programa sam koristio AutoCAD i SolidWorks ali meni se oni nisu pokazali efikasnim. U početku sam koristio SketchUp dok nisam uvežbao i rešio da kupim licenciranu verziju tog istog programa (Pro veziju) koja je vrlo efikasna i ima dosta stvari koje nema obična.
bud3: Sigurno imaš nekog idola, nekog dalekog gurua kom se diviš?
MJ: Od idola, pa kako da počnem, a da ne spomenem Ferdinanda Poršea (Ferdinand Porsche); naravno tu je i Đovani Mikeloti (Giovanni Michelotti), Bruno Sako (Bruno Sacco), Đorđeto Đuđaro (Giorgetto Giugiaro) koji je diznajnirao čuvenog Golfa keca i Marčelo Gandini (Marcello Gandini) koji je dizajnirao Lamborghini, prvu generaciju BMW-a serije 5 i naravno, poznatu reli mašinu Lanciu Stratos.
Sjajno! Martinovi dalji planovi i snovi usmereni su ka fakultetu i daljem usavršavanju ovog zanimljivog „hobija“. Mi mu želimo sve najbolje, nadamo se da će uspeti i postati jedan od naših najpoznatijih čitalaca. Svi vi ostali koji imate slične ideje i projekte, a želite da ih podelite sa nama i našom publikom, slobodno nas kontaktirajte preko FB ili na mail kontakt@bud3.net.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

3 komentara

  • neka uradi neki mod za GTA 4
    svaka mu cast za dosadasnji trud, samo neka tako nastavi

  • Moja preporuka za program: Pro Engineer
    Pozdrav i puno srece u novim poduhvatima! 🙂

  • Ne znam, nikada nisam pravio modove za igrice ali nije problem malo guglanja i pomoći i to je to.
    Imao sam prilike da se sretnem sa Pro Engineer-om dobar je on program ali nema dobarih boja i tekstura što se tiče unutrašnjosti ima stvarno dobrih programa ali svako uzima onaj koji mu najbolje pasuje. I hvala oboma na tako lepim komentarima.