Drift

Croatian Drift Challenge 2016 – Rd. 2

Ponekad je sreća presudan faktor. Na Grobniku je ovog puta bilo više kvarova nego na ijednoj drugoj trci do sada. Ispali su: Pirić, Šorak, Kauderer, Savić i Iskra. Ipak, borbe su bile oštre.

Kad oktanoglavcu pomenete Grobnik osmeh mu se razvuče od uva do uva. Drifteri se ne smeju toliko, više imaju onaj zabrinuti pogled u pod. Drago im je, ali odmah kreću kalkulacije koliko im guma treba. Iz godine u godinu ova staza važi za jednu od najjačih ubica guma u prvenstvu. Iako se ne vozi na trkačkoj stazi već na aerodromskoj pisti pored, drifterski vikend se pretvara u pravi gumi-masakr. Asfalt je izuzetno grub, a previše ne pomaže ni paklena vrućina koja je ovde ne samo da je uzela danak u dimu i crnom drifterskom zlatu. Na Grobniku su umirali motori, pucalo vešanje, a bilo je i razbijanja. Ništa što ne predstavlja sastavni deo drifta.

CDC je ovaj put imao nešto slabije izdanje. Bilo je manje od 16 automobila, a razloga za to pregršt. Neki nisu sastavili auto, drugima je pak Grobnik malo van domašaja, a treći su se odlučili za Adria Drift seriju koja se održavala u Spaladium Areni u Splitu. Ova pojava u Hrvatskoj nam nikad neće biti jasna, no ne valja je ni previše komentarisati. Uz ukupno tridesetak driftera na ovim prostorima mi imamo ne jedno, već dva prvenstva istog dana. Uzdravlje. Ipak, borba za bodove najstarijeg domaćeg prvenstva bočitelja nije bila ništa slabija nego inače. Pale su i žrtve. Mehaničke na sreću.

Goran Šorak je prebrzo okončao svoj nastup, jer mu je pukao prednji zglob na vešanju još u subotu i za popravku nije imao delove. Tihomil Iskra dokrajčio je svoju lamelu koja je u procesu raspadanja polomila i zvono menjača. Iako „lokalac“, Tikky nije uspeo da nađe drugi menjač i nastupi. U nedelju su se palim borcima pridružili i najjači od najjačih. Naime Šorakov problem sa vešanjem se preslikao Marinu Piriću, a Klemens Kauderer je polomio diferencijal na svojoj Tojoti. Sreće nije imao ni Zoran Savić, poznat gost iz Srbije, kojem je motor izdahnuo. Ovo je otvorilo vrata za ostale, prvenstveno Brkljačića, Folera i Cvetića.

Uzavrelo jutro prekinuo je gadan letnji pljusak koji je u par minuta potpuno natopio stazu, da bi ponovno granulo sunce i napravilo teško podnošljivu zaparu. Kako su automobili otkazivali situacija se promešala. Pirić je delio auto sa Cvetićem, dok je Zoran Savić pozajmio BMW od Dražena Pavičića. Nažalost nedostatak kilometara u rent-a-karovima imao je svoju cenu i pridružili su se Kaudereru, položivši oružije. Do tog trenutka su im jedino Brklja i Foler mogli stati na put, a njima je pak za vratom disao Goran Ciclajbek Cvetić. Vrata su sada bila otvorena.

Ciclajbek se probio do polufinala gde ga je čekao stari iskusni lisac Dario Skoko Foler. Goranu je staza na Grobniku solidno legla i borio se sa Folerom sve dok mu nije pukla guma. Te se morao zadovoljiti trećim mestom. Brklja i Foler odigrali su svoju borbu za finale. Poznata Jadrolinija, stari E36 Turbo Marka Brkljačića delovao je ranjeno i izmučeno, ali je još uvek imao snage da zada smrtonosni udarac. Marko Brkljačić uspeo je da nadigra Folera i uzme prvo mesto.

Ovime je prekinut Pirićev niz prvih mesta koji se nadao da će nastaviti ove godine. Ujedno je i uzburkano prvenstvo, jer je bodovno stanje poprimilo kudikamo zanimljiviju formu nego prethodno. Vozači se ove godine bore za dodatnu nagradu. Naime, prvu dvojicu na kraju sezone Red Bull vodi na Red Bull Ring u Salcburgu. Vozač koji će biti ukupni pobednik sezone 2016, kao i njegov drugoplasirani kolega uživaće u celodnevnom obilasku staze, pregledu Red Bulovog voznog parka, a nakon kratkog predavanja će imati priliku da voze Red Bull KTM X-bow. Ovo je prava nagrada za vozače. Zaista hvale vredna.

Autor // Miro Mrgud Zrnčević
Fotografije // Mladen Lamešić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

1 komentar

  • Dobre su ove promoterke, a desavanje jos bolje