Drift

Croatian Drift Challenge 2015 – Rd. 3

cdc_rd3_2015_bud3_naslovna_1Navika je čudo. Lako se naviknemo na dobre stvari, teško se odvikavamo od loših. Nov i zanimljiv layout staze u Mićevcu naterao je mnoge vozače da potpuno resetuju svoje uvežbane rute u glavi i da se priviknu na novu izvedbu što je brže moguće. Ipak se bore za titulu šampiona 2015. godine. Kako su se snašli?

cdc_rd3_2015_bud3_naslovna_2U brzini navikavanja na novonastalu situaciju presudilo je iskustvo. Veterani takmičenja vrlo brzo su pohvatali šta i kako treba da urade kako bi ušli u novu lakat-krivinu na sredini staze, dok su noviji vozači prilično mašili putanju, ali vremenom su i oni ukapirali šta treba uraditi posle treće krivine. Nije da nekome od njih manjka sivih ćelija, već – navika je čudo.

cdc_rd3_2015_bud3_naslovna_3Treba pohvaliti ovaj potez organizatora, jer je Oryx centar (kao staza) imao tendenciju da postane dosadnjikav, ali sad teoretski postoje tri različite staze na istom mestu. Nadamo se da tu nije kraj i da će Tonči (Josip Broz CDC-a) nastaviti da eksperimentiše sa svojim drifterskim saborcima. Druže Tonči, ljubičice bela, tebe voli driftarija cela.

cdc_rd3_2015_bud3_naslovna_4A promena staze nije jedina stvar koju prvi put vidimo na CDC-u. Igrom slučaja, polufinalne borbe, kao i vožnja za postolje, održane su pod svetlom reflektora dok je na horizontu sunce jedva davalo znake života. Zahtevnije za fotografisanje, ali je nivo spektakularnosti znatno porastao. Pogotovo kad iz auspuha automobila izlazi metar ili dva vatre. Možda ćemo sledećeg puta videti promenu satnice na CDC-u?

cdc_rd3_2015_bud3_naslovna_7Razlog zbog kog se finalna runda CDC-a toliko „otegla“ jeste vrhunska vožnja svih učesnika TOP 16 faze takmičenja. Momci su se sjajno borili, pa smo tako videli nekoliko ponovljenih duela, jer pobednik nije mogao biti odlučen. A i mnogo toga je bilo u igri – titula prvaka za 2015. godinu. Najizglednije šanse imao je Marino Pirić, dok su Brkljačić, Znaor, Zrnčević i Berdajs spremno čekali njegovu grešku kako bi ga nekim čudom pretekli. Čudo se nije desilo, Marino je izdominirao ove godine. Tri pobede na tri trke uz maksimalan broj bodova. Jednostavno neprikosnoven. Ali i pored toga, niko nije „odustao“, već su svi vozili kao da im je pobeda jedina opcija.

cdc_rd3_2015_bud3_naslovna_5acdc_rd3_2015_bud3_naslovna_5bA neki su toliko gazili svog ljubimca, kojim su se čak i dovezli na trku, da je nesretni automobil ispustio ulje po celoj stazi. Još jedan od razloga prolongiranja trke bilo je i reagovanje vatrogasaca, koji su uspešno sanirali uljne fleke. Organizatori su pokašali to da urade na sebi svojstven način, ali su na kraju prepustili sve profesionalcima.

cdc_rd3_2015_bud3_naslovna_6Kao što smo već rekli, Pirić pobeđuje, Brkljačić drugi, a Mrgud, od koga smo se prerano oprostili prošle godine, bio je treći. CDC je ove sezone uveo neke novine i vidi se tendicija da kvalitet ovog takmičenja bude bolji. Videćemo šta nas očekuje sledeće godine i nadamo se najboljem.

 

Autor: Vukašin Medić

Fotografije: Vojislav Vujanić, Vukašin Medić

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *