Drift

Serbian Drift Championship – Čačak 2015

sdc_cacak2_2015_bud3_naslovna_1Prošli vikend je jednostavno protekao u znaku drifta. Čak tri finalne trke vozile su se u regionu – Srbija, Hrvatska i Bugarska, a mi smo bili na prve dve. No, krenimo redom – Čačak. Četvrta i ujedno finalna runda SDC-a održala se baš tu na nama vrlo poznatom i dragom mestu. Staza je ovog puta bila blago izmenjena, tj. sužena i ubrzana, da bi vozači sa slabijim automobilima imali lakši posao tokom prolaska stazom.

sdc_cacak2_2015_bud3_naslovna_5Treninzi su voženi po mokroj stazi, budući da je kiša padala nekoliko sati pre početka trke, pa je vozačima bilo znatno interesantnije (i napornije). Kroz smenu vozača, u jednom trenutku na stazu su istovremeno izašli Grujović, Stevanović, Bajić i Savić. Kick u jednoj od bržih krivina ispada iz drifta, na njega naleće Aca Bajić, a na Acu, Savić. Sva tri auta su teže oštećena, pa je pitanje bilo da li će ijedan uopšte nastaviti trku.

sdc_cacak2_2015_bud3_naslovna_2Kvalifikacije, koje su blago kasnile, donele su nam potvrdu da sva trojica nastavljaju takmičenje. Kick u Simićevom autu, a Savić i Bajić u svojim driftalicama koje su spremili nakon neprestanog višesatnog čekičanja. Svaka čast, momci! Simić je u kvalifikacijama zauzeo prvo mesto i tako sebi osigurao prolazak u Top8, dok su vrlo pozitivan utisak ostavili Burmudžija, koji je vozio nikad bolje, i Radulović (???), koji je zaslužio moment of the race nenormalnim uglovima i brzinom pri prolasku kliping pointa.

sdc_cacak2_2015_bud3_naslovna_6U Top16 nije bilo iznenađenja, pa su u Top8 prošli Bebe, koji vozi sa Simićem, Matić-Vidaković, Kick-Burmudžija i Bajić-Savić. Kvarovi su obeležili dalji tok takmičenja, pa Bebe, Savić i Burmudžija propuštaju svoje parove dalje, nažalost, bez borbe, dok je Savke morao dobro da se pomuči, jer nije samo on bio raspoložen, već i Matić, pa je borba bila interesantna. Finalni parovi su Simić-Savke i Kick-Bajić.

sdc_cacak2_2015_bud3_naslovna_3Prvi duel je u startu bio dosta zanimljiv, ali Savke pravi grešku i na sredini staze odlazi preširoko, omogućujući Simiću da ga obiđe i obezbedi sebi prolaz dalje. Sa druge strane, Kick pobeđuje Acu Bajića, i time automatski osvaja drugu poziciju u ukupnom plasmanu, a Simić prvu. Pravila glase da automobil možete pozajmiti samo jednom, a pošto Kick vozi Simićev auto, finala nije bilo. U borbi za poslednji stepenik podijuma Savke dobija Bajića, i tako se po prvi put penje na podijum, za šta mu mi od srca čestitamo.

sdc_cacak2_2015_bud3_naslovna_7Serbian Drift Championship osvaja Simić, koga prate Savić na drugom i Kick na trećem mestu, a na kraju ceremonije organizatori su objavili da se SDC vraća na prvenstvo otvorenog tipa od sledeće sezone, te da će se prva trka voziti upravo u Čačku 21. i 22. maja, dok se druge dve trke voze u Leskovcu i Jagodini, ali datumi još nisu potvrđeni.
Do sledeće sezone!
 

Autor: Stefan Šobot

Fotografije:Aleksandar Savin, Stefan Šobot, Nemanja Mrđa

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *