Drift

Croatian Drift Challenge 2013 – Rd. 2/3

cdc_rd3_bud3_naslovna_81Rain, rain, go away! Znam da postoje narodne pesme za dozivanje kiše, ali da li ima onih koji teraju tu vremensku nepogodu?! Čekanje i odlaganje zbog nepovoljnih vremenskih prilika su umalo pomerili održavanje poslednje dve runde CDC-a u period novogodišnjih praznika, ali… Uz malo (čitaj – mnogo) sreće, kiša je odlučila da se uzdrži taman toliko da dozvoli da se spali zadovoljavajuća količina guma…
cdc_rd3_bud3_naslovna_17Subota je bila dan rezervisan za Top16, twin drift, borbe druge runde, koje nisu okončane u Osijeku, pogađajte tri puta zbog čega. Staza se ovog puta vozila u suprotnom smeru od onog u prvoj rundi i bila je kraća za jednu krivinu, ali to nije omelo takmičare da odmah krenu da voze pun gas…
cdc_rd3_bud3_naslovna_34…do jednog kobnog trenutka…
cdc_rd3_bud3_naslovna_39…koji se produžio i natopio stazu…
cdc_rd3_bud3_naslovna_33Takmičari su pokušali da voze sa različitim nivoima uspeha, što je pre svega zavisilo od pripremljenosti automobila i stanja guma, a dosta je uticao i sam stil vožnje. Bez izgleda da će kiša stati, sa vozačima je dogovoreno da se Top16 pomeri za nedelju sa nadom da vremenska prognoza ovog puta neće omanuti.
cdc_rd3_bud3_naslovna_43Nedelja. Sve je još uvek mokro ali, jedna po jedna, drift mašine izlaze na stazu vozeći krug za krugom kako bi je što pre osušili i nakon provozanih par krugova zagrevanja… Počinje zabava. Kreće se sa twin drift vožnjama koje treba da odluče pobednika druge runde Croatian Drift Challenge-a.
cdc_rd3_bud3_naslovna_61U Čačku smo bili svedoci izvrsnih vožnji Mihe Šuštaršića i Uroša Berdajsa, a i ovog vikenda su obojica bili izuzetno raspoloženi, pogotovo Miha koji je krug za krugom vozio konstantno, brzo, agresivno i sa velikim uglovima. Rok Keršić nas i dalje fascinira svojom „debelom Bertom“ (BMW E34) koju uspeva da natera da pleše graciozno kao balerina, a reč je o najtežem autu na stazi.
cdc_rd3_bud3_naslovna_65Zaista ne čudi kako su komšije Slovenci probili do Top 4, gde im je pometnju napravio Zax sa svojim Hachi-jem upregnutim SR20DET motorom. Konačni poredak za CDC rd.2 je: Šuštaršić, Žagar, Berdajs i, počasno četvrto mesto – Rok Keršić.
cdc_rd3_bud3_naslovna_91Na poluvremenu raspored staze se vraća na dobro poznat, kao u prvoj rundi, i preko 25 takmičara započinje trening na potpuno suvoj stazi. Dim, vožnje sa 3, 4, 5 takmičara istovremeno, sva ona opuštena zabava koja nestaje kada započne bodovanje… Mariu Falamiću (Nissan 200SX) ovog puta je staza izgleda legla, kao i Matjažu Podboršeku (Sierra RS), jer obojica značajno bolje voze nego što smo imali priliku da vidimo sredinom godine.
cdc_rd3_bud3_naslovna_80Miro Zrnčević, nažalost, opet boluje od kardana. Kvar nisu uspeli da otklone do početka takmičenja, pa je ovog puta auto pozajmio od Falamića. S13-ici se to nije svidelo, jer je rešila da napravi problem sa strujom, iako je pre toga radila besprekorno. Ivo Znaor je takođe imao problem sa svojim BMW E36 M3 GTR-om koji već prethodnog dana nije bio raspoložen da se kvasi na kiši, pa je takmičenje nastavio u E30 328 od Maria Bakule.
cdc_rd3_bud3_naslovna_96Tokom kvalifikacija sudije su bile stroge u ocenjivanju, pa su sve greške sankcionisane, čak i kada je izgledalo da su vozači odvozali solidan krug.
cdc_rd3_bud3_naslovna_119Suva staza je u twinovima pomogla kreiranju interesantnih borbi, a najhrabriji takmičari su vozili branik na branik sa suparnikom, pa je tako Šorak ispao iz drifta i u okretu udario Matjaža u suvozačka vrata, a najžešća borba se odigrala između Marina Pirića i Josipa Žagara, kada se Zax agresivnom vožnjom vozio na svega par centimetara od Marina…
cdc_rd3_bud3_naslovna_121Epilog je bio par polomljenih branika i ponovljena vožnja, nakon većanja sudija, a Zax je prošao dalje ka finalu.
cdc_rd3_bud3_naslovna_131Kiša ponovo počinje sitno da pada, pa podloga postaje vlažna i onemogućava daleko ozbiljnije vožnje, ali par kapi kiše neće prekinuti trku… Do kraja ostaju Keršić, Šuštaršić, Žagar i Znaor koji u pozajmljenom automobilu osvaja drugo mesto na podijumu. Prvo mesto pripada Žagaru, treće Šuštaršiću, a Keršić po drugi put osvaja četvrtu, utešnu nagradu.
cdc_rd3_bud3_naslovna_136Poslednja trka u sezoni CDC-a je i naša poslednja drift trka koju ćemo ispratiti u ovoj godini. Nije nimalo razočarala, šta više, pokazala je koliko ozbiljno treba trenirati da bi rezultati bili dosledni, što je ujedno i najvažnija karakteristika odličnog vozača (ako ste gledali Duneva u Novom Sadu i Čačku, ne treba više da vam objašnjavam). Iako se ova tek završila, već sa nestrpljenjem čekamo novu sezonu drifta na našim prostorima, nove automobile, vozače i staze. Over and out.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *