Drift

Serbian Drift Championship – Novi Sad

sdc_novisad_bud3_naslovna_127Ako volite mir i tišinu, imate ekološku svest o svojoj okolini, vikendom uživate u probranom društvu, gurmanskoj hrani i vrhunskom piću, nedelja u Novom Sadu sa nama bi vam bila pakao kakav niste ni sanjali. Horor jednak delima Stivena Kinga. Strašno, kažem vam. Tamo niko nije pri zdravoj pameti. Ali odlično recikliraju gume…
sdc_novisad_bud3_naslovna_26Dva srodna događaja su se, pod kataklizmičnim uslovima, sjedinila u Novom Sadu da bi napravila dešavanje za sve ljude svesne automobila u svojoj okolini. BMW skup i druga runda SDC-a su krivci za gomilu buke, spaljenog asfalta, potrošene jeftine hrane i pića, znoja i za našu prekrivenost crnim komadima gume. Takve su im bile mogućnosti.
sdc_novisad_bud3_naslovna_39BMW skup je okupio oko 200 vozila svih vrsta i godišta. Od E30 do F10, svaki model je imao minimum jednog predstavnika. Mnogo lepih, nekoliko diskutabilnih automobila. Par najavljenih i očekivanih zvezda skupa. Recimo, E46 M3, E30 Alpina, nekoliko odlično sklopljenih kockica sa V8 motorom, E39 M5 i 850 diskutabilne boje. Najsjajniji „propeler“ među njima je svakako E30 M3, koji ste imali prilike da vidite početkom godine kod nas, sa novom obućom i kočionim sistemom. Većina pomenutih je dobila i prigodne nagrade i pehare za najlepši auto skupa. Stručni žiri koji je birao najbolje imao je i našeg nepristrasnog predstavnika.
sdc_novisad_bud3_naslovna_94A sada drift. Za razliku od Čačka, manja i sporija staza nije prijala svim vozilima, ali je zahtevala maksimalnu koncentraciju svih vozača. Sloj asfalta po kom se vozilo je bio prilično hrapav, pa su se tako gume „rendale“ vrlo brzo. Nastupilo je 22 takmičara, od čega je polovina bila iz inostranstva. Pored Brkljačića, Folera, Čemasa i ostalih gostiju koje smo videli u Čačku na delu, pojavili su se i slovenački takmičar Uroš Berdajs, i zvezda bugarskog drifta, Todor Dunev. Vrlo iskusna ekipa, spremna za sve izazove pred Savićem, Simićem, Stevanovićem i ostalima.
sdc_novisad_bud3_naslovna_126I bogme, bilo je gusto. Mađarske, nepristrasne sudije su imale pune „ruke“ posla. Tokom kvalifikacija, najviše su se istakli Dunev sa 99, odnosno Znaor sa 93.5 bodova, iza njih je bio Berdajs, potom Savić i Foler, a za njima i ostali takmičari. Prvi krug twin drift vožnji je prošao očekivano, dok je četvrtfinale donelo par iznenađenja. Brkljačić pobeđuje najboljeg u kvalifikacijama, a Simić drugog najboljeg. Tako smo ostali bez favorita (na papiru) odmah u četvrtfinalu.
sdc_novisad_bud3_naslovna_139Novi Sad je imao dva svoja predstavnika u polufinalu, Simića, koji je imao duel sa Berdajsom, i Savića, koji je, u pozajmljenom automobilu, stao na megdan Brkljačiću. Brkljačić, zbog okretanja Savića u drugoj vožnji, odnosi laganu pobedu. U drugom duelu znatno neizvesnije, čak tri bodovno potpuno izjednačene vožnje. Na kraju Simić odnosi pobedu nad fenomenalnim Berdajsom. Nove izjednačene vožnje su nas čekale i u finalu. Posle tri vožnje, opet je sve bilo izjednačeno, kao na početku. Međutim, u poslednjoj vožnji, Simić, dve krivine pred kraj, odlazi preširoko i udara zadnjim točkom u ivičnjak. Rezultat je odustajanje i nova pobeda Brkljačića koji sada drži sigurno prvo mesto u domaćem drift šampionatu.
sdc_novisad_bud3_naslovna_146Čestitamo svim učesnicima i posebno pobednicima, koji su uspeli prvenstveno da pobede teške uslove na stazi, a potom da se uzdignu iznad ostalih na pobedničkom postolju. Organizacija je bila dobra, bez kašnjenja i vidljivih propusta, baš onako kako smo i očekivali. Do sledećeg drifta, uživajte u slikama.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *