Drift

Serbian Drift Championship – Leskovac 2015

KKK_BMW_parada_bud3.net_naslovna_41Ako mislite da ste ove godine iskusili dovoljno ili možda previše vrućine za jedno leto, onda niste bili u Leskovcu na dvodnevnom drift događaju. Vaša percepcija toplote okrenula bi se naopačke. Čepovi hladnjaka su iskakali kao čepovi šampanjca na svadbama uz sve prateće efekte, ulje se pretvaralo u paru, a asfalt je dostizao temepraturu topljenja – skoro kao onaj tost-topi kačkavalj.

KKK_BMW_parada_bud3.net_naslovna_104I pored tih uslova, koje samo grešnici u paklu imaju, vozači su dva dana dimili kao da je u pitanju roštiljada, a ne drift. Prvi događaj ove vrste na jugu Srbije organizovao je BMW fan club, sa pobednikom prošle trke, momkom iz Leskovca, Igorom Stevanovićem Kickom na čelu. Veliki su posao odradili i treba im odati priznanje za sav uloženi trud.

KKK_BMW_parada_bud3.net_naslovna_28Tokom vikenda u Leskovcu su vožene dve trke. Prva, koja se bodovala za domaći šampionat, i druga, nazvana Day of Champions, gde su se našim vozačima pridružili gosti iz inostranstva. A gosti su prevalili ozbiljan put. Osim komšija iz Bugarske, publika je imala prilike da vidi takmičare sa Kipra i iz Turske. Prečestu dominaciju BMW-a na drift takmičenjima napokon je razbilo nekoliko vrhunski spremljenih Nissana. Staza je po obliku podsećala na onu iz Čačka – neki oblik osmice, samo manje površine.

KKK_BMW_parada_bud3.net_naslovna_37Tokom prvog takmičarskog dana vožen je SDC. Gledajući spisak takmičara, nismo očekivali ništa što do sada nismo već videli kod nas, a i odsustvo Savketa i njegove Silvane dodatno je smanjilo neku početnu euforiju. Međutim, ozbiljan napredak određenih takmičara i takmičarke nam je vratio nadu. Vežbalo se, vežbalo! Posle kvalifikacija i jedne vrste play-offa za Top 8, počela su takmičenja u twin-drift vožnjama.

KKK_BMW_parada_bud3.net_naslovna_82KKK_BMW_parada_bud3.net_naslovna_83Najneizvesnije je bilo kod para Petošević–Stevanović. Svi su očekivali prolazak domaćina i vodećeg posle prve runde SDC, ali to se ipak nije dogodilo. Okretanje je Kicka koštalo plasmana u Top 4. U polufinalu smo imali parove Simić–Bajić i Savić–Petošević. Ponovna okretanja u oba finala uskratila su nam nešto neizvesnije borbe, a polagali smo nadu da će barem u finalu Zoki i Gox pokazati zašto je twin-drift najlepši deo. Tako je i bilo, posle prve dve vožnje bili su izjednačeni, pa se pobednik tražio u ponovljenim vožnjama. Gox je za mrvicu bio bolji. Savić je drugi, a treće mesto osvaja Petošević.

KKK_BMW_parada_bud3.net_naslovna_71Drugog dana smo znali da će biti ludilo. Sve isto kao juče, samo dobro zaljućeno stranim takmičarima. Publika je imala priliku i da izbliza upozna sve takmičare i njihove automobile, a poseban aplauz je dobila šesnaestogodišnja Ulku Ercoban sa Kipra. Na kvalifikacijama najbolji je bio Todor Dunev, koji je vozio pozajmljeni automobil, a dalje su ga pratili Timur Pomak, domaćin – Igor Stevanović, Ibrahim Yucebas…

KKK_BMW_parada_bud3.net_naslovna_72Twin-drift vožnje su bile vrhunske i mi smo uživali, a verujemo i publika. Jedina primedba se može staviti na vreme koje je bilo potrebno organizatorima i sudijama da odrede parove i da se počne sa finalnim vožnjama. Lako je progledati kroz prste kada sve počne, mi smo tu do kraja, ali možda nekome iz publike i nije do čekanja.

KKK_BMW_parada_bud3.net_naslovna_90Na kraju, uz malo pretumbavanja, prva četvorica u kvalifikacijama zauzela su prve četiri pozicije. Pobednik Ibrahim Yucebas je u finalu bio bolji od Duneva, dok se domaćin iskupio za kiks koji je imao prvog dana i u borbi za treće mesto pobedio Timura.

KKK_BMW_parada_bud3.net_naslovna_35KKK_BMW_parada_bud3.net_naslovna_44Za kraj, samo ćemo reći da se iskreno nadamo da Leskovac, posle ovoliko uloženog truda, neće biti samo još jedna proba, već da ćemo i sledeće godine krenuti put juga naše domovine da gledamo i uživamo u driftu. Najveći uspeh svih nas koji smo bili tamo jeste to što smo uspeli da pobedimo vrućinu i time dali taj početni trzaj koji potreban kako bismo i sledeće godine bili u Leskovcu. Vidimo se na Huji.

Autor // Vukašin Medić
Fotografije // Vojislav Vujanić, Stefan Šobot, Vukašin Medić, Dušan Jovanović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

1 komentar

  • Drugari hvala na poseti 🙂