Drift

Serbian Drift Championship – Čačak 2016

Drift cirkus je stigao u Čačak i nova sezona je započeta u Srbiji. E sad pošto smo se rešili tih obaveznih reči, možemo da nastavimo dalje. Naime sezona 2016., ako je suditi po njenom početku zaista obećava. A samo delić tog obećanja predstavlja preko 40 prijavljenih takmičara za prvu trku i povratak omiljenog domaćeg driftera Bojana Kurbalije.

Po ugledu na prošlu godinu, vikend u Čačku je podeljen na dva dela. U subotu se vozila trke srpskog šampionata (Serbian Drift Championship), a drugog dana, u nedelju, trka je održana pod nazivom Day of Champions i u njoj su mogli da učestvuju svi vozači. Tako je ovom prilikom Čačak ugostio dobro pozante ekipe iz Hrvatske i Slovenije, zajedno sa vozačima iz Bugarske i Turske. Tokom treninga i kvalifikacija bilo je teško neprimetiti skok u kvalitetu vožnji domaćih takmičara. Očigledno su vežbali preko zime, ne bi li parirali iskusnijim takmičarima iz okruženja. Finalni broj učesnika bio je 31, u 29 automobila, a dominaciju bavarskih mašina razbijali su Nisani… Dok se nisu pokvarili. Japanska pouzdanost na delu.

Kako je do početka twin driftova, satnica ispoštovana, sudije su odlučile da se ipak vozi Top32, umesto Top16, kako bi svi takmičari, a pogotovo oni koji su morali da pozajme automobile, imali još jednu priliku da pokažu svoju veštinu. To je samo po sebi doneli određenu dozu neizvesnosti, jer ne bi bilo prvi put da manje iskusni vozač izbaci boljeg iz daljih kvalifikacija. Ipak, previše iznenađenja u Top32 nije bilo. Sve se odigralo nekako rutinski, ali sa početkom Top16 i sa naletom adrenalina, na stazi smo bili u prilici da vidimo sve. Okretanja, guranja, vožnje vrata na vrata i gomilu dima koja je prekrivala svaki centimetar staze. Jedna od najgrubljih vožnji je bila između Aleksandra Bajića i Timura Pomaka, a od Stergara i Poljaka smo očekivali više, mada je Poljak bio hendikepiran, jer je vozio u pozajmljenom automobilu. Šorak i Foler su rutinski došli do osmine finala, uz Kurbaliju i Bajića, sa jedne strane lestvice, dok je sa druge Uroš Berdajs zadavao problem Gotsevu koji je ipak prošao dalje, a pridružili su mu se Dimitrov, Stevanović i Poljak.

Gledati Bojana ponovo na stazi predstavljalo je pravo zadovoljstvo publici, a i nama iza objektiva, jer Bojanov povratak znači da će svi morati više da se potrude i bolje da voze. Apsolutno najlepše vožnje odigrale su u kombinaciji Kurbalija-Foler, a zatim Šorak-Kurbalija, pošto je i Bojan morao da da svoj maksimum da prođe Darija, a u prilog tome govore i rezultati 4-6 i 7-3. Šorak takođe nije imao nameru da popusti, pa su vožnje posle dvostrukog 5-5 rezultata morale da se ponove, a tada je Goran napravio grešku usled koje je dobio nulu, pa je Bojanu preostalo samo da ne napravi ozbiljnu grešku u sledećoj vožnji. I nije. Izgledalo je kao da Stevanović nema previše problema sa svojim protivnicima, ali zasluga je samo njihova. Pravili su greške koje su im donosile po 0 bodova, olakšavajuči Kicku put do finala i borbe sa Kurbalijom. I upravo se tu videlo koliko je Igor napredovao u svojoj vožnji izvojevajući nerešen rezultat (5-5) u prvom twinu, da bi mu u drugom koncentracija popustila, pa je Bojan pobedio rezultatom 8-2.

Finalni poredak Kurbalija, Stevanović, Gotsev.

Trku je posetilo preko 3000 ljudi, a ako organizacija u Čačku nastavi u ovom smeru, čini mi se da će uskoro doći do toga da postane prava prestonica drifta u Srbiji tj. da zaseni Kragujevac kojeg pamtimo.

Autor // Vojislav Vujanić
Fotografije // Uroš Jović, Stefan Šobot, Vojislav Vujanić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

1 komentar

  • uhhh, odakle poceti, kurbalija je prosto briljirao u cacku, fenomenalno je vozio!!!!
    slike kao i uvek, predobre!1