Drift

Serbian Drift Championship – St.1, Vršac

Većina vas je već formirala svoje mišljenje o prvoj ovogodišnjoj drift trci u Vršcu. Zaključak ste doneli zato što ste bili na licu mesta ili ste možda prelistali multimedijalni sadržaj na vašoj omiljenoj socijalnoj mreži, u svakom slučaju, naš prvi utisak prilikom dolaska na stazu nije bio pozitivan. Iz perspektive posetioca, staza je bila blago katastrofalna: puno sitnog kamenja, ispucali beton…

U tom trenutku teško je bilo zamisliti kako će neko uopšte voziti po njoj. Međutim, sekund kasnije, Igor Stevanović, većini poznatiji po nadimku Kick, iznenadio nas je test-vožnjom. Pa dobro, da li je on normalan? Zar mu nije žao da tera auto po ovom kršu? Ali ubrzo, prošetavši se boksom, videli smo da se i ostali automobili uveliko spremaju za početak takmičenja i niko se od vozača nije žalio. A kad smo prišli samoj stazi, drastično smo promenili mišljenje. Iako sa strane izgleda kao karambol, sama staza, tj. putanja kojom se kreću automobili bila je čista, bez većih smetnji.

Staza je u obliku latiničnog slova R, ali zbog veličine dostupnog prostora, ne dozvoljava veliku brzinu prilikom ulaska u prvi set krivina, pa je samim tim i izlazna brzina bila niska. Prve test-vožnje su pokazale da se vozači lako snalaze i da će biti zanimljivo takmičenje baš zbog toga što setup staze nije zahtevan. Ukupno 12 takmičara počelo je trening vožnje, a među njima i dva komšijska vozača, Mario Falamić iz Hrvatske i Ramona Rusu iz Rumunije.

Na stazi i oko nje je vladala domaćinska atmosfera, bez mnogo tenzije, prilično opušteno. Kolegijalnost je cvetala toga oblačnog dana i sve je korektno organizovano bez obzira na uslove u krugu fabrike Utva. Tako je i početak takmičarskog dela počeo na vreme. Pobede su odnosili takmičari koji su ili za nijansu bili bolji od svojih protivnika, ili koji su imali sreće da protivnika izda auto zbog kvara. U finalu su se sastali Zoran Savić i Goran Simić, koji je na kraju odneo pobedu i osvojio prvo mesto. Treće mesto je zauzeo Nebojša Bebe Petošević. Svi vozači su bili zadovoljni postignutim, a uz prigodne nagrade, dobili su i svoje prve pehare SDC-a.

Od nečega se mora krenuti, a prvi mačići se u vodu bacaju, pa je tako bilo i u Vršcu. Vozači su dali svoj maksimum, pošteno su izmaltretirali svoja vozila i zbog toga kapa dole svakome od njih. Organizatori su, verujem, takođe dali svoj maksimum, ali bilo je dosta propusta. Od sitnica kao što su nedostatak kante za đubre i portabl toaleta, do krupnih stvari kao što je sigurnost publike i učesnika. Raduje činjenica da je drift ponovo zaživeo i sigurno će vremenom biti sve bolji i bolji. Zato treba podržati ovakve događaje i pomoći korisnim i korektnim kritikama, a ne pljuvanjem samo zato što tako možemo. Vidimo se u Horgošu 8. septembra…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

4 komentara

  • Challenge ili championship… o_O

  • Ispravili smo. Svakako je SDC 🙂

  • Ma bole te k… Ne radis za speedhunters.
    PS. Ocu kupim vasa majca! Gde,kako i posto!

  • Uskoro cemo napraviti nesto i objaviti na sajtu…