Oko sveta

Porsche Museum

Nastavljamo u ritmu u kom smo i započeli ovaj mesec. Ovog puta imamo mali flešbek na posetu od pre par godina direktno u centar Porsche-ovog kraljevstva, u Štutgart u Nemačkoj. Ne, nažalost, nismo bili u njihovoj fabrici, ali druga najbolja stvar koju smo mogli da posetimo je njihov muzej…
Lociran je u blizini sedišta kompanije u Zuffenhausen-u, gde su „osmišljeni“ i proizvedeni prvi prototipovi onoga što će kasnije (1938. godine) svetu biti predstavljeno kao VW Buba, a tu se, od 1939. godine, proizvodio i predak svih Porsche-ovih sportskih automobila – Type 64 „Berlin-Rome Car“.
Izgradnja muzeja započela je 2005, a završila se u januaru 2009. godine, stvorivši prostor od 5600 kvadratnih metara za izlaganje istorije dugačke nekoliko dekada. U njemu se nalazi svo istorijsko i savremeno znanje o Porsche-ovom brendu, predstavljeno na jedinstven način za posetioce iz celog sveta. Izloženo je oko 80 vozila i manjih eksponata. Tu su ikone 356, 550, 911 i 917, a članu naše ekipe najveću pažnju privukle su 959-ka i Carrera GT.
Ako se smatrate zaljubljenikom u automobile, ma kojeg brenda ili zemlje porekla, ovo je jedno od onih mesta koja obavezno treba posetiti, jer je Porsche jedna od kompanija koja je imala, a i dalje ima, veliki uticaj na razvoj celokupne industrije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

2 komentara

  • 959 i Carrer-u GT nisam video uživo, ali sam za sada zaljubljen u 993 turbo s…. Ahhhhhh…. 🙂

  • Loptice u trubicama pobedile 🙂