Vesti

Pežo može da obori VW-ov Pajks Pik rekord za 15 sekundi!

Verovatno možete da se prisetite kada je VW “skinuo” 17s sa Pežoovog rekorda na brdskoj trci Pajks Pik u 2018. godini. To je ostavilo Bruna Famina, šefa Pežo Sporta, veoma razočaranog. Ali ne zbog razloga koje pretpostavljate.

“Veoma sam razočaran u Folksvagen, mogli su da naprave znatno bolje vreme, siguran sam u to”, izlavio je za Top Gir u vezi I.D. R-ovog rekorda od 7m 57s koji je postavio prošlog juna. “Smatram da može da se napravi bolje vreme za, barem, još 10-15 sekundi”.

Zahvaljujući električnom pogonu, pilotirajući modelom I.D. R, Roman Dumas je bio drastično bolji na višim deonicama trke do oblaka, od Pežoa 208 T16 sa klasičnim motorom sa unutrašnjim sagorevanjem, koji je vozio Sebastijan Leb. Famin nas uverava da ta ključna razlika između dva modela nije toliko uticala na krajnji rezultat. “Čak i sa benzinskim agregatom i dalje možete otići i srušiti taj rekord, ali ako hoćete dobru promociju i marketing, sigurno ćete želeti da to uradite sa električnim automobilom. Ako želite dodatne finansije od velikog šefa, morate da dokažete da su one dobro potrošene.”

Da li on to može da dokaže i samim tim vrati Pežo na vrh liste najboljih rezultata Pajks Pika? “Predloženo je, ali za sada se to neće desiti. Uveren sam da možemo da postavimo novi rekord, ali takođe znam da je takav poduhvat izuzetno skup. To nije bio slučaj kada smo oborili rekord 2013. godine. Cena tog projekta bila je zanemarljiva, zbog upotrebe komponenti sa modela 908 koji je bio pripremljen za Le Man.”

“To je bio jedini način da se to realizuje u tom trenutku. Ako želite da pobedite aktuelni rekord, potrebno je da potrošite milione kako bi razvili jedinstven automobil. Potrebno je podeliti prednju površinu na dva dela kako bi se dobio oblik prototipa, zasigurno”. Eto teme za razmišljanje! Električni protitip koji na sav glas govori o novoj Pežo Sport filozofiji (da će svi sportski modeli biti hibridizovani ili možda čak u budućnosti potpuno električni), dok nagoveštava novi rekord Pajks Pika u domenu od 7m 30s.

Ako je razvijanje automobila za Le Man pomoglo da se ovo desi prošli put, a imajući u vidu slavnu istoriju ovog brenda u trkama izdržljivosti, pitali smo Famina da li bi voleo da se vrati i u to “kolo”. “Nikada ne reci nikad! To bi mogla da bude dobra dopuna onome šta radimo na standardnim automobilima, ali moramo da idemo korak po korak. Za sada svoje resurse posvećujemo razvoju i isporuci elektrifikovanih putničkih automobila. Hajde da ponovimo ovaj razgovor za tri-četiri godine kada ćemo videti da li će FIA finalizovati nove propise.”

Autor // Vojislav Vujanić
Fotografije // Top Gear

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *