Vesti

Na Granici Dva Sveta – Mercedes-Benz AMG GT Black Series

Autor /

Ispred vas je delo proisteklo iz same Torove kovnice. Posle stotinu udaraca gromovitog čekića o užarenu AMG inženjeriju stvorena je mašina na samoj granici između dva sveta – ovog smrtnog i onog nebeskog trkačkog.

Kratak osvrt na dobitne kombinacije najfinijeg AMG-ovog odeljenja, poznatijeg kao Black Series. Sve što bi u globalu trebali da znate vezano za crne serije jeste to da su najjače, najređe i apsolutno neverovatne mašine. Upravo vodeći se tim, dobro proverenim receptom, ovaj GT je dosledni naslednik fantastične linije vozila. Toliko je poseban da glavni menadžer Joerg Letzel tvrdi: “GT Black Series je potpuno drugačiji model od bilo kog GT-a i ima za cilj da predstavi krajnje granice jednog automobila koji se može voziti i na stazi ali i na javnim putevima”.

Da proverimo tu tvrdnju počećemo od najzaprepšćujućeg elementa ovog vozila. U dubini motornog prostora možemo naći temeljno izmenjen 4.0 TwinTurbo V8, nove oznake M178 LS2, koji proizvodi neverovatnih 720 konjskih snaga koji se dobijaju na 6700 obrtaja i snažnih 800 Nm obrtnog momenta. To je tačno 143 “konja” više nego GT R Pro. Neprimetna razlika, zar ne? Baš zbog ogromne sile koja odlazi na zadnji točkove morate biti i više nego pažljivi sa papučicom gasa. Ako uspete da iskontrolišete snagu, GT Black Lives Matter stiže do 100km/h za 3.2 sekunde što je jako impresivno. Zadnji pneumatici u dimenziji 335/30 ZR 20 trpe muke Tantalove. Možda je i impresivnije ubrzanje do 200 km/h koje je za dlaku ispod 9 sekundi. Maksimalna brzina je 325 km/h, posle koje vam treba dozvola za poletanje.

Snaga je ništa ukoliko se ne kontroliše pravilno. Baš zbog toga je ovaj sportista opremljen sa „Competition-spec“ setom vazdušnog oslanjanja koji se za razliku od GT R Pro modela može podešavati gospodski iz kabine. Sa druge strane, veliki prednji gril preuzet je sa GT3 trkačkog automobila i može da se podešava, tačnije prednji lip spojler možete ručno namestiti tako da odgovara konfiguracijama zastazu, odnosno za put.

Važni elementi koji, osim agresivnog izgleda i funkcionalne aerodinamike, odaju da je reč o trkačkom automobilu su trkačke karbonske kadice, tanje staklo i paleta karbonskih spoljnih delova kao što su hauba, difuzor, krov i, ono najzanimljivije karbonski, spojler. Veliko sečivo vazduha krije jedan kul trik. Zadnji deo spojlera je elektronski ali i ručno podesiv po visini i time je AMG pokazao svu svoju silu i mogućnosti koje poseduje ovaj brilijantni deo Mercedes-ovog odeljenja. Nama ostaje da čekamo zvanično vrme na Nurburgring-u i da sa uživanjem gledamo kako najmoćniji Mercedes-Benz sa oznakom „Black Series“ pali gume u svakoj krivini i iz istih izlazi kao oluja praćena gromovima

AUTOR // Nikola Lukić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

2 komentara

  • Kakav je ovo tačno jadan pokušaj humora? Nisam ni siguran koga pokušavate da ismevate, da l Mercedes ili BLM? U svakom slučaju jako jadno.

    • Dragi Igore, hvala ti što čitaš naše vesti, jako nam je drago zbog toga. BLM je nešto što Google voli, a kad je ovo već Black Series, zašto ne bismo ubacili to kao sitan znak podrške rasnim neredima u SAD-u.