Posetili smo

Museum Sinsheim – I deo

Naše putovanje kroz Nemačku se nastavlja. Prva stanica je bio Ring, spavanje u Frankfurtu, a onda nastavljamo ka Stuttgart-u i čuvenom Mercedesovom muzeju. Jedva čekam, slika Gullwing-a ispred mene me prati od rođenja. Samo njega da vidim, onda možemo i nazad za Srbiju.

Dok se vozite savršenim autoputevima, ne možete da vidite mnogo, tu su: šume, livade, poneka vetrenjača, farma i jedini znak civilizacije, benzinska pumpa. Na takvu jednu smo stali da natočimo ono sto nas pokreće, kako fizički, tako i psihički. Znam da smo prošli Heidelberg, znači na pola smo puta do zagrljaja sa Gullwing-om. Još malo, strpi se. Noge nemaju mira, čekajući saputnike, prošetam se po pumpi, pogled levo, šuma, pogled desno, livada . . . Pogled LEVO!!! Cekaj, ovo mora da je neka šala… Ljudi, dođite brzo ovamo. Šta vidite tamo? Jeste, to je Concord. Sta će Concord na sred livade?!

Kao omađijani, krenusmo ka Concord-u. To se ne viđa svaki dan, to se ne viđa i tačka. Kako smo bili bliži, tako se jedna, vrlo specifična tabla, pojavljivala sve češće. Auto & Technik Museum Sinsheim. Šta sad da radim? Gullwing ili Concord-a? Ipak je ovo i Auto Museum Sinsheim, sigurno ima nešto zanimljivo. Prelomio sam, pravac Sinsheim.

Parking, sve smo poneli. ‘Ajmo unutra. Ono što nas je dočekalo unutra je nestvarno. Museum Sinsheim je najveći muzej tehnike u Evropi. Tu ima: vojne tehnike (tenkovi, artiljerija, kamioni, višenamenska vozila), avioni (Concord, njegov ruski dvojnik, Canadair, lovaca, propeleraca i gomila drugih), lokomitive (parne lokomotive preko 50 m dužine ) i na kraju, automobili. Zato smo ovde, zar ne?

Krenućemo do starije ekipe:Prošle godine se obeležavalo 100 godina od osnivanja Maybach-a , prestižne nemačke marke, koja je u vlasništvu Mercedes-Benz-a. Ova četiri modela su deo postavke. U pozadini se vidi F40 (o njemu nesto kasnije), koji je inače prilično širok auto, ali pored Maybach-a izgleda kao Burago.U muzeju se nalazi najviše Mercedesovih modela, što je i za očekivati. Svi imaju svoj šmek, svi su neprocenjivi, ali ne mogu sve da ih pokažem, zato vam izdvajam svoje favorite.Prvi ozbiljni sleeper, 300 SEL 6.3. U vreme kad se pojavio, bio je rame uz rame sa 911 i Jaguarom E type.Ovaj auto je manje-više svima poznat. Ko nije upoznat sa ovim modelom, možda mu ova imena pomognu: Čaušesku, Kastro, Husein, Amin, Tito, Presley (da, Elvis) . . Na kratko ćemo preći preko bare da upoznamo par ikona, zvezda Hollywood-a, legendi. Cadilac Eldorado . . . Uf, peraja, bela koža, frapantne dimezije, američki luksuz na vrhuncu. Sting Ray, možda i najlepši američki automobil ikada. V8, karburator sa 4 grla, manuelni menjač i to telo, pokreće sokove u meni.

Koliko puta ste gledali Povratke? 5 . . .10 . . .15 puta? Možda će neki reći da ovo nije američki automobil, ali zbog američkog tržišta je pravljen, kasnije je i tamo sklapan, valjda je to dovoljno. Vraćamo se na Stari kontinet sa markom koja je sigurno najekskluzivnija marka na svetu, ikada. Za početak model Bugatti Type 41 ili poznatiji kao Bugatti Royale. Ne znam kako da vam dočaram veličinu ovog monstruma. Recimo da je Ford Super Duty F-450 lakši i kraći od Royale-a. Napravljeno ih je ukupno 6 a prodato 3. Ovo je najveći i najređi auto na svetu. A sad zamislite da stojite ispred tog auta. Neobjašnjivo.Bugatti Type 35 u trkačim bojama Francuske, race-ready trim. Najuspešni model fabrike, preko 1000 pobeda. Auto je u proseku beležio, neverovatnih, 14 pobeda na 7 dana. Ovaj model je imao dodatak, slovo C, što znači da je imao kompresor i 126 ks. Hot hatch?

Lamborgini MiuraLamborgini Miura. Automobil je nastao da bi uboo gospodina Enza u oči, a on ga je šutnuo u ja.. Šta jedan poljoprivrednik može da uradi kad se zainati. Pred vama je Miss Univerzuma, suvereno je vladala od ’61. do ’75. Onda se povukla sa scene, ali njena lepota vas i danas ostavlja bez daha. Gospođica Tip E. Jaguar joj je prezime i odgovorno tvrdim da je gospođica.

Ovo je jedan zanimljiv detalj koji sam slučajno uhvatio. Spirit of Ecstasy u vrlo čudnom položaju. Ako sam ja dobro razumeo (prateći video materijal je na nemačkom), ona je u ovom polažaju zato što je ovaj model tada bio najbrži Roler, pa je i ona morala da se prilagodi toj brzini.

I na kraju… Moj dečački san, Gullwing ispred mene i to ne jedan, ne dva, nego tri. Drži me, pašću u nesvest. Kako je samo savršen, sokovi kuljaju. Nisam pogrešio, došao sam na pravo mesto.

Nastavak sledi . . .

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *