Vesti

Holandska mušica – Donkervoort D8 GTO JD70 Bare Naked Carbon Edition

Autor /

Legalizacija marihuane u Holandiji pokazuje da ta odluka više doprinosi nego šteti. Primer koji se izdvojio, jedan od mnogih, je Donkervoort Automobielen, koji dokazuje da je smanjivanja kilaže već ultra-lakog automobila ne samo izvodljiva već i zanimljiva. Na holandski način.

Kompanija koja iza sebe ima fantastične projekte, sa novim, oznake D8 GTO – JD70 „Bare naked Carbon Edition“, izgovori to u jednom dahu, istinske ljubitelje adrenalina ostavlja bez reči. Na vama je samo da odaberete želite li ovog prelepog holanđanina “golog”, u istinskoj karbonskoj lepoti, ili pak odevenog u BNCE lak? Ujedno, to je skraćenica za ultra modernu tera-giga-nano tehnologiju koja omogućava personalizaciju karbonskog tela ovog automobila bilo kojom bojom, ne uveličavajući njegovu težinu ni za gram. Pravi „sajns fikšn“.

U “Bare Naked Carbon Edition” pakovanju,  visoko-umetnički utisak teksture i dizajna, JD70-ici daju neverovatan izgled. Uparen sa dobropoznatom Dankervoort preciznošću i najnovijim tehnlogijama, čine da ovaj etiopljanjin u svetu automobila od 700 kilograma izgubi još koje. Naravno kako ovo nije jedan od onih šanerskih “all show no go” automobila i da mu je staza, zaista, prirodno stanište govori fascinantna činjenica. JD70 je prvi produkcijski automobil koji se odupire 2G sili u krivinama.

Bez premca ovo je superautomobil za ljude koji vole da uključe sva čula u nefiltrirano iskustvo vožnje. A JD70 je upravo jedan od retkih automobila koji omogućava vozačima da uspostave nepokolebljivu vezu sa svojim mašinama. Auto je „udoban“ u gradu, gužvi i haosu u kom se nađe, ali… Čim „prodiše“ na povećoj „pravini“ posle koje se ulazi u oštru krivinu, za vreo asfalt se lepe trkačke gume i taj isti JD70 postaje „vozačka mašina kao ni jedna druga na tržištu“. Ili makar tako tvrdi direktor Denis Donkervoort, koji veruje da je njihova poslednja kreacija, JD70, zaista predstavlja sve ono što su godinama učil i gradili.

Ovo je ne samo najnapredniji, već i najmoćniji Donkervoort automobil do sada. Karbonsko telo velike napore ulaže da se iz njega ne iščupa Audijev agregat zapremine 2,5 litre, snage čak 415 konjskih snaga i neverovatnog obrtnog momenta od 520 Nm. Na 700kg težine, ej! A sa čime šasija treba da izađe na kraj govori da vrhunac moći koji motor postiže veoma nisko, već na 1750 obrtaja i taj tempo održava sve do 6350 obrtaja! Fascinantno! Većina automobila tek tu dolazi do maksimalne snage. Kako je ovo pravi vozački auto užitak vožnje ne bi bio isti da nije peto-brzinskog manuelnog menjača. Za kraj, zahavljujući cifri od previše nula, ostaje nam samo da zamišljamo kako spekatkularno vozačko isustvo pruža D8 GTO JD70, sa sve vetrom u kosi i orgazmom u moždanoj masi.

Autor // Nikola Lukić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *