Vesti

Električna mačka – Promocija Jaguar i-Pace

Gitarista Adrian Belew je 1982. godine imao pesmu koja se vrtela na VH1, a zvala se Big Electric Cat. Predstavljala je jak proboj eksperimentalnog roka na komercijalno tržište. Čekali smo 36 godina da velika električna mačka dođe i pred nas. Ono što je do skoro bilo eksperimentalno i koncept, sada je tu u komercijalnom obliku.

Tokom vikenda British Motors je na NAVAK-u organizovao prezentaciju Jaguara i-Pace, kao i ostatak game JLR grupe. U senci potpuno električnog modela, predstavljen je restilizovani Jaguar XE i Discovery Sport. U sklopu prezentacije smo bili u prilici da provozamo flotu Jaguar automobila na putevima oko centra NAVAK, kao i da testiramo Land/Range Rover terence na ozbiljno zahtevnom off-road teren u sklopu centra.

Nama je naravno bio najinteresantniji i-Pace kojeg krase mnogi superlativi u automobilskom svetu. Kao prvi električni autombil u premijum klasi mnogo toga „opterećuje“ mladunče Jaguara, ali… Svih 700 Nm metara odmah razvlači osmeh i premešta organe po telu. Neverovatno je kako silovito pravolinijsko ubrzanje može da te učini potpuno nemoćnim da doneseš sud o nekom automobilu.

A i-Pace stvarno pruža mnogo više od tog suludog ubrzanja. Ono što je najbitnije je da ispunjava očekivana koja imamo za električne automobile. To su slobodniji dizajn enterijera i eksterijera, za koji je i nagrađen. Snaga do 400ks, pogon na svim točkovima i 700 Nm momentalno dostupnih, a električna mačka ima domet preko 400 km. Na kraju, osećaj da električna budućnost neće biti ”dark ages” automobilske industrije osvežava mozak zavistan od motora sa unutrašnjim sagorevanjem.

Zahvaljujemo se British Motors-u na pozivu i prilici da budemo deo novog poglavlja u istoriji JLR grupe, kao i svetske automobilske industrije.

AUTOR // Vukašin Medić
FOTOGRAFIJE // Miloš Nikodijević

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *