Draga saveta

G-wagen ili Land Cruiser

Draga_saveta_bud3.net_ (7)Nastavljamo sa rubrikom „Draga Saveta“ u kojoj, zajedno sa vama, pomažemo ljudima koji imaju automobilske nedoumice. Posle vašeg odličnog odziva Mirku u pomoć, odlučili smo da nastavimo dalje sa deljenjem saveta u nadi da će oni zaista pomoći onome ko ih traži. Danas ćemo se svi zajedno pozabaviti Vučkovim problemom. Prenosimo njegov problem u celosti.
 
Draga redakcijo,
 
Mene zovu Vučko i želeo bih da ostanem anoniman. Životno sam obezbeđen od malih nogu i nemam mnogo briga u životu. Odlučio sam da ipak ne sedim skrštenih ruku ceo život, već da se bavim nekim društveno korisnim radom kako bih pomogao svojim sugrađanima. Moj automobliski problem je upravo vezan za moje angažovanje na pomoći onima kojima je ona potrebna. Naime, do nekih mesta je jako teško doći običnim vozilima, a upravo se na takvim mestima nalaze osobe ili porodice kojima je asistencija najpotrebnija. Imam potrebu za SUV vozilom koje će mi olakšati rad na terenu, ali ne želim da budem previše upadljiv. Ili da barem budem manje upadljiv od ostalih. Jako mi se sviđa Mercedes G klase i smatram da bi on bio savršen, ali sam hteo da se konsultujem sa vama i da vidim da li vi imate nešto na umu. Hvala unapred.
 
Vaš verni čitalac,
Vučko

Draga_saveta_bud3.net_ (9)
Poštovani Vučko,
 
Potpuno Vas razumemo. Imate potrebu za SUV vozilom, koje zapravo ima SUV sposobnosti, ali ne želite da budete pogrešno okarakterisani u društvu. Najlakši način da izbegnete taj preki sud je da ne prete kola. Ako prljavština i blato ne ukazuju na to da vi zapravo koristite vašu off-road trafiku, onda ne znam šta drugo može. Vi tražite alternativu G klasi. Izuzetno težak zadatak, ali ne i nemoguć. Rešenje vidimo u Toyota Land Cruiser-u V8. Ogroman, ali skoro neprimetan. Ako je G klasa neprejebiv deda svog zanata, onda je Land Cruiser tata svim novim genrecijama. Evo par toplo-hladnih saveta za oba modela.
 

Mecedes-Benz G-Class

Draga_saveta_bud3.net_ (7)Draga_saveta_bud3.net_ (4)Toplo: G-Wagen je topla voda koju su davno izmislili i stalno je podgrevaju. Iako se, gotovo nepromenjen, pravi još od 1979. godine, i dalje je na vrhu. Teško ko može da ga pobedi na off-road terenu (možda Unimog?). Kabina na šasiji od tučanog čelika. Cela konstrukcija je gotovo neuništiva. Spartanski spoljašnji izgled se vrlo malo promenio tokom godina tako da će ga jedno dobro musavljenje u blatu učiniti gadnim i neprimetnim. S druge strane, unutrašnjost je urađena po Mercedesovom najvišem standardu i učiniće Vaš boravak u kabini izuzetno prijatnim.
Draga_saveta_bud3.net_ (10)Hladno: Održavanje i pouzdanost mogu biti problem. AMG verzije treba izbegavati jer njom praktično mašete zastavom kao barjaktar na svadbi. Dobre vozne karakteristike van asfalta mogu da odmognu u gradu. Ne previše, ali postoji blagi osećaj neudobnosti. Razmislite o tome da kupite lažnu rotaciju.
 

Toyota Land Cruiser V8

Draga_saveta_bud3.net_ (3)Draga_saveta_bud3.net_ (2)Toplo: Iako Toyota proizvodi ovaj automobil već pedeset godina, on se, za razliku od „mečke“, dosta promenio u odnosu na prvobitnu verziju. Sada je to udobna grdosija prostog i nenametljivog dizajna. Što je plus! Sjajne off-road sposobnosti se ne dovode u pitanje. Japanska pouzdanost mu daje prednost u odnosu na konkurenta. Veće spoljne dimenzije znače i više prostora u unutrašnjosti.
Draga_saveta_bud3.net_ (5)Hladno: Teško šta možemo navesti kao manu ovog modela. Ne može da savlada sve prepreke kao G-wagen, ali pitanje je da li ćete Vi ikada naići na takve prepreke. Sama veličina auta može da bude problem u nekim situacijama.
 
A vi, dragi čitaoci, šta vi kažete, čime Vučko da se vozi do zabačenih područja naše zemlje?
 

Autor: Vukašin Medić

 
[yop_poll id=“10″]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

3 komentara

  • Defender BRE!

  • Grand Cherokee V8 na primer…

  • Izmedju ova dva, definitivno G-klasa, al ne iz nekih sentimentalnih razloga, vec iz cisto prakticnih. Jedna od najvecih razlika izmedju ova dva terenca je to sto su razvijani za razlicita trzista. Konkretno g-klasa kada je pravljena pretstavljala je terensko vozilo za potrebe evropskih vojnih snaga pa je svojim oblikom i gabaritima i voznim osobinama prilagodjena voznji po evroskim sumskim putevima i svojim kutijasim oblikom obezvedjuje dobru preglednost za provlačenje izmedju stabala i drugih prepreka. Sa druge strane, najnoviji LC, pogotovu V8, je razvijan za potrebe americkog i bliskoistocnog trzista, gde je prostor mnogo manje ogranicen, i iako su mu terenske karakteristike na visokom nivou, u realnim uslovima kod nas mislim da je mnogo manje upotrebljiv. Ova razlika u preglednosti i gabaritima takodje ima i svoje posledice u evropskim gradskim uslovima. Iskreno verujem da je G-klasa manje udobna od LC V8, Lc je ipak celih 30 cm duzi i 18 cm siri, sto je u gradu kao sto je BG velika razlika.
    Od drugih modela, tu je zapocetak manj LC (Prado), koji je slicnih dimenzija G-klasi, al je jednostavno niza klasa, Defender je naravno odlican off-road izbor al je i u najbogatijoj opremi unutra i dalje na relativno niskom nivou. Ostalo sve je uglavnom SUV kategorija i terenske karakteristike su vise nusprodukt velikih tockova i 4×4 pogona, nego nekog ozbilnog razvoja.