Drift

Croatian Drift Challenge 2015 – Rd. 1

CDC_RD.1_bud3.net_naslovna_181Vratio se doriftooooo na Mičevec. Hrvatski vozači i njihovi gosti iz okolnih zemalja počinju novu borbu za titulu najboljeg driftera države. Neki automobili su novi, neki vozači su novi, ali najbolji su i dalje najbolji. Oryx centar je, po ko zna koji put, bio domaćin odlične drift trke.

CDC_RD.1_bud3.net_naslovna_63Jedna od najvažnijih promena ove sezone jeste jedan dodatni dan koji su vozači dobili za trening i uvežbavanje. Svi oni koji nemaju gde i kada da vežbaju sa svojom mašinom sada su dobili priliku da u subotu to rade ceo dan. Odličan potez organizatora, koji i sami dobro znaju da drift jedino možete usavršiti vežbom. Znači – mleko, plazma i dosta guma.

CDC_RD.1_bud3.net_naslovna_37Dva najveća iznenađenja za nas od samog početka takmičarskog dana bili su E36 dizel iz Austrije i Mercedes 190. Ne zna se šta je bilo čudnije i zabavnije: slušati duboke tonove dizela ili gledati baby Mečku kako drifta po stazi. Još ako se umeša i sada standardni Kadett C… Mind blown!

CDC_RD.1_bud3.net_naslovna_97CDC_RD.1_bud3.net_naslovna_84Kvalifikacije su sve postavile na svoje mesto. BMW i benzinski motor dominiraju. Jedino profesor u penziji, Mrgud, sa svojim Skylineom zna da pomuti račune. Upravo su on i Znaor imali najbolje vožnje u kvalifikacijama. U tim momentima, pred početak TOP 16 vožnji, Znaor je izgledao najubedljivije. Baš onako monstruozno i nezaustavljivo, kao i njegov auto.

CDC_RD.1_bud3.net_naslovna_72CDC_RD.1_bud3.net_naslovna_13Promena je bilo u načinu suđenja. Sudije su ovog puta posebno obratile pažnju na putanju i kretanje automobila. Iako ste, recimo, izuzetno agresivni i dominantni u odnosu na protivnika, svako odstupanje od gorepomenutih kriterijuma vas skupo košta. To je na svojoj koži osetio Šorak koji je izdominirao prvu vožnju, ali je zbog prevelike želje da nastavi sa dominacijom napravio greške zbog kojih nije prošao dalje.

CDC_RD.1_bud3.net_naslovna_171Najbolji duel pred ulazak u polufinala imali su Brklja i Foler. Ne znam kojom vudu magijom je Brklja uspeo da ostane pribran i odvoza svoje vožnje pored neverovatno agresivnog Folera. Svaka im čast, pravi praznik za oči. U polufinalu smo imali par Berdajs-Brklja i Znaor-Pirić. A ja bih u tom momentu sve pare dao na pobedu Znaora. Srećom, nisam…

CDC_RD.1_bud3.net_naslovna_191Pirić i Brkljačić ulaze, a u borbi za treće mesto pobeđuje Berdajs. Sudije su imale izuzetno težak zadatak. Sva četiri vozača su vozila fantastično i ja ne znam kako su sudije donosile odluke. Ja bih ih vrteo iz kruga u krug dok neko ne napravi neku veliku grešku. Treće mesto je bilo neizvesno, finale još neizvesnije. Na najviše postolje popeo se Marino Pirić.

Autor // Vukašin Medić
Fotografije // Vojislav Vujanić, Vukašin Medić, Stefan Šobot

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *