Vesti

Aston Martin DBS GT Zagato – Savršenstvo na papiru

Prošlog septembra, Aston Martin je najavio da će predstaviti nešto pod imenom „DBZ stogodišnja kolekcija“ (DBZ Centenary Collection). U pitanju su dva automobila koja će moći da se kupe samo kao par – DB4 GT Zagato Continuation zajedno sa Aston Martin DBS GT Zagato (modifikovana DBS Superleggera). Cena? Preko 6 miliona evra.

Detalji o DB4 su nam već poznati. Reč je o najlepšem i najtraženijem modelu iz Aston Martina, a DB4 GT Zagato Continuation će biti njegov verni naslednik. Koristiće aluminijumske panele tankog profila, kao na originalu, a redni šestak će slati malo preko 380 KS na zadnje točkove putem četvoro-brzinskog manuelnog menjača. Sklapaće se u istoj fabrici u Njuportu gde i originalni model, ali sa njim nećete moći da učestvujete u saobraćaju. Verovatno zbog svih novih sigurnosnih propisa. Bezveze! Da ne upotrebimo neku prigodniju reč.

DBS ćete moći da vozite, srećom. Aston Martin je upravo objavio nove skice kako će izgledati i vilica nam se zalepila za patos. Dizajnersko odeljenje AM-a je izgleda dobro namireno. Pošto u poslednje vreme sve što izađe kroz njihova vrata na nas ostavlja izuzetno impresivan utisak (dozvoljavamo vam da se ne slažete sa nama). Krov koji podseća na dvostruki-balon je ključni deo dizajna – proteže se sve do kraja automobila kako bi kreirao lepu i čistu liniju, ali… Žrtva je morala da padne, u vidu zadnjeg stakla. Nema ga više. Hauba se oslanja na isti dizajnerski motiv dvostrukog-balona, dok je prednje vetrobransko staklo (fensi za šoferka) kreirano da izgleda kao da je obmotano oko celog kokpita. Na ovaj način uklanjaju se sve oštre linije iznad „ramena“ automobila. Točkovi, farovi i prednji gril će koristiti unikatni dizajn karakterističan samo za DBS GT Zagato.

Ukupno će biti proizvedeno 19 setova. Srećni vlasnici DB4 mogu da očekuju krajem 2019. godine, dok Aston Martin DBS GT Zagato stiže godinu dana kasnije. Da li biste vi izdvojili svojih 6 miliona za ovaj set?

Autor // Vojislav Vujanić
Fotografije // Aston Martin

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *