Vesti

„Alfa Romeo Racing“ slavi hiljaditi Grand Prix u istoriji F1

Alfa Romeo Racing F1

Alfa Romeo, pobednik prvog Grand Prix turnira i prvog šampionata u istoriji Formule 1 napravio je omaž najvažnijem takmičenju u oblasti auto-sporta koje broji milione posvećenih ljubitelja širom sveta. Hiljadita trka biće održana u nedelju, 14. aprila, u Kini.

Duga i uzbudljiva istorija Formule 1 počela je 1950. godine kada je ovaj sport postao svetski fenomen prvim Svetskim šampionatom Formule 1 koji se uvek skoro isključivo održavao na evropskim stazama. Prva trka održala se na krivinama Silverstouna, tradicionalne lokacije Grand Prix trke Velike Britanije, koja je i danas jedna od važnih staza šampionata. Bilo je to 13. maja pre 69 godina. Od tada, automobilski svet promenio se iz korena. Samo dva elementa ostala su ista. Entuzijazam publike i prisustvo automobila Alfa Romeo na startu prve i hiljadite Grand Prix trke.

Alfa Romeo trkački tim predstavio je četiri modela 158 sa jednim sedištem, koje su vozili Đuzepe „Nino“ Farina, (Giuseppe “Nino” Farina), Huan Manuel Fanđo (Juan Manuel Fangio), Luiđi Fađoli (Luigi Fagioli) i Reg Parnel (Reg Parnell), od kojih je poslednji predstavljao znak poštovanja prema zemlji domaćinu. Automobili su osvojili prva četiri mesta na kvalifikacijama i zauzeli ceo prvi red na startu.
Kada se osvrnemo na te dane, inženjer brenda Alfa Romeo Đuzepe Buso (Giuseppe Busso) jednom prilikom je izjavio da je glavni problem za tim tri „F“ – Farina, Fanđo i Fađoli – kako odrediti redosled na podijumu. Alfa Romeo 158 imao je motor od 350 KS i dostizao maksimalnu brzinu od 290 km/h. Nino Farina je tog slavnog 13. maja osvojio pol poziciju, najbrži krugi i trku.

Do kraja šampionata, model 158 je pobedio na šest od sedam trka koje se uzimaju u obzir pri rangiranju, preskočivši trku Indianapolis 500, kao i svi ostali evropski proizvođači. Alfa Romeo ostao je nepobeđen posle prvog mesta na Velikoj nagradi u Silverstounu, osvojivši tri prva mesta. Nino Farina bio je prvi šampion novoformirane Formule 1. Taj uspeh je ponovljen sledeće godine, kada je jednosed 159 ponovo osvojio svetsku titulu, ovog puta zahvaljujući šampionu Huanu Manuelu Fanđu.

Od tada, sportska legenda brenda Alfa Romeo je sačinjena od serija pobeda i osvajanja jednog od prva tri mesta na mnogim međunarodnim šampionatima, uključujući Formulu 1. Tokom prethodne dve sezone, znak „biscione“ se vratio na svetske staze. Nakon stalnog napredovanja i osvojenog osmog mesta u prošloj sezoni, koje označava takmičarski povratak ove godine, novi tim „Alfa Romeo Racing“ nastaviće da u sam vrh automobilističkih takmičenja donosi tradiciju tehničke izvrsnosti i italijanskog stila, karakterističnih za brend Alfa Romeo.
Tim „Alfa Romeo Racing“ na staze šalje Antonija Đovinacija (Antonio Giovinazzi), osam godina nakon što se jedan italijanski vozač poslednji put redovno pojavljivao za volanom Formule 1, i svetskog šampiona iz 2007. godine Kimija Raikonena (Kimi Räikkönen), koji je osvojio poene u prve dve trke. Tako se nastavlja legenda Quadrifoglio, emblema u obliku zelene deteline koji još od 1923. godine krasi najuspešnije modele Alfa Romeo.

Izvor // FCA Grupacija
Fotografije // Alfa Romeo Press

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *